امروز صبح در شرکت همکارم را بهم ریخته و کسل دیدم؛ به او گفتم چطوری؟ انگار بهم ریخته ای! با بی حوصلگی جواب داد: شب گذشته خواب خوبی نداشتم و مدام حس میکردم که در آسمان معلقم و از بلندی سقوط میکنم. آیا شما هم تا به حال به خاطر حس سقوط به طور ناگهانی از خواب پریدهاید؟ آیا حین خواب شبانه جنب و جوش زیادی دارید؟ این عارضه، حس سقوط در خواب یا سقوط خوابگاهی نامیده میشود. در ادامه به طور مفصل علل بروز این عارضه را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
علت بروز سقوط خوابگاهی چیست؟
مطالعات تحقیقاتی زیادی در این رابطه انجام شده، اما علت دقیق آن هنوز ناشناخته مانده است. با این حال، گفته میشود که عوامل مختلف بسیاری خطر ابتلا به این عارضه را افزایش میدهند.
• اگر اضطراب دارید و دائما دچار استرس میشوید، بیشتر در معرض خطر سقوط خوابگاهی قرار خواهید داشت.
• مصرف الکل و کافئین قبل از خواب به افزایش احتمال بروز این عارضه منجر میشود. بنابراین، توصیه میشود قبل از خواب از نوشیدن خودداری کنید.
• انجام تمرینات سنگین در ساعات پایانی شب نیز میتواند به سقوط خوابگاهی منجر شود. این امر به کمبودکلسیم، منیزیم و آهن در بدن نسبت داده میشود.
• خوابیدن در وضعیت نامناسب یا کمبود خواب نیز باعث افزایش احتمال بروز این عارضه میشود. در این شرایط، بخشی از مغز فعال میماند، در حالیکه بدن در حال استراحت است.
• استفاده از داروهای محرک بدون نسخه نیز امکان بروز سقوط خوابگاهی را افزایش میدهد.
این عارضه چرا و چه موقع اتفاق میافتد؟
سقوط خوابگاهی معمولا زمانی رخ میدهد که خیلی سریع به خواب میروید. در مرحله اول خواب، ضربان قلب و تنفس به تدریج کند میشود. با این حال، اگر خسته و کوفته باشید، مغز به فعالیت خود ادامه میدهد. از این رو، وقتی عضلات شل میشوند، مغز کماکان فعال باقی مانده و حس سقوط را به شما منتقل میکند.
منبع: الو دکتر