همه ی ترافیک ها و بوق ها و دودها، ناشی از زندگی شهریست؛ زندگی ماشینی خسته کننده ای که همه ی ما را مجبور کرده تا خانه های قدیمی و حوض های نیلی رنگش را فراموش کنیم و قوطی کبریت های چند طبقه تحویل بگیریم. ولی با این وجود هنوز هم میتوان گوشه ای از آشپزخانه باغچه ای کوچک با چند گل، که عطر و بوی گذشته را تداعی کند برای خود دست و پا کرد. در ادامه با ما همراه باشید تا با شناختن چند گل آپارتمانی، خانه خود را سبز کنید و بوی طبیعت در آن راه بیندازید.
مجله منزل – صدف حقیقت: ظهر گرم تابستانی بود که به خانه دلانگیزم بازگشتم. مثل همیشه اول سراغ آشپزخانه رفتم تا سری به یخچال بزنم. میخواستم کمی آب خنک بنوشم بلکه تشنگیام رفع شود. همان لحظه چشمم به گلدان لب پنجره افتاد؛ رنگ سبز و شادابش مرا به سمت خود میخواند! سراغش رفتم و چند برگ تازه و لطیف چیدم و آنها را شستم. شربت دلچسب سکنجبین و نعناع بیشتر از آنچه تصور میکردم تشنگی و خستگی روز را از تنم دور کرد.
باغچهای با عطر و طعم تازه
اگر شما هم جزو افرادی هستید که به تازگی سبزیها و طعمدهندهها اهمیت میدهید، میتوانید همیشه آنها را کنار دست خود داشته باشید و قد کشیدنشان را به چشم ببینید. گیاهان آشپزخانه با نگهداری ساده ضمن اینکه فضا را زنده و شاداب میکنند، بسیار دوستداشتنی هستند.
آنها نیازمند صرف زمان و اطلاعات زیادی در مورد باغبانی نیستند؛ تنها اینکه بدانید چه زمانی تشنهاند یا بیمار نیستند، کافی است. گیاهان فضای داخلی معمولا تولیدات کمتری نسبت به انواع بیرونی دارند، ولی قطعا در کنار اینکه سالمتر هستند، طعم و مزه فوقالعادهتری نیز به وعدههایتان میدهند. در ادامه خواهید دید پرورش باغی از گیاهان با عطر و طعم دلنشین آنقدرها هم که فکر میکنید، سخت نیست.
بستری نورانی و دنج
همه آنچه نیاز دارید فضای روشن و پرنور، واریتههای گیاهی مناسب و حوصله است. آغاز رشد باغچهتان ممکن است چند هفته طول بکشد، ولی با جوانه زدنشان انرژی ای که به فضا وارد میشود را بهخوبی حس خواهید کرد. برای اینکه ناامید نشوید و موفقیت حتمی داشته باشید، بهتر است از نشا استفاده کنید تا چند ماه جلو بیفتید.
مکان مناسبی را برای آنها انتخاب کنید. سبزیهای آشپزخانه اکثرا نیازمند پنج تا شش ساعت نور خورشید در طول روز، دمای 13تا24 درجه سانتیگراد و تهویه و گردش هوا هستند. بهترین مکان برای نگهداری از آنها نیز جلوی پنجره آشپزخانه است. عامل مهم دیگری که در انتخاب محل نگهداری گلدانها باید به آن توجه کنید، درختان بیرون پنجره هستند؛ چراکه ممکن است سایه بیندازند و از ورود نور جلوگیری کنند.
از گلدانهای بزرگ و جادار با زهکش مناسب استفاده کنید تا ریشه گیاه رشد بیشتری داشته باشد. زمان آبیاری را میتوانید با لمس خاک متوجه شوید. برای گیاهتان به خاک نرم و سبک نیاز دارید. اگر خاک فشرده یا حاوی رس سنگین باشد، با اضافه کردن کمپوست، پیت ماس، شن درشت و ذرات سبکی مثل پرلیت یا ورمی کولیت اجازه عبور آب اضافی را به گلدان بدهید. زمانی که خاک خشک بود و انگشتتان رطوبت را حس نکرد، بهترین زمان برای آبیاری است.
اعضای این باغ خوشمزه
1. ریحان: دارای انواع گوناگونی از نظر عطر، طعم و میزان رشد است. برای رشد بیشتر، برگها را هرس کرده و بچینید.
2. پیازچه: فرم علفیشکل داشته و طعم ملایمی از پیاز یا سیر دارد. در زمان برداشت برگهای آن را تا سطح خاک کوتاه کنید تا برگهای تازه دوباره رشد کنند.
3. گشنیز: عمر کوتاهی دارد و عطر آن ترکیبی از سبزیهای دیگر است. با کشت بذر آن نتیجه بهتری میگیرید. این سبزی سریع رشد میکند ولی زمانی که برداشت شود، رشد دوبارهای ندارد. اگر میخواهید برداشت بیشتری داشته باشید چند گلدان در فواصل زمانی متفاوت بکارید.
4. شوید: سبزی معطری است که تنها برای مصرف برگها کاشته میشود. مانند گشنیز این سبزی را در چند مرحله و در گلدانهای متفاوت بکارید و از واریته مناسب برای داخل خانه استفاده کنید.
5. مرزنجوش: از خانواده پونه کوهی است با طعمی شیرینتر و مطبوعتر. واریته شیرین آن اغلب در فضای داخلی استفاده میشود و واریته ایتالیایی کمی طعم تندتری دارد. این گیاه به علت فرم برگهایش نمای دکوراتیو هم دارد.
6. نعناع: سبزی چندساله با عمری طولانی است. آن را در گلدان جداگانهای قرار دهید؛ چراکه میتواند بر دیگر گیاهان غالب شود. بهتر است بهصورت نشا و گیاهچه کشت شود.
7. پونه کوهی/ ارگانو: با برداشت برگ، رشدش را تشویق میکنید. به مدت دو سال محصول میدهد تا چوبی شود.
8. جعفری: واریته ایتالیایی گیاهی دوساله بوده و طعم قویتری دارد و محبوبتر است. برگهای خارجی را هنگام برداشت بچینید. در این صورت از وسط دوباره رشد کرده و برگی جدید میدهد.
9. رزماری: چندساله است با طعم تند و عطری بینظیر که در فضای سبز هم آن را استشمام میکنید! نوع فشرده آن با برگهای عمودی خوشطعمتر است. این گیاه از شرایط خشک لذت میبرد ولی هرگز نگذارید خاکش کاملا خشک شود.
10. مریمگلی: برای نگهداری در گلدان از نوع مناسب و بدون گل خوراکی استفاده کنید. به علت فرم برگهایش نمای دکوراتیو هم دارد.
11. آویشن: ادویهای محبوب و خوشعطر است و از گونههای بسیار مناسب برای آشپزخانه محسوب میشود.
12. بادرنجبویه: از خانواده نعناع است و رشد خوبی دارد با بوی عالی مرکبات. آن را بهصورت جداگانه در گلدان مخصوص قرار دهید.
13. ترخون: آن را از طریق بذر بکارید. به علت فرم برگهایش نمای دکوراتیو هم دارد.
حمام آب و صابون
اگر گیاهانی در آشپزخانه دارید که بهخوبی رشد نمیکنند یکی از دلایل آن قطرات چربی است که رویشان نشسته است. برای اینکه مشکل را حل کنید، برگهایشان را با آب و صابون ملایم با دمای محیط و با اسفنج پاک کنید. سپس دوباره آنها را با آب شستوشو دهید تا آلودگی و ذرات رویشان حذف شود.
منبع: وب سایت منزل