شناخت انسان ها از خود یکی موضوع اساسی است هر کس باید خود را بشناسد و از ویژگی های فردی – شخصیتی خود اطلاع داشته باشد تا بتواند در زندگی خود فرو مناسبی باشد و تصمیمات درستی را بگیرد. اما این شناخت به سادگی به دست نمی آید و نیاز به تلاش خود فرو دارد.
تیپ شخصیتی هر انسان نشان می دهد که دارای چه روحیات جسمانی و روانی خاصی می باشد. تیپ شخصیتی باعث می شود تا انسان ها از یکدیگر متمایز شوند. در این نوشته می خواهیم در مورد انواع دسته بندی تیپ شخصیتی صحبت کنیم. در صورت تمایل به شما عزیزان همیشه همراه پیشنهاد می کنیم با موضوع تیپ شخصیتی شما کدام است؟ تا انتها همراه باشید.
دسته بندی تیپ های شخصیتی:
تیپ۱) اصلاح گر
– این افراد، سختگیر و مشکل پسندند. تعجب نکنید اگرچندین بار برای خرید بروند و دست خالی بازگردند
– دایم ایراد می گیرند
– انتقاد می کنند
– بسیار تمیز و منظم هستند
– مودبند
– کمی وسواسی اند
– بهترین ها را میخواهند
– کیفیت برایشان اهمیت خاصی دارد.
– افرادی وظیفه شناس و با اخلاق، همراه باحسی قوی از بایدها و نبایدها هستند.
– به شدت خواهان بهبود اوضاع فلاکت بارند، به خصوص فلاکت اخلاقی
– آنها حتی به قیمت قربانی شدنشان خواهان ارزش های والا هستند.
تاریخ پر از تیپ هایی است که زندگی راحت خود را رها کرده و به دنبال چیزی خارقالعاده رفتند، چون احساس می کردند چیز برتری آنها را فرامی خواند. مثلا گاندی همسر، خانواده و شغل وکالتش را رها کرد تا طرفدار دوره گرد استقلال هندوستان و تغییرات اجتماعی مسالمت آمیز شود.
تیپ۲) مددکار
افراد متعلق به این گروه شدیدا مهربانند و عاشق کمک کردن به دیگران. اغلب برای کمک منتظر درخواست دیگران نیستند و به محض اینکه احساس کنند جایی حضورشان نیاز است درنگ نمی کنند. افرادی همدل، صادق و مهربان هستند، بسیار دوستانه برخورد می کنند، سخاوتمند وفداکارند، آنان اعتقاد دارند که همیشه باید دیگران را بر خود مقدم بدارند.
تیپ۳) موفقیت طلب
– برای پیشرفت سخت کار می کنند
– جویای نام و مقام
– پرکار
– رقابت جو
– برای پیشرفت کردن، دست به هر اقدامی که لازم باشد، می زنند.
– پرانرژی
– فعال
– کاردان
– هدف گرا
– با اعتماد به نفس هستند.
– دوست دارند مفید واقع شوند.
– یک لحظه هم بیکار نمی مانند.
– برای آنها مهم است که موفق باشند.
– موفقیت های دیگران را با خود می سنجند و ارزش گذاری می کنند.
تیپ۴) رمانتیک
– بسیار احساساتی و زودرنجند.
– معمولا غمگینند.
– حالات روحی متغیر دارند و هرروز ممکن است حالت روحی متفاوت با روز قبل داشته باشند.
– احساس افسردگی در این گروه متداول است و ممکن است منجر به این شود که روزها در رختخواب به سر ببرند و مدام به اشتباهات غیرقابل جبران گذشته فکرکنند و به ندرت در زمان حال زندگی می کنند.
– اشتغال ذهنی آنها با امور از دست رفته است.
– آنچه در دسترس است، بیارزش است و آنچه به دستآوردنش سخت است را میخواهند.
– خواستار توجهند و عدم توجه آنها را غمگین میکند.
تیپ۵) کنجکاو و فکور
– این افراد بسیار درونگرا هستند (از بودن در جمع لذت نمی برند و اجتماع گریزند).
