به گزارش دکتر سلام معاون بهداشت وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی خبر داد که طرحی را در دستور کار دارند که امسال این وزارتخانه واحد های فعال خدمات سلامت در شهرها دایر کنند تا مردم برای کنترل عوامل خطر بیماری های غیر واگیر مراجعه کنند.علی اکبر سیاری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره برنامه جدید وزارت بهداشت برای گسترش شبکه فعال خدمات بهداشتی در شهرها گفت: تاکنون خدمات فعال وزارت بهداشت در روستاها متمرکز بود. در روستاها اگر مردم به مراکز بهداشتی مراجعه نکنند، بهورزان و کارکنان مراکز بهداشتی به سراغ مردم می روند و وضعیت سلامت آنها را کنترل می کردند.
وی گفت: این خدمات تاکنون در شهرها وجود نداشت و اگر مردم خودشان به مراکز بهداشتی یا پزشک مراجعه نمی کردند، خدماتی به آنها داده نمی شد، در واقع خدمات بهداشتی در شهرها غیر فعال و بیشتر بر روی زنان و واکسیناسیون کودکان متمرکز بود.
معاون وزیر بهداشت افزود: در ادامه طرح تحول سلامت، که طی آن حدود 10 میلیون حاشیه نشین زیر چتر خدمات نوین سلامت آمدند، از این پس خدمات نوین سلامت به شهرها نیز وارد می شود.
وی گفت: از این پس شهر به شهر مراکز بهداشتی در شهرها دایر می شود و هر جا که مرکزی تاسیس شد، به مردم فراخوان داده می شود تا برای کنترل عوامل خطر سلامت مراجعه کنند و برای همه مردم پرونده الکترونیک سلامت تشکیل می شود.
سیاری افزود: فراخوان مردم در شهرها برای مراجعه به مراکز سلامت به سه طریق انجام می شود، یا از طریق تماس تلفنی، یا مراجعه رابطان سلامت یا مراجعه خود مراقبان سلامت به در خانه های مردم.
معاون وزیر بهداشت گفت: قرار بر این است که واحدهای بهداشتی در شهرها گسترش یابند و این مراکز در نزدیکترین مکان به محل زندگی مردم باشد و هر جا که این واحدها تشکیل شود، کارکنان مراکز بهداشتی وظیفه دارند، در صورتی که مردم مراجعه نکردند، به در خانه های مردم مراجعه کنند و آنان را برای کنترل عوامل خطر سلامت به مراکز بهداشتی دعوت کنند.
سیاری افزود: تمرکز خدمات نوین سلامت نیز بر روی بیماری های غیر واگیر به خصوص شناسایی عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی، سکته های مغزی و قلبی، دیابت و سرطان است.
وی افزود: همان طور که اشاره شد، در گذشته خدمات مراکز بهداشتی وزارت بهداشت بیشتر بر روی نوزادان، کودکان و زنان باردار متمرکز بود اما از این پس همه افراد در تمام سنین و از هر دو جنس از خدمات بهداشتی به خصوص خدمات پیشگیری از بیماری های غیر واگیر در این مراکز برخوردار می شوند.
خدمات نوین سلامت وزارت بهداشت در فاز دوم طرح تحول سلامت از حدود پاییز سال 94 با ایجاد مراکز بهداشتی در حاشیه شهرها شروع شد، در این مسیر در هر پایگاه سلامت به ازای هر 2500 نفر یک مراقب سلامت تعریف می شود و سطح بالاتر خدمات در مراکز جامع سلامت ارائه می شود که در این مراکز به ازای حدود هر 50 هزار نفر یک پزشک و تیم سلامت شامل روانشناس، متخصص تغذیه نیز حضور دارند.
آمارهای وزارت بهداشت نشان می دهد که بیماری های قلبی و عروقی با حدود 70 هزار مرگ سالیانه، مهمترین و بیشترین عامل مرگ و میر ایرانیان است، بیش از چهار میلیون نفر در کشور به دیابت مبتلا هستند و هر سال 90 هزار نفر به تعداد مبتلایان به سرطان اضافه می شود.
فشار خون، چربی و قند خون بالا،مصرف سیگار، کم تحرکی، تغذیه با غذاهای چرب، شور و شیرین و نیز استرس مهمترین عامل خطر این بیماری هاست که روز به روز در شهرها میزان آن بیشتر می شود.
حدود 12 درصد مردم ایران سیگار می کشند، 10 میلیون نفر فشار خون بالا دارند و در برخی شهرهای بزرگ تا 40 درصد مردم دچار کم تحرکی هستند.
منبع:ایرنا