بلوغ زودرس چه نشانه هایی دارد این عارضه چه عوارضی برای نوجوانان به همراه دارد اولین نشانه بلوغ زودرس به چه صورت می باشد بیماریهای مزمن مثل نارسایی کلیه, سوءتغذیه, ورزش حرفهای, مصرف کورتون, کمکاری تیروئید, تومورها, بیماریهای مادرزادی مثل کمکاری مادرزادی غده هیپوفیز می توانند به خاطر بلوغ زودرس ایجاد شوند .
بلوغ دیررس یعنی در یک پسربچه تغییرات فیزیکی و هورمونی که باید با افزایش سن اتفاق بیفتد، بموقع حادث نمیشود. باید بدانید 3درصد پسر بچهها گرفتار بلوغ دیررس میشوند. حتی بلوغ دیررس در پسرها بسیار شایعتر از دخترهاست، بهطوری که این تاخیر ممکن است چند سال طول بکشد. حالا اگر کودک سرانجام به بلوغ کامل ولی با تاخیر برسد، به آن بلوغ دیررس سرشتی گفته میشود.
باید بدانید بیماریهای مزمن مثل نارسایی کلیه, سوءتغذیه, ورزش حرفهای, مصرف کورتون, کمکاری تیروئید, تومورها, بیماریهای مادرزادی مثل کمکاری مادرزادی غده هیپوفیز، جراحی مغز و آسیب به جمجمه مثلا بر اثر تصادف، بیماریهایی که در آن غده هیپوتالاموس هورمون GnRH ترشح نمیکند، آسیب دو طرفه به بیضهها، اختلالات کروموزومی، شیمیدرمانی و پرتو درمانی، مصرف بعضی داروها و… از دیگر عوامل ایجاد بلوغ زودرس هستند. تشخیص دقیق اختلال در بلوغ نیز فقط باید از طریق پزشک معالج و براساس شرایط بیمار صورت بگیرد و تستهای تشخیصی برای پی بردن به عملکرد هیپوتالاموس و هیپوفیز، تعیین سن استخوانی بیمار و امآرآی یا سیتی اسکن از جمجمه انجام شود.
درمان بلوغ دیررس سرشتی معمولا لازم نیست و اگر نیاز شد بر حسب تشخیص پزشک یک دوره درمان جایگزین با داروهای مناسب انجام میشود، اگر نقص در هیپوتالاموس یا هیپوفیز باشد، باید بیمار بموقع و به مقدار لازم هورمونهای LH و FSH و اگر نقص در بیضهها است باید بیمار به مقدار مورد نیاز هورمون تستسترون دریافت کند.
دکتر محمدرضا صفرینژاد – جراح و متخصص بیماریهای کلیه و مجاری ادراری
منبع: سلامت نیوز