22

شاید شما نیز از آن دسته افرادی باشید که تمایل چندانی به باز های فکری نداشته باشید و اینگونه بازی ها را وقت تلف کردن بدانید. و شاید اگر کسی را که در حال حل کردن جدول است را ببینید ، به طعنه بگویید که معتاد جدول شده است.

اما سکه این سرگرمی ها روی دیگری هم دارد که با این طعنه ها نمی توان انکارش کرد. در واقع، مطابق یافته های علمی هر وقت جدولی حل می کنید یا با کتاب محبوبتان خلوت می کنید، مغزتان را وادار به ورزش می کنید و شادابی را برایش به ارمغان می آورید.

 

پژوهشی جدید به نقل از مجله پریونشن نشان می دهد انجام چنین فعالیت هایی ـ البته اگر تداوم داشته باشد ـ می تواند کمک کند شما حتی هنگامی که پا به سن می گذارید و وارد دوران سالمندی می شوید سرحال بمانید و مغز عملکردش را یکنواخت حفظ کند.

 

محققان شیکاگو توانایی شناختی یک گروه ۲۹۴ نفره از بزرگسالان را که هفتاد تا نود ساله بودند مورد مطالعه قرار دادند.

 

این کار از طریق ارزیابی میزان فعالیت های مغزی و ذهنی آنها برای جستجوی اطلاعات در طول سال های کودکی، بزرگسالی و سالمندی شان انجام شده است.

 

محققان این افراد را به طور منظم در سال های پایانی عمرشان مورد بررسی قرار دادند و پس از مرگ نیز مغزهایشان را شکافتند تا ضایعات مغزی عمومی و علائم زوال مغز را در آنها بررسی کنند.

 

مطابق این مطالعه که در مجله نورولوژی انتشار یافته است، میزان زوال توانایی شناختی افراد سالمندی که در کل زندگی شان بسیار زیاد به بازی های فکری یا خلاقانه مشغول بوده و نسبت به افرادی که بندرت چنین بازی هایی را می کرده اند حدود ۳۲ درصد کمتر بوده است.

 

به عبارت دیگر «عادت به فعالیت های ذهنی» در سال های جوانی بخصوص با بقای حافظه در دوران سالمندی ارتباط دارد.

 

دکتر رابرت اس. ویلسون، استاد نوروسایکولوژی مرکز پزشکی دانشگاه راش توضیح می دهد سرگرمی هایی مانند خواندن، نوشتن و بسیاری از سرگرمی های دیگر از این نوع، ساختار مغز را تغییر می دهد تا عملکرد مناسب پایداری داشته باشد و به این ترتیب با وجود آسیب های ناشی از افزایش سن، کارایی مغز را بالاتر خواهد برد.

 

دکتر ویلسون می گوید: «نگاهی به سبک زندگی خود بیندازید و ببینید که آیا تا آنجا که می توانید ذهن خود را فعال نگه می دارید؟ ما فعالیت هایی که مغز را به تحرک وامی دارند «سرگرمی» می نامیم. برای تغییر ساختار و عملکرد مغز، این سرگرمی ها باید همیشگی باشد و برای آن که همیشه خودمان را با آنها سرگرم کنیم، باید تا حد ممکن لذت بخش و جذاب باشد.»

 

در این پژوهش «خواندن» و «نوشتن» فعالیت هایی بودند که برای نمونه مورد بررسی قرار گرفتند و معلوم شده است اگر طی سال های متمادی البته مرتب و منظم خود را با آنها سرگرم کنیم فواید بسیاری برای مغز دارند، اما این مساله فقط منحصر در خواندن و نوشتن نیست.

 

هر سرگرمی دیگری، مثلا عکاسی، که توام با خلاقیت باشد و ذهنتان را درگیر کند نتایج مشابهی درپی خواهد داشت. پس از همین حالا دست به کار شوید.

 

اگر سرگرمی فکری و خلاقانه خاصی هست که بسیار دوستش دارید و سال هاست به دنبال فرصتی برای پرداختن به آن می گردید و چون فرصت ندارید مدام امروز و فردا می کنید، همین حالا به سراغش بروید و خیلی هم سخت نگیرید.

 

سرگرمی هرچند نتایجی جدی در پی دارد اما خودش صرفا یک تفنن است. این اصل را هرگز فراموش نکنید.