یکی از ورزش های پر طرفدار و محبوب بین مردم جهان فوتبال میباشد که تقریباً باید بگوییم در بین تمام ورزش ها محبوبیتش بیشتر است،اما آیا میدانید تماشای فوتبال چه بلایی سرمان می آورد؟اصلاً تا الآن در این مورد چیزی شنیده اید؟حتما فکر کرده اید که تماشای یک فوتبال چه اشکالی دارد،اما اینطور نیست،پر از اشکال است.
ورزش کردن راه موثر فرار از مشکلات روحی، روانی و جسمی است؛ جوامع با شهروندان ورزشکار کمتر دچار بیماری می شوند و معمولاً کارایی بیشتری در فعالیت های شخصی و حرفه ای دارند. البته این تمام ماجرا نیست، زیرا گاهی خود ورزش نیز عامل برخی ناهنجاری ها شده و فرد یا گروهی از افراد را درگیر می کند. این حالت زمانی ایجاد می شود که شکل ورزش کردن تغییر می کند و چاشنی رقابت بالا می رود، در این صورت ورزشکاران و هواداران ورزشی به چالش افتاده و با مشکلات و عارضه های فراوان جسمی و روحی مواجه می شوند.
شناخته شده ترین شکل عارضه های ورزش «استرس» است که بیش از مشکلات و آسیب های جسمی ورزشکاران و هواداران را درگیر می کند. محققان بر این باورند که استرس مزمن یا ادراک شده بر رفتارهای ورزشی اثرگذار است و عملکرد مفید جسمانی ورزشکاران را کاهش می دهد.
نتیجه یک مطالعه فرانسوی نشان می دهد رویدادهای استرس زای ورزشی باعث کاهش شدید قدرت ماهیچه ها در کوتاه مدت می شود و مکانیزم های طبیعی بدن از جمله تنفس، ضربان قلب، جریان خون، بینایی و ترشحات بزاق دهان را مختل می کند.
محمدامیر امینی، کارشناس فیزیولوژی ورزش می گوید: تغییر گلبول های قرمز ورزشکاران حرفه ای رشته های فوتبال، والیبال، بوکس، شنا، دوچرخه سواری و دومیدانی بیشتر است و آنها را در معرض استرس بیشتر قرار می دهد. این استرس ها سبب کاهش آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیرآنزیمی خون، قلب و عضله می شود که نتیجه آن افزایش آسیب های ثانوی جسمی به فرد ورزشکار است. نشانه های اولیه حملات استرس زا در ورزشکاران تغییر اشتها، خلق و خوی و کاهش عملکرد حافظه است.
وی خاطرنشان کرد: ورزشکارانی که به مدت طولانی و با شدت زیاد تمرین می کنند اغلب با این مشکلات مواجه و فعالیت های آنها به دلیل تاثیر مکانیزم های استرس زا دچار افت می شود، این شرایط در صورت عدم کنترل، پیشگیری و درمان به موقع زمینه ساز بروز حملات قلبی بی بازگشت است.
تیر استرس بر قلب هواداران ورزشی
شاید بیش از خود ورزشکاران این هواداران باشند که با عوامل استرس زا دست و پنجه نرم می کنند. در سال های اخیر اخبار متعددی از تاثیرات ناشی از استرس بر هواداران منتشر و برخی به درگیری های خشونت آمیز و حتی مرگ منجر شده است.
حسام عبدخدایی، روانشناس در این باره می گوید: هواداران متعصب ورزشی اغلب کورتیزول و تستوسترون بالایی دارند، به همین دلیل هنگام طرفداری از تیم یا بازیکن مورد علاقه شان انرژی زیادی را تخلیه می کنند. این وضعیت ارتباط مستقیمی با احساسات و سلامت قلب آنها دارد و در صورت قرار گرفتن در موقعیت های استرس زا عاطفی پس از بازی می تواند به حملات قلبی نیز منجر شود.
این کارشناس در عین حال به حواشی بازی اخیر ایران و قطر اشاره کرده و می گوید: مسایل و درگیری های بعد از این بازی دقیقاً نتیجه استرسی بود که بطور مشترک در ورزشکاران و هواداران ایجاد شده بود. اگر این استرس در همان لحظات مهار نمی شد، قطعاً نتایج تلخی را برای ورزش ما رقم می زد.
راه های کلیدی برای کاهش استرس های ورزشی
برای مهار استرس های ورزشی راهکارهای ساده ای وجود دارد که اغلب بازدارنده هستند و علاوه بر ورزشکاران به سلامت هواداران ورزشی نیز کمک می کند. قدم اول کاهش فشارهای جسمی و روحی ورزشکاران است به این معنی که تمرینات و آمادگی های جسمی در زمان و مقدار معینی انجام و از تحمیل فشار مضاعف بر آنان جلوگیری شود.
هواداران نیز می توانند به جای اهمیت دادن به نتیجه بازی از تماشای رقابت لذت ببرند و اطمینان داشته باشند ورزشکاران مورد حمایت آنها همه تلاش خود را بکار می گیرند. تاکید بر حفظ روحیه، آرامش و اخلاق در ورزشکاران و هواداران قبل از شروع بازی بسیار موثر است و از فشارهای سنگین روانی حاکم بر یک بازی ورزشی می کاهد.
راهکارهای دیگری هم وجود داد، از جمله گرفتن عکس یادگاری ورزشکاران و هواداران با تیم رقیب. با این کار قلب در وضعیت آرامش بخشی قرار می گیرد، فشار خون متعادل می شود و عملکرد شیمیایی هومون های استرس زا تغییر می کند. این فرایند فیزیولوژیکی ارگانیسم های دفاعی بدن را علیه عوامل خطرساز فعال و به حذف سریع تهدیدکننده کمک می کند.
فراموش نکنید حداقل ۳۰ درصد قهرمانان ورزشی و هواداران متعصب آنها همواره در معرض استرس و دیگر عوامل مخاطره زا ناشی از رقابت های ورزشی قرار دارند و باید هرچه سریع تر از این شرایط خارج شوند.
منبع : سلامت آنلاین