متاسفانه آمار ها حاکی از آن است که مصرف خودسرانه دارو ها رو به کاهش نیست و هنوز مردم متوجه مضرات و عوارض آن نشده اند، از طرفی دیگر تلیغ بی رویه این دارو ها و گاها نادرست از طریق رسانه ها باعث تشدید مصرف خودسرانه شده و موجب تحمیل هزینه اضافی به بیمار و سیستم درمانی کشور می گردد.به گزارش دکتر سلام به نقل از کارشناس ارشد کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو با تاکید بر اینکه داروها و استفاده صحیح و منطقی از آن در سلامت جامعه نقش مهمی در زندگی امروز دارند اظهار داشت: فرهنگ مصرف دارو می تواند ریشه در باورهای خانوادگی، اجتماعی و یا فرهنگی مذهبی افراد داشته باشد.
دکتر نوشین محمد حسینی ضمن انتقاد از تبلیغات بی رویه و گاهی نادرست دارو از طریق رسانه ها تصریح کرد: با افزایش این رویه عملاً جامعه به مصرف داروهایی با ظاهر فریبنده که در برخی موارد نه تنها سودمند نیست بلکه می تواند باعث پدید آمدن عوارض و مشکلات جدی برای سلامت و اتلاف هزینه بشود تشویق می شوند.
او با بیان اینکه مصرف خودسرانه و غیرمنطقی داروها که می تواند موجبات گمراهی پزشک به دلیل تغییر علائم بیماری و تشخیص نادرست و یا پدید آمدن مقاومت های میکروبی منجر گردد عنوان کرد: ارتقا فرهنگ مصرف دارو از جمله اهداف و راهکارهایی است که پرداختن به آن در دستور کار کمیته های تجویز و مصرف منطقی دارو قرار دارد.
این صاحب نظر و پیشکسوت حوزه فرهنگ سازی تجویز و مصرف منطقی دارو با اشاره به مواردی چون مصرف خودسرانه هرگونه دارو بدون مشاوره با افراد آگاه مانند پزشک و داروساز، کاهش، افزایش و یا قطع مصرف داروی تجویز شده توسط پزشک این اقدامات را از جمله رویه های مصرف غیرمنطقی داروها برشمرد.
مصرف دارو به پیشنهاد افراد غیر متخصص و یا پذیرفتن نظرات درمانی آنها در مورد داروی مصرفی و توصیه مصرف داروی خود به دیگران از دیگر اشتباهاتی است که دکتر محمدحسینی معتقد به اصلاح آنها بود.
کارشناس ارشد کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی سازمان غذا و دارو بر اساس آمارهای مختلف هشدار داد: در بیش از هشتاد درصد موارد بیماران قبل از مراجعه به پزشک اقدام به مصرف خودسرانه دارو می نمایند که این رویه ناصحیح در برخی از موارد نه تنها موجب بهبود بیماری نمی شود بلکه با ایجاد عوارض جدید باعث تشدید بیماری و تحمیل هزینه اضافی به بیمار و سیستم درمانی کشور می گردد.
او اذعان داشت: که با پرهیز از مصرف خودسرانه دارو علاوه بر پیشگیری از عوارض خطرناک ناشی از درمان ناقص بیماریها می توان به اقتصاد جامعه نیز کمک نمود.
از سایر عوارض خوددرمانی که دکتر محمد حسینی به آنها پرداخت؛ می توان به مواردی مانند گمراه نمودن پزشک به دلیل تغییر علائم بیماری و تشخیص نادرست، طولانی شدن دوره بیماری، مقاوم شدن عامل ایجاد کننده بیماری در مصرف خودسرانه دارو با آنتی بیوتیکها و … اشاره کرد.
منبع:خبر پرداز