تغذیه سالم موجب کنترل دریافت انرژی و حفظ وزن میشود، اما غذاهایی که فرآیند هضم آنها مدت زمان بیشتری طول میکشد و بدن به انرژی بیشتری برای تجزیه آنها نیاز دارد، موجب سوختن انرژی بیشتری از بدن و همچنین موجب کاهش وزن میگردند.
سیده سارا حکیم؛ کارشناس ارشد تغذیه
آیا غذاهایی وجود دارند که موجب سوختن چربی بیشتری شوند؟
بهطور کلی تغذیه سالم موجب کنترل دریافت انرژی و حفظ وزن میشود، اما غذاهایی که فرآیند هضم آنها مدت زمان بیشتری طول میکشد و بدن به انرژی بیشتری برای تجزیه آنها نیاز دارد، موجب سوختن انرژی بیشتری از بدن و همچنین موجب کاهش وزن میگردند.
اگرچه این غذاها واقعاً موجب سوختن سریعتر چربی نمیشوند، اما میتوانند از تجمع چربی جلوگیری نمایند و آن را کنترل کنند.
غذاهایی که دارای آب زیاد، درصد بالایی فیبر و چربی کم میباشند، این ویژگی را دارند.
1- مصرف مرغ بدون پوست و به صورت دمپخت یا آبپز یا کبابی که مقدار چربی آن بسیار کم است و نیز پنیر کمچرب و غذاهایی با پروتئین بالا چون فرآیند هضم آنها در بدن طولانیتر میباشد، کالری بیشتری از بدن برای هضم مصرف میشود و نسبت به غذاهایی که دارای قند و چربی زیادی باشند مطلوبتر هستند.
2- لبنیات کمچرب: طبق چندین بررسی انجامشده زنانی که از لبنیات کمچرب مانند شیر و ماست کمچرب 4-3 بار در روز استفاده مینمودند، میزان چربی بدن (درصد چربی بدن) آنها بسیار کمتر از افرادی بود که در رژیم غذایی آنها مصرف لبنیات بسیار کم بود و یا از لبنیات پرچرب استفاده مینمودند.
در مطالعه دیگری نشان داده شد افرادی که در روز 3 فنجان شیر کمچرب مصرف میکردند، کاهش وزن بیشتری نسبت به سایر افراد که رژیم غذایی آنها دارای کلسیم کمی بود داشتند.
3- یکی دیگر از غذاهایی که مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است سویا میباشد، زیرا سویا حاوی موادی میباشد که از رسوب چربی در بدن جلوگیری مینماید و به تجزیه آنها کمک میکند.
4- غذاهای غنی از فیبر مانند غلات و حبوبات کامل و تصفیهنشده و لیگامها چون غنی از فیبر میباشند، زمان بیشتری برای هضم آنها نیاز است و موجب مصرف کالری بیشتری میشوند. همچنین این غذاها موجب احساس سیری و پری میگردند و مانع از مصرف مقدار زیادی غذا توسط فرد میشوند.
5- غذاهایی غنی از ویتامین C: ویتامین C موجب میشود که چربیها سریعتر تجزیه گردند و همین عامل آنها موجب تحریک کارنیتین میگردد که موجب سوختن چربی میشود.
همچنین ویتامین C موجب رقیق شدن چربی در بدن در نتیجه خروج سریعتر آن از بدن شود.
لیموترش، گریپفروت، نارنج، بروکلی، کلم، کرفس و فلفل دارای ویتامین C میباشند.
البته باید به این نکته نیز اشاره نمود که فلفل نیز، موجب تولید هورمون استرس بیشتری در بدن میگردد این هورمون سبب افزایش میزان متابولیسم پایه و تا حدودی موجب مصرف کالری بیشتر میشود.
میوههایی مانند به و سیب حاوی پکتین میباشند. پکتین نیز جزء موادی است که جذب چربی توسط بدن را تنظیم مینماید.
همچنین پکتین چون موجب افزایش جذب آب بیشتری میشود از رسوب چربی در بدن جلوگیری میکند.
بهطور کلی مصرف غذا به میزان متعادل، استفاده از کربوهیدرات پیچیده و دانههای کامل، محدود نمودن چربیهای اشباع و خوردن میوهها و سبزیهای غنی از فیبر به همراه ورزش منظم نقش بسیار مهمی در سلامتی بشر دارد.