brain-circulation-110818-02

پیری و کهولت سن چه تاثیراتی بر ذهن و حافظه ما میگذارد برخی باورهای رایج در این باره وجود دراد که می خواهیم در این مطلب آن ها را بررسی کنیم از اثرات منفی پیری بر حافظه چه میزان اطلاع دارید آیا بالارفتن سن می تواند باعث اختلالات مختلف در حافظه شود ؟

 

بررسی هایی که در موسسه مک آرتور(MacArthur)  انجام شده نتایج جالبی را در خصوص اثرات پیری بر حافظه و قدرت ذهن به اثبات رسانده است که 3 باور رایج در خصوص مغز و حافظه را زیر سوال می برد. در این مطلب بیشتر در خصوص این سه باور صحبت می کنیم.

باور غلط شماره 1: پیری باعث از بین رفتن حافظه می شود

به نظر می رسد تغییر عملکرد ذهنی در اثر افزایش سن، کم اهمیت تر از آن چیزی است که تصور می شود. حتی نتایج بررسی های اخیر نشان داده است که افراد بزرگسال بعد از سن خاصی قادر هستند مانند جوان ترها بیشتر کارهای ذهنی را به درستی انجام دهند.
دانشمندان سال ها بر این باور بودند که آسیب های وارده به سلول های عصبی یا تخریب آنها دائمی است، اما نتایج بررسی های اخیر نشان داده است ما با تمام نورون هایمان متولد نمی شویم

در واقع زمان آن رسیده تا تصور مربوط به کاهش عملکرد ذهنی در اثر پیری را مبالغه آمیز بدانید. به عقیده متخصصان هیچ سنی مانع از یادگیری چیزهای جدید نمی شود. بنابراین افراد در هر سنی می توانند آموزش های جدیدی دریافت کنند.
باور غلط شماره 2: روزانه 50 هزار سلول مغزی از بین می رود

محققان بر این عقیده هستند که در طول زندگی انسان، حجم مغز حدود 10 درصد کاهش پیدا می کند، اما این مسئله الزاما روی عملکرد مغز تاثیر نمی گذارد.

به نظر می رسد که سخت شدن و کاهش اتصالات مغزی مهم تر و جدی تر از اندازه مغز است. در واقع به نظر می رسد مشکلات مغزی در اثر کوچک شدن نورون ها (سلول های عصبی) بروز نمی کند، بلکه در اثر کاهش تراکم دندریت ها (رشته های نازک اطراف جسم سلول عصبی که وظیفه تبادل اطلاعات در بین نورون ها را بر عهده دارند) خود را نشان می دهد.

دندریت ها هر زمانی که نیاز به کسب دانش یا اطلاعات جدید باشد، افزایش پیدا می کنند. اطلاعات توسط سیناپس ها (اتصال بین دو سلول عصبی) به دندریت انتقال داده می شوند. اگر سیناپس ها به طور منظم تحریک نشوند، ممکن است دندریت ها تحلیل بروند. این مسئله نیز باعث کاهش اتصالات بین نورون ها شده و قدرت آنها در یادگیری یا یافتن اطلاعات در حافظه کاهش پیدا می کند.
باور غلط شماره 3: یک بار که سلول ها از بین بروند، برای همیشه از دست رفته اند

دانشمندان سال ها بر این باور بودند که آسیب های وارده به سلول های عصبی یا تخریب آنها دائمی است، اما نتایج بررسی های اخیر نشان داده است ما با تمام نورون هایمان متولد نمی شویم.

فرد کیج Fred Cage و همکارانش  از انستیو Salk تولید نورون های جدیدی را در مغز انسان بزرگسال مشاهده کرده اند. البته محققان در خصوص عملکرد این سلول های تازه متولد شده در فرایند یادگیری و حافظه به قطعیت نرسیده اند، اما احتمال آن را دور از ذهن نمی دانند.

تبیان