خال های مختلف روی پوست با چه روش هایی از بین می روند توصیه های مختلف پزشکان برای از بین بردن انواع خال ها چیست؟آن ها چه رو شهایی به ما پیشنهاد میدهند رهایی از خال ها با چه راهکارهای درمانی در منزل امکانپذیر خواهد بود ؟تراشیدن خال ،سرمادرمانی ،لایه برداری و لیزر انواع روش های مختلف برای درمان خال به شمار می روند .
راهکارهای درمانی رهایی از خال ها
برداشتن خال به وسیله عمل جراحی با احتمال باقی ماندن خط عمل به صورت یک خراش همراه است که بسته به نوع پوست میتواند ناچیز تا برجسته باشد.
*تراشیدن خال : در مورد خالهای سطحی
*سرمادرمانی : در مورد خالهای سطحی، کک و مک و لکههای تیره پشت دستها.
*لایه برداری : در مورد کک و مک
*لیزر :
دستگاه لیزر دو نوع نور مادون قرمز و در محدوده سبزرنگ ساطع میکند که برای از بین بردن انواع ضایعات دارای ملانین موثر هستند. طول زمان پالس در این لیزر بسیار کوتاه است. اساس درمانی این لیزر حرارتی است که در یک نقطه خاص ایجاد میشود، بدون اینکه بافتهای مجاور آسیب ببینند. انرژی حرارتی ساطع شده از لیزر به ملانین برخورد میکند و سلولهای حاوی ملانین از بین رفته و ملانین آنها به وسیله سیستم ایمنی پاکسازی میشود. البته قبل از درمان با لیزر در خالها تشخیص قطعی باید صورت گرفته باشد چون در بعضی موارد ملانوم بدخیم (سرطان پوست) خود را فقط به صورت یک خال نشان میدهد و در صورت عدم تشخیص قطعی میتواند برای بیمار مشکلساز باشد. همانطور که گفته شد، اغلب خالها در اثر تجمع خوشخیم سلولهای ملانینساز ایجاد میشوند اما تعداد کمی از این خالها میتوانند بدخیم شوند. تشــخـیص این خالهای مسـتعد به بدخـیمی بسیار راحـت است.
هـر خالی که تغییر رنگ و شکل ویا اندازه پیدا کـند می تواند استعداد بدخیمی داشته باشد. البته نه به این معنا که حتما بدخیم میشود اما درصد بدخیمی در خالهایی که تغییر پیدا میکنند، بیشتر است.
مواردی که نام برده میشود نیاز به آزمایش و در صورت لزوم برداشتن دارند :
1-بزرگ شدن سریع خال
2-رنگ ضایعه از خرمایی تا قهوهای تیره در یک زمینه صورتیرنگ
3-قطر 5 تا 15 میلیمتر (بزرگتر از خالهای معمولی)
4-تعدادبسیار زیاد (افراد دارای خالهای بدخیم ممکن است تا حدود 100 خال پوستی داشته باشند در حالی که بیشتر افراد معمولی حداکثر 15 تا 20 خال دارند.)
5-افزایش رنگ خال (تیره تر شدن )
6-هـر نـوع تغییر در رنگ خال به صورت نامتقارن
7-رشد قسمتی از خال و نامتقارن شدن از نظر شکل خال
8-تغییر در حاشیه خال از نظر رنگ یا شکل
9-زخمی شدن خال و ایجاد خونریزی
10-دردناک شدن یا خاریدن
شایعترین نوع خال :
نوع گوشتی آن است که به صورت گنبدی شکل و قهوهایرنگ که به تدریج به رنگ قرمز گوشتی تبدیل میشود و یا به صورت مدور یا بیضیشکل، قرینه، نرم، قهوهای روشن یا سیاهرنگ و یا به صورت تغییررنگ پوست بدون برآمدگی یا مدور و به رنگ قهوهای روشن یا سیاه که حدود صاف مشخصی دارد، دیده میشود.
این خالها به خودی خود خوشخیم هستند و نیازی به برداشتن آنها نیست ولی اگر در ناحیهای قرار داشته باشند که به طور مکرر در معرض صدمات فیزیکی باشد مثل خال در سر که در معرض آسیب مکرر توسط شانه کردن است و یا خال در صورت مردانی که با تیغ اصلاح میکنند و به صورت دورهای در رنگ و اندازه آنها تغییراتی دیده می شود، باید خانواده فرد از نظر وجود سابقه سرطان پوست بررسی شوند و در صورت مثبت بودن سابقه خانوادگی حتما باید این خال برداشته شده و بررسی شود. خالهای بزرگ مادرزادی که موی بلند و تیره از آنها خارج میشود نیز، بهتر است برداشته شوند.
افرادی که سابقه خانوادگی خالهای بدخیم، ملانوم یا سایر سرطانهای پوستی را دارند و یا افراد دارای نژاد اروپای شمالی با موهای روشن و کک و مک پوستی استعداد بیشتری برای ابتلا دارند. افرادی که پوستی لطیف با موهای فرفری دارند و آنهایی که بر روی پوستشان به میزان زیادی خال وجود دارد نیز بیشتر از بقیه با سرطان پوستی تهدید میشوند.
خالهای سرطانی
متخصصان توصیه میکنند از ترکیبات ضد آفتاب با قدرت ضدآفتابی (SPF 15) یا بالاتر که قادر به محافظت پوست در برابر اشعه ماورای بنفش A و B هستند (بیشتر ترکیبات ضدآفتاب تنها در برابر اشعه ماورای بنفش B اثر محافظتی دارند) استفاده کنید و در صورت امکان از قرار گرفتن در معرض آفتاب بین ساعتهای 10 صبح تا 3 بعدازظهر اجتناب کنید. در صورت وجود سابقه خانوادگی خالهای بدخیم یا سرطان پوست معاینه فیزیکی منظم توسط پزشک برای شناسایی هرگونه ضایعه جدید یا شناسایی تغییر در ضایعات موجود توصیه میشود.
برای افراد در معرض خطر زیاد، تناوب این معاینات ممکن است هر سه ماه یکبار باشد. همچنین معاینه معمول پوست به وسیله خود بیماران برای تشخیص هرگونه تغییر در ضایعات موجود توصیه میشود. برای نواحی از پوست که مشاهدهاش برای خود فرد مشکل است، میتوان از یکی از اعضای خانواده کمک گرفت.
به طور کلی حتی اگر هیچ ضایعه مشکوکی هم ندارید، توصیه میشود در سال حداقل یک بار به متخصص پـوست مراجعه کنیـد و همواره از وضعیت پوست بدن خود آگاه باشید.
برای پیشگیری از سرطان پوست باید از ویتامینهایی نظیر C، E و A و همچنین سلنیوم به وفور استفاده کنید. کارتنوئیدها نیز در بدن به صورت آنتیاکسیدان عمل کرده و از ابتلا به سرطان پوست جلوگیری میکنند. استفاده از میوهها و سبزی های تازه 5 نوبت در طول روز شما را در مقابل بسیاری از بیماریها بیمه میکند. یک نفر از هر سه نفر آمار قابلتوجهی برای قربانیان سرطان است. به توصیه هایی که به آن اشاره شد، توجه کنید تا نام شما در شمار فهرست سیاه قربانیان قرار نگیرد.
پزشک انلاین