چانه طبیعی کجا قرار دارد؟
در یک فرد طبیعی وقتی به نیمرخ او نگاه کنید، خط عمودی که از کنار لب پایین او کشیده میشود، باید به چانهاش برسد یا چانه فقط مختصری عقبتر از قسمت قدامی لب تحتانی باشد.
چه زمانی باید سراغ جراح پلاستیک برویم؟
اگر نوک چانه از این خط عمودی جلوتر باشد، آن وقت چانه بیرون زده خواهد بود که میتوان با مشورت یک جراح پلاستیک، از کوچکتر کردن چانه سود برد.
چه زمانی جراحی کنیم؟
از طرف دیگر اگر نوک چانه خیلی عقبتر از این خط باشد، یعنی چانه عقبتر از حالت ایدهآل است و در این شرایط ممکن است تقویت چانه یا همان جلوتر آوردن آن، برای هماهنگ کردن اجزای صورت لازم باشد؛ البته این عقب بودن چانه میتواند بد شکل باشد؛ حالت اول وقتی است که کل فک کوچک و عقب باشد که نوعی اختلال فکی محسوب میشود. در این موارد وقتی دندانها روی هم قرار میگیرند، دندانهای پایین عقبتر از حد طبیعی هستند.
از صورتهای پرندهای چیزی شنیدهاید
در بعضی از افراد چانه بیش از اندازه عقب است تا جایی که صورت حالتی شبیه چهره پرندگان یا bird face پیدا میکند یعنی بینی و نیمه میانی صورت خیلی جلوتر از سایر اجزای صورت جلوه میکند و همین باعث میشود که نهتنها چانه عقبتر از حدمعمول دیده شود بلکه بینی نیز از آنچه هست بزرگتر به نظر بیاید در مبتلایان به این عارضه باید به وضعیت قرارگیری دندانها روی هم توجه کرد.
اگر هماهنگی لازم وجود نداشته باشد، بهتر است بیمار توسط همکاران دندانپزشک یا متخصصان جراح فک و صورت تحت عمل جراحی فک قرار گیرد اما اگر نحوه قرارگیری دندانهای فک بالا و پایین طبیعی باشد و فقط چانه عقب باشد، با جراحی چانه میتوان مشکل را اصلاح کرد.
ارزیابی ارتفاع و کشیدگی
بهترین روش برای ارزیابی بلندی و کشیدگی صورت استفاده از قانون یکسوم صورت در رخ است. صورت را میتوان به سادگی به 3 قسمت مساوی تقسیم کرد؛ قسمت بالایی حد فاصل خط رویش موهای سر تا وسط 2 ابروست. قسمت میانی از وسط 2 ابرو تا زیر بینی و قسمت پایینی از زیر بینی تا لبه پایین فک پایین را شامل میشود. بعضی از جراحان معتقدند در خانمها بهتر است چانه کمی عقبتر از این خط عمود باشد. اگر مطمئن نیستید ،میتوانید با پزشک خود در این باره مشورت کنید و از او راهنمایی بخواهید.
سنگینترین جراحی چانه کدام است؟
برای اصلاح فرم صورت در بعضی از افراد لازم است که هم جراحی فک صورت بگیرد و هم در چانه پروتز کار گذاشته شود تا فرم دلخواه فک و چانه با این دو عمل جراحی بهدست آید، یعنی علاوه بر اینکه فک پایین جراحی شده و در موقعیت جلوتری قرار داده میشود، پروتز نیز در شکلدهی چانه نقش خواهد داشت. این عمل جراحی سنگینتر است و فرد باید خود را برای دوره استراحت طولانیتری آماده کند.
وقتی چانه نیاز به جراحی دارد نه بینی
معمولا در افرادی که چانه کوچکی دارند، بینی بزرگتر از حد طبیعی به نظر میرسد. جلو آوردن چانه گاهی نیاز به جراحی بینی را برطرف میسازد و چنانچه بینی نیاز به کوچک شدن داشته باشد جراحی همزمان آنها تغییرات شگرفی در صورت فرد ایجاد میکند. غالب این افراد، گردن پر و همراه با چربی فراوانی دارند که بیرون آوردن چربی اضافه گردن (لیپوساکشن) همراه با جلو آوردن چانه بر زیبایی این قسمت از صورت نیز میافزاید.