– قادر به ابراز احساسات خود نیستند.
– به این افراد معمولا کنجکاو و محقق می گویند، چون آنان بیشتر از دیگر تیپ های شخصیتی به دنبال فهمیدن چرایی و چگونگی اشیا و پدیده ها (در کهکشانها، دنیای میکروسکوپی، حیوانات، گیاهان و… و حتی دنیای درونی شخصیت خودشان) هستند.آنان می خواهند بدانند که دنیا چگونه کار می کند و همیشه در حال جست وجو، پرسش و تعمق در چیزهای گوناگونند.
تیپ۶) شکاک
– به همه چیز سوء ظن دارند.
– افرادی محتاط هستند و می خواهند بدانند که در ذهن دیگران راجع به آنها چه می گذرد.
– افرادی وظیفه شناسند.
– معمولا اضطراب دارند.
– دوست دارند وظیفه آنها در جایی که هستند، مشخص و تعریف شده باشد.
تیپ۷) خوش بین و خوشگذران
– اینان اعتقاد دارند که باید خوش بین بود و برای داشتن یک زندگی خوب از همه امکانات استفاده کرد.
– به دنبال گزینه های لذت بخش هستند.
– خوش بین و ماجراجو هستند.
– از رنج و زحمت دوری می کنند.
– برونگراترین تیپ هستند.
– اجتماعی و رفیق باز هستند.
تیپ۸) حامی و قدرت طلب
– به دنبال قدرت و تسلط بر دیگران هستند.
– دوست دارند مدیر و رهبر باشند و دستور بدهند.
– نمی خواهند تحت کنترل دیگران باشند یا قدرت در دست دیگری باشد.
– بسیار کنترل کننده هستند.
– آمرانه با دیگران رفتار می کنند.
– اگر دیگران خصوصا زیردستان آنها، از آنان اطاعت نکنند، سخت بر آشفته می شوند.
– در عین حال حمایت کننده هم هستند و از زیر دستان خود حمایت می کنند، ولی به این شرط که افراد، مطیع اوامرشان باشند.
تیپ۹) صلح طلب
– دنبال آرامش و صلح و آشتی با دیگرانند.
– همواره می خواهند میانجی شوند تا بین دیگران آشتی بر قرار کنند.
– دنبال توازن بوده و پذیرا، مهربان و آسان گیر هستند.
– این افراد بیشتر از تیپ های دیگر برای رسیدن به صلح و آرامش برای خود و دیگران فداکاری می کنند.
شخصیت شناسی بر اساس بستنی
شاید تصور کنید که شخصیت شناسی بر اساس بستنی امکان پذیر نیست ولی باید بدانید که ارتباط مستقیمی میان ویژگی هایی شخصیتی شما و طعم بستنی دلخواه تان وجود دارد. این آزمون بر پایه یک تحقیقات تولید کننده بستنی به نام ادیس گراند شکل گرفته است. در صورت تمایل پرشین طب را با موضوع شخصیت شناسی بر اساس بستنی تا انتها همراهی کنید.
شخصیت شناسی بر اساس بستنی
پس از مدتی، گروه محققان به سرپرستی دکتر آلن هیرش، رئیس بخش عصبشناسی مؤسسه تحقیقات بویائی – چشائی شیکاگو موفق شدند به ارتباط میان شخصیت افراد و طعم بستنی مورد علاقه آنها پی ببرند. نتایج این بررسیها، هماکنون پیشروی شماست. پس بدون معطلی از بین بستنیهای زیر طعم، مورد علاقهتان را انتخاب کنید تا به نتایج جالبی درباره ویژگیهای شخصیت خود برسید.
بستنی شکلاتی
اگر بستنی شکلاتی میپسندید، فردی سرزنده و با نشاط، خلاق، خوشلباس، برونگرا و فریبنده هستید. زندگی شما، سرشار از شور و هیجان است و بهسادگی بر دیگران تأثیر میگذارید. به طور کلی، طرفداران این بستنی، از این که در مرکز توجه دیگران باشند، لذت میبرند و گرفتارشدن در روال عادی زندگی برایشان کسالتآور است.
