imt
پیوند عضو را می توان از بزرگ ترین هدایایی دانست که پزشکی نوین برای بشر امروز به ارمغان آورد. امروزه می توان گفت که حدود 80% اعضای بدن یک فرد را میتوان به فرد دیگری که از نظر آنتی ژنی مشابه اوست پیوند زد. البته اقدامات دیگری نیز باید انجام شود تا پیوند عضو پس زده نشود. 

پیوند از یک اهدا کننده زنده (Living donor liver transplantation)  LDLT در دهه ‌های اخیر به عنوان یک گزینه جراحی مناسب برای بیماران مبتلا به بیماری کبدی مرحله نهایی ناشی از سیروز یا کارسینوم سلول کبدی که اغلب مربوط به یکی از موارد زیر است محسوب می گردد، که شامل: مصرف دراز مدت الکل، عفونت طولانی مدت بدون درمان ناشی  ازهپاتیت  B بدون درمان طولا نی مدت می با شد.

دلایل ارجحیتLDLT   یا پیوند از اهدا کننده زنده به شرح ذیل می باشد:

  1. ظرفیت‌های قابل توجه احیا کنندگی (ترمیم مجدد) کبد انسان
  2. کمبود گسترده کبد جسد برای بیماران در انتظار پیوند

در LDLT، یک قسمت از کبد سالم از یک فرد زنده طی عمل جراحی حذف و بلافاصله به دریافت کننده پیوند زده می‌شود و کبد بیمار به طور کامل حذف می‌شود. از لحاظ تاریخچه عمل پیوند از اهدا کننده زنده،  به عنوان راه حل برای والدین کودکان مبتلا به بیماری ‌های کبدی شدید جهت اهدای بخشی از کبد سالم خود به جای کل کبد آسیب دیده فرزند خود را ابداءشد.
این تکنیک از خطر بیشتری نسبت به یک پیوند استاندارد و پیوند از یک جسد برخوردار می‌باشد. در عمل ‌های گوناگون عوارض در فرد دهنده در حدود ۱۰٪ می‌باشد و در بسیاری موارد یک عمل دوم مورد نیاز است.

درپیوند از یک اهدا کننده زنده، دریافت کننده بالغ، معمولا ۵۵ تا ۷۰ درصد از کبد (لوب راست) از دهنده زنده و سالم برداشته می‌شود. کبد اهدا کننده رشد خواهد یافت و تکمیل می‌شود و عملکرد آن طی ۴-۶ هفته به ۱۰۰٪ خواهد رسید و تقریبا در اندازه و حجمی با اندازه قبلی. گاهی اوقات ممکن است ۷۰٪ از کبد فرد دهنده برداشته شود بدون اینکه به اهدا کننده آسیبی وارد شود. بخش پیوند زده عملکرد کامل در فردگیرنده خواهد داشت.اهدا کنندگان زنده  با خطرات یا عوارض پس از عمل جراحی مواجه خواهند بود از جمله لخته شدن خونو مشکلات صفراوی، اما این  عوارض پس از جراحی نسبتا به راحتی رفع می‌شوند.

ویژگی‌های اهدا کننده زنده:

فرد اهدا کننده باید ویژگی های مشخصی را داشته باشد. در فرایند ارزیابی باید این اطمینان حاصل شود که اهدا کبد تنها راه است و باید از بسیاری لحاظ  مانند گروه خونی مورد ارزیابی قرار گیرد. اهدا کنندگان زنده نمی‌تواند باردار باشند و یا اضافه وزن داشته باشند. ولی افراد دارای اضافه وزن که نامزد کم کردن وزن هستند می‌توانند در این گروه قرار گیرند.
هر عضو از خانواده، پدر، مادر، خواهر و برادر، فرزند، همسر و یا یک داوطلب می‌تواند کبد خود را اهدا کنند. معیار برای اهدای کبد عبارتند از:

  • سن بین ۱۸ تا ۶۰ سال
  • سلامت جسمی خوب بدون بیماری‌های فیزیولژیک و دارویی حاد
  • سیگار نکشیدن حداقل ۶هفته  قبل از عمل جراحی
  • توانایی درک و پیروی از دستورالعمل‌ها برای آماده‌سازی قبل از عمل جراحی و ریکاوری بعد از آن
  • داشتن میل خیرخواهانه اهداء بدون انگیزه‌های مالی
  • داشتن کبد هم اندازه یا بزرگتر از فرد پیوند گیرنده
  • گاهی اوقات سی تی اسکن و ام آر آی کبد نیز انجام می‌شود.