عوارض مصرف قند وشکر بر همه ثابت شده است اما برخی شرکت ها سازنده و تولید کننده مواد قندی از این قبیل اقدام به تبلیغاتی جهت حفظ مشتریان و مصرف کنندگان خود کرده است و با مضرنشان دادن عوارض چربی ها و موادغذایی جاوی کلسترول بالا مقصر اصلی برای ایجاد مشکلات مربوط به سلامتی را چربی های مضر دانست.
یک مقاله تازهمنتشرشده در مجلهای پزشکی مدعی شده است ۵۰ سال پیش، مدیران صنایع قند و شکر با پرداخت پول به دانشمندان، نفوذی مسموم در روند تحقیقات علمی را پیش بردهاند تا مضرات مصرف شکر و مواد قندی را کماهمیت جلوه دهند و به جای آن خطرات چربی را برجسته کنند.
مقالهای منتشرشده بر اساس اسناد منتشر شده در یک مجله پزشکی به نام New England Journal of Medicine، نشان داده است که یک گروه صنعتی به نام بنیاد تحقیقات شکر (SRF) به منظور رد نگرانیها درباره نقش احتمالی شکر و مواد قندی در ابتلا به بیماریهای قلبی، به گونهای هوشمندانه در تحقیقات علمی اعمال نفوذ کرده و با پرداخت ۵۰ هزار دلار برنامهای را مورد حمایت قرار داده که با کوبیدن بر طبل مضرات چربی و نقش کلسترول در بروز حملات و بیماریهای قلبی، اهمیت ساکاروز و مواد قندی را کاهش دهد و رژیم غذایی کمچرب را به روندی معمول و علمی برای حفظ سلامت در جامعه تبدیل کند.
به نقل از اراند د ورلد، چند محقق با بررسی اسناد تحقیقاتی که در سال ۱۹۶۷ منتشر شده مدعی شدهاند که طی ۵ دهه گذشته صنعت قند تلاش کرده است نفوذی را در مباحث علمی پیش ببرد تا بر اساس آن در نتیجهگیریهای مربوط به خطرات مرتبط با قند و چربی اثرگذار باشد و توجه را از مضرات احتمالی قند و ساکاروز در تحقیقات و آزمایشهای علمی منحرف کرده، به سمت بزرگنمایی اثر مخرب چربی و کلسترول در تغذیه سوق دهد.
«استنتون گلنتز» نویسنده مشترک این تحقیق به نیویورک تایمز گفت: «این کاری بسیار هوشمندانه در صنعت قند و شکر بود و از آن مهمتر اینکه در مجلهای بسیار برجسته هم منتشر شد».
در این مقاله جدید که روز دوشنبه منتشر شد، نویسندگان کریستین کرنز، لورا اشمیت و گلنتز تلاشی نداشتند که ارتباطی بین قند و بیماری عروق کرونر قلب را نشان دهند بلکه تمایلشان بر فرآیند انحراف ارتباط بین قند و این بیماریها متمرکز شده بود. آنها البته یادآور شدهاند به دلیل مرگ بازیگران کلیدی دخیل در این سند تاریخی امکان مصاحبه با این افراد مهیا نشده است اما شواهد «ضمنی» بسیاری وجود دارد که حاکی از لابی علاقهمندان به این صنعت در نتیجهگیریهای حاصل از بررسی و تحقیق در این زمینه بر مبنای منافع مذکور و سلطه آنها بر تغییر عادات غذایی مردم امریکا به سمت فرار از چربی و کلسترول و کماهمیت دانستن نقش مواد قندی و ساکاروز در رژیم غذایی است.
به گزارش سلامتآنلاین، این محققان گفتهاند که تعداد کثیری مقاله را مورد بررسی قرار دادهاند و متوجه ارتباطی میان بلندپایههای صنعت قند آمریکا و دو دانشمند به نام راجر آدامز و مارک هگستند شدهاند. تحقیق آنها معلوم کرده است که این دو با همکاری SRF درر هدایت مقالات به سمت یک پیشنهاد ظاهراً مبتنی بر سلامت به نام رژیم غذایی کمچرب دست داشتهاند.
در این مقاله همچنین توضیح داده شده که بر اساس پروژه همکاری، هر تحقیقی که دانشمندان خلاف هدف نهایی پروژه ارائه میدادهاند به بهانههایی چون بیکفایتی محقق یا روش ناقص تحقیق رد میشده است و استانداردهای متفاوتی نیز بر تحقیقات متفاوت اعمال میشده است. به عنوان مثال میتوان روش اعمال نظر در تحقیقات مرتبط با نقش قند در بیماریهای قلبی را با تحقیقات مرتبط با نقش چربی در این بیماریها مد نظر قرار داد. یک مطالعه که از منافع مصرف قند کمتر و سبزیجات بیشتر برای حفظ سلامت مردم سخن گفته بود رد شد زیرا «تغییر در رژیم غذایی امکانپذیر نیست»! مطالعه دیگری برای بررسی نتایج پیروی موش از رژیم غذایی کمچرب و قند بیشتر با این دلیل رد شد که «انسان از چنین رژیمی بندرت پیروی میکند».
ماریون نستله، در یادداشتی که در JAMA Internal Medicine منتشر شده اشاره کرده است که به نظر میرسد اکنون اهمیت موضوع به مسئلهای مهمتر از اسناد قدیمی پنج دهه پیش تبدیل شده است: «آیا واقعا درست است که شرکتها و صنایع مواد غذایی عمداً تحقیقات علمی را به نفع خود دستکاری میکنند؟ بله! این عمل همچنان ادامه دارد. در سال ۲۰۱۵ نیویورکتایمز ایمیلی را افشا کرد که حاکی از روابط گرم کوکاکولا با محققان برای حمایت از انجام مطالعاتی به منظور به حداقل رساندن نقش نوشابههای شیرین در چاقی بود. حتی اخیرا هم آسوشیتدپرس ایمیلی را انتشار داد که نشان میداد چگونه یک صنف مرتبط با آبنبات بر مطالعاتی اثر گذاشته است که ادعا میکند کودکانی که شیرینی میخورند سالمتر از کودکانیاند که مواد شیرین مصرف نمیکنند».
سلامت آنلاین