بستنی گردوئی
اگر به بستنی گردوئی علاقهمندید، شخصی منظم، بادقت و کمالگرا هستید که به جزئیات بسیار اهمیت میدهید. در مسائل مالی محافظهکارید و اطرافیانتان، شما را فردی باوجدان و وظیفهشناس میپندارند. علاوه بر این، پر جنب و جوش و پرتکاپوئید و در ورزشها اغلب در پست مهاجم ظاهر میشوید تا گوی سبقت را از دیگران بربائید.
بستنی وانیلی
اگر بستنی وانیلی دوست دارید، فردی شاد و پرهیجان هستید که از روی انگیزه آنی و بدون فکر قبلی عمل میکنید. در زندگی، خطرات زیادی را میپذیرید و هدفهای بزرگی در سر دارید. انتظار شما از خودتان بسیار زیاد است و از ارتباط با بستگان نزدیک خود خوشحال هستید. به طوری کلی، شخصیتی خونگرم، پرتلاش و آرمانگرا دارید و با احساس هستید.
بستنی توتفرنگی
اگر بستنی توتفرنگی را انتخاب میکنید، فردی خجالتی هستید. با این حال، احساساتی نیرومند دارید. شکاک، مستبد، خودرأی و درونگرا هستید و به نکات جزئی و ظریف، بسیار توجه میکنید. در قبال بسیاری از مسائل، به راحتی خودتان را مقصر میدانید و در مواردی بداخلاق و بدبین میشوید. از جمله ابعاد دیگر شخصیت شما، آن است که اعتماد به نفس کمی دارید.
بستنی موزی
اگر طعم بستنی موزی را دوست دارید، شخصی راحت هستید که مسائل را ساده در نظر میگیرید. سخاوتمند هستید و در فعالیتهایتان متعادل عمل میکنید. صداقت در شخصیت شما دیده میشود و درعین حال، دلسوز و مهرباناید.
آشنایی با ۵ تیپ شخصیتی در انسان
آدم ها دارای تیپ شخصیتی مجزا هستند. هر کدام می توانند در حالت های مختلف قرار بگیرند ولی پایه و اساس آنها یک تیپ شخصیتی می باشد. به نظر شما ، خودتان در کدام یک از ۵ تیپ شخصیتی زیر قرار دارید. ما می خواهیم در این نوشته از منظر روانشناسی ۵ تیپ شخصیتی را به شما معرفی کنیم.
روان شناسان پنج تیپ شخصیتی اصلی را تعریف کردهاند که به طبقه بندی شخصیت انسانها به روشی ساده کمک میکنند. این تیپهای شخصیتی به عنوان “پنج ویژگی شخصیتی بزرگ” نیز شناخته میشوند که بر اساس مدل پنج فاکتوری شخصیت استوار شدهاند که خصوصیات فرد را توصیف میکنند و به شناسایی رفتار او کمک میکنند.
تقریباً یک سری پژوهشهای مستقل، مدل پنج ویژگی بزرگ را در دههی ۱۹۶۰ پیشنهاد داده بودند اما در سال ۱۹۹۰ بود که پژوهشگر جی. ام دیگمن مدل پنج فاکتوری بزرگ شخصیت خودش را ارتقا داد که با استقبال گستردهای روبهرو شد. این مدل بعداً در سطح سازمانی بالاتر توسط لویس گلدبرگ به کار گرفته شد. مشاهده شد که این مدل بیشتر ویژگیهای شخصیتی شناخته شده را پوشش میدهد و ساختاری برای ادغام تمام نتایج پژوهشی و تئوریها در روان شناسی شخصیت فراهم میکند. یافت شده که اساس ویژگیهای شخصیتی و مدل پنج فاکتوری، عملی است و کارآیی آن از طریق مشاهده کنندگان و فرهنگهای مختلف به خوبی حمایت میشود.
