یک رابطه دوستانه می تواند کودکان را از تنهایی بیرون بیاورد دوستان خوب و ارزشمند در دوران مدرسه می توانند در شخصیت و روحیه شما تاثیرات زیادی بگذارند اما بهتر است ملاک های انتخا دوست خوب را به فرزندانمان بیاموزیم ،مواجهه با قلدری،مسخره شدن،شوخیهای دستی و نفی شدن از طرف دوست غیرواقعی و نامناسب به وجود خواهد آمد .
وقتی کودک بزرگ میشود، زندگی پیچیدگیهای بیشتری پیدا میکند که شامل دوستیهای او نیز هست. دوستی در این سنین میتواند یک امر چالشبرانگیز باشد، اما کمک به کودک در برخورد با مشکلات روابط دوستی وظیفه شماست.
مزایای داشتن روابط دوستانه قوی عبارت است از:
• لذت بردن از زندگی پس از اتمام مدرسه
• داشتن همصحبت و یک یار قابل اعتماد
• مشورت گرفتن از یکدیگر در برخورد با مشکلات
• به اشتراکگذاری منافع مشترک
• رسیدگی به مشکلات مدرسه به کمک همدیگر
• دور نگه داشتن همدیگر از مشکلات رایج
• داشتن کسی که از شما حمایت کند
• تنها نبودن
بدیها:
دوستیهای دوران مدرسه خیلی مهم هستند، اما این بدان معنی نیست که دوستی همیشه آسان خواهد بود. روابط دوستی در دوران مدرسه در بسیاری از موارد دستخوش تغییرات زیادی میشود. از این رو، بسیاری از روابط به صورت غیر ارادی از هم میپاشند. چون طرفین دیگر منافع مشترکی ندارند یا در مدرسههای متفاوت ثبتنام میکنند و دیگر فرصتی برای ارتباط با یکدیگر ندارند.
اما چالشهای پیش رو به همینجا ختم نمیشود. حتی دوستیهای قوی نیز در دوران مدرسه به چالش کشیده میشوند. گاهی اوقات، طرفین شور و شوق اولیه خود را از دست میدهند، ناامید میشوند و به احساسات یکدیگر لطمه میزنند.
حقایقی درباره دوستان واقعی
• دوستان واقعی از همدیگر پشتیبانی میکنند
• دوستان واقعی در صورت لزوم میگویند: «متاسفم»
• دوستان واقعی حسادت نمیورزند
• دوستان واقعی مورد اعتماد هم هستند
• دوستان واقعی به یکدیگر احترام میگذارند
• دوستان واقعی به حرفهای هم گوش میدهند
• دوستان واقعی ممکن است گاهی با هم بد شوند، اما دوباره در کنار هم قرار میگیرند
مشکلات رایج در روابط دوستی بچهها در سنین مدرسه
وقتی کودک بزرگ میشود، زندگی پیچیدگیهای بیشتری پیدا میکند که شامل دوستیهای او نیز هست. دوستی در این سنین میتواند یک امر چالشبرانگیز باشد، اما کمک به کودک در برخورد با مشکلات روابط دوستی وظیفه شماست. وقتی کودک از جانب همسالانش رد میشود، مورد آزار و اذیت واقع شده یا مورد تسمخر قرار میگیرد، نمیداند چه عکسالعملی نشان دهد یا چه پاسخی بدهد. فشار همسالان و نیاز به پذیرفته شدن در عرضه اجتماعی نیز میتواند مسائل پیش رو را پیچیدهتر کند.
نفی شدن: برای بسیاری از کودکان، ترس از نفی یا طرد شدن توسط همسالان، بزرگترین ترس ممکن است. کودکان دوست دارند عضو یک گروه دوستی باشند، در غیر این صورت احساس تنهایی خواهند کرد. چیزی که ممکن است مسائل را پیچیدهتر کند، از دست دادن یک یا دو دوست در طول مدرسه است که میتواند کودکان را به شدت بیازارد.
مواجهه با قلدری: به فرزندتان یاد بدهید که چطور با کودکان قلدر برخورد کند. همچنین، به آنها بیاموزید که دوستان واقعی قلدری نمیکنند و یکدیگر را عذاب نمیدهند. کمک به کودک برای درک تفاوتهای بین یک دوست خوب و یک دوست بد نقش بهسزایی در شکلگیری دوستیهای دوران نوجوانی دارد.
مسخره شدن: طرد شدن اصلا آسان نیست، مخصوصا برای کودکان و و نوجوانان. گاهی اوقات کودکان حتی توسط دوستان قدیمیشان طرد میشوند. همچنین ممکن است بعضی از دوستیها به مرور زمان کمرنگتر شده و از بین برود. اگر فرزند شما توسط یک دوست دیگر طرد شده است، به او کمک کنید و پشتیبانش باشید. به او یاد بدهید که بعضی از روابط دوستی دائمی نیستند و هنوز افراد زیادی هستند که میتواند با آنها دوست شود. به او کمک کنید که از طریق فعالیتهای اجتماعی و فوق برنامه، دایره دوستانش را گسترش دهد.
وقتی دوستان بد میشوند: برخی از کودکان در طول مدرسه تغییر میکنند. از این رو،این امکان وجود دارد که فرزند شما با کسانی دوست باشد که به مواد مخدر، الکل و یا سایر رفتارهای خطرناک گرایش دارند. بهترین راهبرد دفاعی این است که دوستان فرزندتان را بشناسید. به این ترتیب، میتوانید از شکلگیری یا تداوم یک دوستی خطرناک جلوگیری کنید. راهی بیابید و کودک را به آن مشغول کنید تا دیگر به فکر دوستان ناباب قدیمی نیافتد.
شوخیهای دستی: دوستی میتواند به یک تجربه دشوار بدل شود. حتی بهترین دوستیها نیز گاها به چالش کشیده میشوند. این امکان وجود دارد که فرزند شما از شوخیهای دستی آزار ببیند. از این رو باید به او کمک کنید که با این رفتارها مقابله کند. به او توضیح دهید که شوخی دستی چیست و چگونه میتواند در مقابل آن ایستادگی کند. به او یاد بدهید که چطور با این افراد صحبت کند و به رفتارهایشان واکنش نشان دهد. همچنین، کیفیت یک دوست خوب را به کودک نشان دهید و به او بیاموزید که چطور برای دیگران یک دوست باکیفیت باشد.
منبع: الودکتر