تخمه آفتابگردان شامل مغزهای روغنی است که نه فقط به عنوان آجیل و تنقلات، بلکه در مواد غذایی و مخصوصا سالادهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد
تخمه را به صورت تازه، خشک و بوداده مصرف میکنند که البته نوع بوداده آن با نمک و کمی آبلیمو بسیار خوشمزه است. علاوه بر مصرف مغز تخمه آفتابگردان، از روغن آن به صورت مایع برای پخت و پز نیز استفاده میکنند. در ضمن کره آن هم به ۲ صورت مارگارین و کره تخمه آفتابگردان (مانند کره بادامزمینی) یافت میشود. جالبتر اینکه پرندگان هم مانند ما انسانها به این مغز خوشمزه علاقهمندند و به عنوان غذا از آن استفادهمیکنند.
خواص غذایی
روغن آفتابگردان، ۶۶ درصد چربی غیراشباع اسیدلینولئیک دارد. علاوه بر آن، این تخم منبعی غنی از فیبر، پروتیین، ویتامین E، ویتامین B، ویتامین A و مواد معدنی مختلف مانند پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سلنیوم، کلسیم و روی است.
در ضمن تخمه آفتابگردان کمکالری بوده و کلسترول خون را پایین میآورد.
خواص درمانی
مصرف تخمه آفتابگردان برای رفع ناراحتیهای برونش، حنجره، مشکلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا مؤثر است. علاوه بر این، خوردن آن را برای تسکین سرفه هنگام ابتلا به سرماخوردگی و به اصطلاح نرم شدن سینه هم توصیه میکنند.
– مهمترین خاصیت درمانی تخمه آفتابگردان که از قدیمالایام نیز به آن معروف بوده، تقویتکنندگی چشم و دید انسان است؛ البته نباید در خوردن آن افراط کنید.
– اگر از التهاب مفاصل (آرتریت) در رنج هستید، تخمه آفتابگردان بخورید.
۱۰۰ گرم مغز تخمه آفتابگردان چه دارد؟
انرژی کربوهیدرات *چربی اشباعشده* چربی اشباعنشده پ*روتیین ویتامین *E * منیزیم *پتاسیم
۵۷۰ کیلوکالری ۷۶/۱۸ *گرم ۲۰/۵* گرم ۲۰/۴۲* گرم ۷۸/۲۲ *گرم ۵۰/۳۴ *میلیگرم ۳۵۴ *میلیگرم ۶۸۹ *میلیگرم
انرژی *کربوهیدرات *چربی اشباع شده *چربی اشباع نشده پروتیین* ویتامینE* منیزیم *پتاسیم
۵۷۰کیلوکالری *۱۸/۷۶گرم *۵/۲۰گرم *۴۲/۲۰گرم *۲۲/۷۸گرم *۳۴/۵۰میلی گرم *۳۵۴میلی گرم*۶۸۹میلی گرم