پنج ویژگی شخصیتی عمده وجود دارند که بر روشی که ما رفتار میکنیم، شغلی که انتخاب میکنیم و سبک زندگی که داریم تأثیر میگذارند. اینها ویژگیهای ذاتی هستند که بر وجود انسان حاکمند. هر فردی، ویژگی شخصیتی مشخصی را از خود نمایش میدهد که بر کل زندگی او غالب است. اگر چه ویژگیهای شخصیتی مختلف با درجههای متفاوت حضور دارند اما یک ویژگی شخصیتی بر هر یک از ما غالب است که شخصیت و خصوصیات ما را انعکاس میدهد.
عصبانیت:
افرادی که شدت بالایی از عصبانیت را از خود نمایش میدهند از لحاظ عاطفی کمترین ثبات را دارند. آنها تمایل دارند به چیزهای کوچک، بیش از حد واکنش دهند و به راحتی ناراحت شوند. آنها برای کنترل استرس با مشکل مواجه میشوند و نسبت به حالت روحی منفی آسیب پذیر هستند. ثبات عاطفی کم که مرتبط با عصبانیت است یک عامل موثر در مشکلات مربوط به حالت روحی آنها است. موضوعات و مسئلههای جزئی آنها را عصبانی و مضطرب میسازد. مطالعات نشان میدهد که این ویژگی شخصیتی، فرد را در معرض خطر افسردگی قرار میدهد.
چنین افرادی تمایل دارند جنبهی منفی چیزها را ببینند و به آسانی درون حالت عاطفی منفی میلغزند. فردی که کج خلق است، در مورد چیزها و کارها نگران میشود و به آسانی هیجان زده، عصبانی و خشمگین میشود بهترین نمونه برای عصبانیت است.
برون گرایی:
این ویژگی شخصیتی تأثیر قابل توجهی روی رفتار اجتماعی دارد. افراد با ویژگی شخصیتی برون گرایی شدیداً اجتماعی هستند. آنها تمایل دارند مهارتهای اجتماعی قوی داشته باشند و شدیداً دوستانه هستند. آنها تعامل داشتن با مردم را دوست دارند و از شرکت در اتفاقات اجتماعی مثل مهمانیها لذت میبرند. آنها جویندهی توجه، مشتاق و علاقمند، پرحرف و عاشق شرکت در بحثهای عمیق هستند. آنها جسور و به هنگام صحبت با دیگران بسیار راحتند. آنها به هنگام صرف وقت با خودشان، شدیداً ناراحت هستند در نتیجه همیشه در جمعی از افراد دیده میشوند. معلمان، سیاستمداران و فروشندهها که از مشغول شدن با مردم لذت میبرند تماماً نمونههایی از این ویژگی شخصیتی هستند.
سازگاری و موافقت:
مودب و دلسوز بودن نشان افرادی است که این ویژگی شخصیتی را دارند. افراد با این ویژگی شخصیتی از کمک به دیگران بسیار مسرور میشوند. سازگاری و موافقت، مرتبط با رفتار خوب است. آنها افراد خوش قلب، شدیداً کمک کننده و قابل اعتماد هستند. به هنگام تعامل داشتن با افراد دارای این ویژگی شخصیتی میتوان متوجه جنبههای مثبتی چون ادب، مودب و با ملاحظه بودن نسبت به دیگران شد. آنها همدلی بالایی دارند و سبک ارتباط آنها نگرانی و احترامشان را نسبت به همکاران خود نشان میدهد. برخی از بهترین نمونهها برای ویژگی شخصیتی سازگاری و موافقت کسانی هستند که یاری رسان، یکدل و بدون خود خواهی هستند.
وظیفه شناسی:
خود – انضباطی و وظیفه شناسی دو جنبهی مهم شخصیت وظیفه شناسی هستند. فرد شدیداً وظیفه شناس کارهای روزانهی خود را به منضبطترین حالت ممکن انجام میدهد. او شدیداً مسئولیت پذیر، خوب سازمان دهی شده و در برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف خود بسیار دقیق است. هم چنین او تمام گامهای لازم را برای دستیابی به موفقیت در زندگی برمیدارد. افرادی که این ویژگی شخصیتی را از خود نمایش میدهند تمایل دارند تأثیر اعمال خود را پیشاپیش در نظر بگیرند.