برای جلو آوردن چانه چه راههایی وجود دارد؟
تزریق ژل
این ژل مادهای مصنوعی است و قوامی شبیه ژله خوراکی دارد و ماندگاری آنها بسته به کارخانه سازنده متفاوت است. این ژلها در سرنگهای انسولین بستهبندی شده، استریل و آماده تزریق است که از معایب آن احتمال عفونت و احتمال جابهجایی است.
تزریق چربی
با بیحسی موضعی چربی از شکم یا ران خود فرد ساکشن شده و پس از انجام عملیاتی، این چربی در ناحیه چانه تزریق میشود. امتیاز این روش آن است که مادهای که به چانه حجم میدهد از بدن خود فرد تهیه شده و جسم خارجی نیست. عیب اصلی تزریق چربی میزان جذب بالای آن است به طوریکه پس از 6 ماه میزان زیادی از چربی تزریق شده جذب میشود.
گذاشتن پروتز چانه
در داخل دهان حد فاصل لب و فک تحتانی برش میدهند. نسج نرم را از روی استخوان بلند کرده و پروتز چانه را روی استخوان چانه قرار داده و آن را فیکس کرده و محل برش را با نخ بخیه قابل جذب میدوزند.
بریدن استخوان چانه و جلو آوردن آن
ژنیوپلاستی یا بریدن و جلو آوردن قسمتی از استخوان چانه نیز روش دیگری برای تقویت چانه است. برای این منظور در داخل دهان حد فاصل لب و فک تحتانی برش میدهند. نسج نرم را از روی استخوان بلند میکنند. قسمت پایینی چانه را بریده و به جلو کشیده و در جای مناسب با پیچهای مخصوص ثابت میکنند سپس محل برش داخل دهانی را با نخ بخیه قابل جذب میدوزند، مزیت این روش آن است که از جسم خارجی برای تقویت چانه استفاده نمیشود و چانه را به اندازه دلخواه میتوان جلو آورد. عیب این روش آن است که احتمال آسیب عصب حسی لب پایین در این حالت بیشتر از روش گذاشتن پروتز است.
مراحل این روش را میتوانید در عکسها ببینید.
پروتز چانه چیست؟
برای قرار دادن پروتز در چانه با انجام یک برش کوچک از طریق دهان بین لثه و لب پایین، بافت روی استخوان بلند شده و پروتز در محل مناسب کار گذاشته میشود. پروتز چانه میتواند از جنسهای مختلف باشد که شایعترین آنها سیلیکون است. گاهی نیز از بافتهای انسانی مثل استخوان یا غضروف استفاده میشود که البته احتمال جذب مقداری از آن وجود دارد.
برای جراحی چانه به چه نکاتی باید توجه شود
انجام یک معاینه توسط جراح پلاستیک صورت قدم اول برای جراحی است. در این جلسه مشاوره اولیه، پزشک ساختار استخوانی و بافت نرم صورت شما را ارزیابی خواهد کرد. این ارزیابی یا معاینه شامل بررسی تناسب و تعادل صورت، بینی و چانه است. همچنین میزان چربی ناحیه گردن، انعطافپذیری پوست و کیفیت بافت پوست بررسی میشود. نوع پوست، نژاد و سن از جمله فاکتورهای مهم در بروز نتیجه موفق نهایی جراحی است.
در چه صورت جراحی موفقی خواهید داشت
میزان موفقیت در این جراحی تا حد زیادی به ارزیابی دقیق و درست جراح از کل صورت و بهخصوص وضعیت چانه، فک پایین، دندانها، گردن و طرح نقشهای درست برای برطرف کردن این کاستیها و اشکالات بستگی دارد. گاهی پیش میآید که عدم شناخت دقیق ناهنجاری و درمان نامناسب باعث بدتر شدن وضعیت چهره شده است. برای این منظور باید حداقل 2عکس رادیوگرافی و فتوگرافیهای صورت از زوایای مختلف گرفته شود تا جراح بتواند با تجزیه و تحلیل آنها بهترین روش جراحی را انتخاب کند. همچنین بیمار باید از نظر سلامت عمومی و بهداشت دهان و دندان مورد بررسی قرار گیرد.
برترینها