Fotolia_4766606_Subscription_XL-1

آیا بچه شما  در مدرسه مشکل دارد؟ آیا او از بلند خواندن، انشا نویسی یا حل مسئله ریاضی می ترسد؟ هرچند که  بچه ها  بعضی وقتها  دچار مشکلات درسی می‌شوند ولی اگر مشکل یادگیری دائمی  شود، ممکن است علامتی از اختلالات یادگیری است. با اطلاع از این مشکل شما می‌توانید به بهترین نحو به کودک‌تان یاری کنید تا بر مشکلات درسی خود غلبه کند و در زندگی موفق شود.

ناتوانی‌های یادگیری چیست؟

اختلالات یا ناتوانی‌های یادگیری به مشکلات متعدد در فرایند یادگیری می‌گویند. این ناتوانی، به مشکلات هوش مربوط نمی‌شود. کودکانی که با این مشکل مواجه‌اند، تنبل نیستند. در حقیقت آن‌ها به باهوشی دیگران هستند اما عملکرد مغزشان متفاوت است و این تفاوت روی دریافت اطلاعات و پردازش آن‌ها تاثیر می‌گذارد.

به زبان ساده، کودکانی که دچار ناتوانی یادگیری هستند، به گونه‌ای متفاوت می‌بینند، می‌شنوند و درک می‌کنند و این تفاوت می‌تواند منجر به مشکلاتی در یادگیری مهارت‌ و اطلاعات جدید شود. رایج‌ترین نوع ناتوانی یادگیری شامل خواندن، نوشتن، شنوایی، ریاضیات، منطق و صحبت کردن است.

موفقیت برای کودکانی که دچار ناتوانی یادگیری هستند غیر ممکن نیست

هیچ پدر و مادری نمی‌خواهد ناراحتی کودک‌اش را ببیند. شاید شما از آینده فرزندتان یا از روند پیشرفت او در مدرسه نگران باشید یا شاید فکر کنید که توجه بیش از اندازه به مشکلات یادگیری او لقب «کند ذهن» را به او می‌دهد.

اما مهم‌ترین چیزی که باید به یاد آورید این است که بیشتر کودکانی که در یادگیری ناتوانند، به باهوشی دیگران هستند. آن‌ها تنها به روش‌های خاصی برای یادگیری احتیاج دارند. با آگاهی بیشتر از ناتوانی‌های یادگیری و به خصوص ناتوانی یادگیری کودک‌تان، می‌توانید راه‌های موفقیت را روی کودک‌تان در مدرسه و دیگر مراحل زندگی باز کنید.

علایم و نشانه‌های ناتوانی و اختلالات یادگیری

ناتوانی یادگیری در کودکان متفاوت است. ممکن است کودکی در خواندن و نوشتن مشکل داشته باشد در حالی که دیگری ریاضی را درک نکند یا کودک دیگری در درک آن چه دیگران می‌گویند یا حتی ارتباط برقرار کردن ناتوان باشد. مشکلات در کودکان متفاوت است اما تمام آن‌ها دچار ناتوانی یادگیری هستند.

شناسایی ناتوانی‌های یادگیری آسان نیست زیرا علائم آن متفاوت است و نشانه‌ای خاص که نشان دهنده این مشکل باشد، وجود ندارد. اگر چه بعضی علائم‌ رایج‌تر است و اگر شما آن‌ها را بشناسید، می‌توانید به مشکل کودک‌تان آگاه شوید و هر چه زودتر و سریع‌تر برای بهبود‌ی‌اش اقدام کنید.

در این جا تعدادی از رایج‌ترین ناتوانی‌های یادگیری را آورده‌ایم. تنها به خاطر داشته باشید حتی کودکانی که مبتلا به آن نیستند ممکن است در سنین مختلف آن را تجربه کنند پس زمانی نگران شوید که این ناتوانی‌ها دائمی شوند طوری که روی مهارت‌های اصلی کودک‌تان تاثیر بگذارند.

نشانه‌های ناتوانی یادگیری در کودکان پیش دبستانی

·        مشکل تلفظ لغات

·        مشکل یافتن لغات صحیح

·        مشکل یادگیری الفبا، اعداد، رنگ‌ها، اشکال و روزهای هفته

·        مشکل پیروی از دستورالعمل‌ها یا یادگیری امور روزمره

·        مشکل بستن دکمه، زیپ و بند کفش

علائم ناتوانی یادگیری در سن 5 تا 9 سالگی

·        مشکل در یادگیری ارتباط بین حروف و صدا

·        مشکل در ترکیب صداها و ساخت کلمه

·        اشتباه خواندن لغات پایه هنگام خواندن

·        اشتباه خواندن لغات به طور دائم

·        مشکل در یادگیری مفاهیم پایه ریاضی

·        مشکل در بیان زمان و ترتیب و توالی

·        کندی در یادگیری مهارت‌های جدید

علائم ناتوانی یادگیری در سن 10 تا 13 سالگی

·        مشکل در درک مطلب و مهارت‌های ریاضی

·        مشکل در سوال‌‌های تشریحی و لغات

·        تنفر از خواندن و نوشتن، اجتناب از بلند خواندن

·        تلفظ مشابه لغات متفاوت در یک متن

·        مهارت‌های سازمانی ضعیف (جمع نکردن تخت‌خواب، انجام ندادن تکالیف مدرسه، میز بهم ریخته)

·        مشکل شرکت در بحث‌های کلاسی و بیان افکار

·        دست‌خط بد

کمک به کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری

زمانی که صحبت از ناتوانی یادگیری در کودکان می‌شود، یافتن راهی برای کمک به آن‌ها آسان نیست. مشورت با متخصصان می‌تواند به شما کمک کند اما نقش خود را از یاد نبرید زیرا شما بهتر از هر شخص دیگری کودک خود را می‌شناسید.

از جزییات ناتوانی کودک‌تان آگاه شوید. درباره نوع ناتوانی کودک‌تان تحقیق کنید و بدانید چگونه ناتوانی روی مراحل یادگیری و مهارت‌های شناختی او تاثیر می‌گذارد. اگر بدانید چگونه این مشکل روی کودک‌تان تاثیر میگذارد، راحت‌تر روش‌های یادگیری را برای او به کار می‌برید.

به دنبال درمان، سرویس و نظرهای جدید باشید. در کنار آگاهی از نوع ناتوانی کودک‌تان، به دنبال موثرترین راه درمان باشید. با این روش شما می‌توانید هم در مدرسه و هم در خانه روش‌‌های درمان را پیش بگیرید.

درمان را در خانه دنبال کنید. اگر مدرسه کودک‌تان قادر نیست روش‌های درمان را برای کودک‌تان در پیش گیرد، شما می‌توانید در خانه یا با کمک یک متخصص این کار را انجام دهید.

نقاط قوت کودک خود را تقویت کنید. ممکن است کودک شما در زمینه‌ای ناتوان باشد اما مهارت او می‌تواند خودش را در زمینه‌ دیگری نشان دهد. بنابراین به علاقمندی‌ و تمایلات او توجه کنید. شاید تقویت علاقمندی‌های او، ناتوانی‌های یادگیری او را نیز بهبود بخشد.