آنها کارها را در محدودهی باورهای اخلاقی خود به خوبی انجام میدهند و آن اعمال و کارها هرگز از خط قرمزهای اخلاقی عبور نمیکنند. آنها به هنگام صحبت محتاط هستند و با اعمال خود سنجیده میشوند. آنها خود – کنترلی را تمرین میکنند و هرگز به طور آنی عمل نمیکنند.
افرادی که امتیاز بالایی در وظیفه شناسی دارند سخت کار میکنند و به سمت ایدهآل بودن تلاش میکنند. آنها به طور موثر کار میکنند و عاشق کار هستند و دوست دارند در شغل خود برتر شوند. وقت شناسی، قابل اعتماد بودن، استفاده موثر از زمان و پیروی جدی از قوانین محل کار تماماً ویژگیهایی هستند که در افراد با شخصیت وظیفه شناسی دیده میشوند.
جنبههای مختلف زندگی، ویژگیهای وظیفه شناسی را بازتاب میدهند. برای مثال، خانهی آنها تمیز و سامان دهی شده و عاری از هر گونه بهم ریختگی است. لوازم روزانه مثل لباس و کتاب به خوبی مرتب شدهاند به جای این که در اتاق بر روی هم انباشته شوند.
باز و پذیرا بودن:
افرادی که شخصیت باز و پذیرا را از خود نمایش میدهند، بیتعصب و پذیرای ایدههای جدید هستند. آنها ماجراجو و مشتاق بیرون رفتن از منطقهی راحتی خود برای تجربهی چیزهای جدید هستند. آنها ترجیح میدهند از زندگی روتین یکنواخت خود بیرون بیایند. آنها به دنبال یادگیری چیزهای جدید هستند تا دانش و آگاهی خود را افزایش دهند. آنها از پیدا کردن راهحلی برای معمای خلاقانه لذت میبرند. دانشمندان و هنرمندان ماهر، سطوح بالایی از پذیرا بودن و امتیاز بالایی از خلاقیت را دارند. پذیرا بودن کم، نشانهی رفتار محافظه کارانه و عدم تمایل به پذیرش دیدگاههای روشنفکرانه است. اگر چه افراد با سطح پذیرا بودن پایین در نشان دادن مهارتهای خلاقانهی خود، خوب نیستند اما میتوانند در انجام مشاغل یکنواخت، کارآمد باشند.
تست پنج شخصیت بزرگ:
برای تحقیق در مورد شخصیت، تست پنج شخصیت بزرگ همیشه در دسترس است و میتواند به شما کمک کند تا شخصیت خود را ارزیابی بکنید. این تست شامل پاسخ دادن به یک سری سوالات انتخابی چند گانه است که ضرورتاً هدف آنها شناسایی رفتار شما میباشد. اگر چه امتیازات بالاتر به این معنی است که شما ویژگی شخصیتی مشخصی دارید اما امتیازات کم ضرورتاً به این معنی نیست که شما در همهی ویژگیهای شخصیتی، ضعیف هستید. اگر چه پژوهشگران معتقدند که این تست روان شناسی در ارزیابی رفتار واقعی خیلی موثر نیست اما به داشتن ذهنیتی از شخصیت فرد و شناسایی رفتار اجتماعی او کمک میکند. این تست شخصیت میتواند به افراد کمک کند تا شغلی را که مناسب ویژگی شخصیتی آنها است انتخاب بکنند و میتواند به عنوان سیستم راهنمایی مسیر شغلی برای تشخیص زمینهی علاقهی شما عمل کند. استخدام کنندگان نیز میتوانند از این تست برای ارزیابی کارمندان خود استفاده بکنند. بسته به شخصیت فرد مورد نظر، استخدام کننده میتواند تشخیص دهد که آیا او برای این سمت مناسب است یا نه. بنابراین چه برای ارتقای شغلی باشد چه برای ارزیابی استخدام شوندگان، این تست شخصیت قطعاً میتواند یک چیز با ارزش در این زمینه باشد.