همه نوزادان زمان تولد به هم شبیه هستند. همه مادرها هم نوزاد خودشان را کامل و سالم می بینند اما حقیقت این است که فرزند نازنین شما ممکن است زمان تولد با بعضی از مشکلات به دنیا بیاید؛ مثلا ممکن است ماه گرفتگی روی بدنش وجود داشته باشد، ممکن است سر او بد فرم باشد یا دچار زردی پوست باشد. این راهنمای کوچک به شما کمک می کند بفهمید کدام یک از این مسائل طبیعی هستند و برای کدام یک اقدام فوری لازم است.
با زردی نوزاد چه کنیم؟
یکی از شایع ترین مشکلات نوزادان بعد از تولد زردی است . مهم ترین نکته درباره زردی آن است که نوزاد باید حتما توسط پزشک معاینه شود. سپس پزشک به شما اعلام می کند میزان زردی نوزاد در محدوده طبیعی هست یا نه. البته شاید لازم باشد چند روز پشت سر هم به پزشک مراجعه کنید تا او میزان زردی و روند افزایش یا کاهش آن را زیرنظر بگیرد. یکی از توصیه هایی که پزشک به شما می کند آن است که بیشتر به نوزاد شیر بدهید تا به دفع مواد زائد بدن او کمک کرده باشید. همچنین شاید پزشک تشخیص دهد که نوزاد نیاز به نوردرمانی دارد. نوردرمانی کاری بسیار ساده و بی خطر است که به رفع زردی نوزاد به نحو موثری کمک می کند اما یادتان باشد نوردرمانی را در خانه و با لامپ های مهتابی نمی توان انجام داد! به هر حال اگر زردی فرزندتان برطرف می شود و دوباره برمی گردد، همچنین اگر چند هفته بعد از تولد ، نوزاد شما دچار زردی شده است، حتما او را به پزشک نشان دهید.
مشکلات نوزادان پسر
بعضی از پسرها با این که زمان تولد نارس نیستند اما ممکن است بیضه های نزول نکرده داشته باشند. معنی بیضه نزول نکرده این است که جای یک یا هر ۲ بیضه در کیسه بیضه ها خالی است. بیضه ها در دوران جنینی در شکم هستند ولی قبل از تولد کم کم به سمت پایین و داخل کیسه بیضه مهاجرت می کنند. اگر این اتفاق برای پسر کوچولوی شما نیفتاده است حتما او را به پزشک نشان دهید. بیضه های نزول نکرده معمولا تا ۳ تا ۴ ماهگی سر جای خودشان می آیند اما اگر این اتفاق تا یک سالگی فرزندتان نیفتاد پزشک تصمیم می گیرد که با تزریق هورمون یا جراحی، بیضه ها را به جای خودشان بیاورد. اگر بیضه ها به جای کیسه بیضه در شکم یا کشاله ران قرار داشته باشند، ممکن است در آینده باعث نازایی یا سرطان شوند.
آکنه شیرخواران
آکنه های پوستی در نوزادان به ۲ دلیل ظاهر می شوند، یکی هورمون هایی که از زمان جنینی از مادر به آنها رسیده و در بدن آنها باقی مانده است و دیگر کامل نبودن غدد چربی نوزاد که ممکن است باعث بسته شدن این غده ها شود. در عرض چند هفته، سطح هورمون ها در بدن نوزاد به میزان طبیعی می رسد و غدد چربی تکامل کافی را پیدا می کنند. به این ترتیب فرزند شما حداقل تا ۱۰ سال آینده از شر آکنه های پوستی خلاص می شود اما اگر مشاهده کردید بدن نوزاد شما سراسر پر از جوش شده و همراه با آن، علائم ناراحتی گوارشی هم از خود بروز می دهد، حتما به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید. این موضوع می تواند نشانه حساسیت باشد.
جوانه زدن سینه ها نوزادان
بعضی از نوزادان بعد از تولد دچار رشد سینه ها می شوند و فرقی نمی کند پسر باشند یا دختر. ممکن است سینه ها در نوزاد شروع به بزرگ شدن کنند یا حتی ترشح داشته باشند؛ در این مورد نباید بیش از حد نگران شوید. این وضعیت معمولا به دلیل هورمون هایی که در دوران بارداری از بدن مادر وارد بدن نوزاد شده رخ می دهد. این برآمدگی و ترشح سینه ها معمولا در ماه اول بعد از تولد از بین می رود اما اگر وضعیت فوق بیش از یک ماه طول کشید، شکی نیست که باید به پزشک مراجعه کنید.
سر نوزاد: کله مخروطی
سر نوزادان از استخوان های جدا از یکدیگر تشکیل شده و این استخوان ها هنگام تولد به هم جوش نخورده اند. این موضوع به نوزاد کمک می کند تا زمان تولد آسان تر از کانال زایمانی رد شده و به دنیا بیاید اما اگر تلاش او برای به دنیا آمدن زیاد طول کشیده باشد یا هنگام تولد پزشکان از دستگاه های مکش برای کمک به بیرون آمدن نوزاد استفاده کرده باشند، کله نوزاد شکل مخروطی به خود می گیرد اما نگران نباشید؛ این ظاهر نامطلوب مدت زیادی همراه نوزادتان نخواهد ماند و در عرض چند روز سر نوزاد شکل گردتری به خود خواهد گرفت همچنین استخوان های جمجمه در عرض چند ماه آینده جوش خواهند خورد.