herbal

همانطور که آگاهید طب سنتی در ایران سابقه چند هزار ساله دارد و از این رو مردم ما به شدت به این طب و داروهای گیاهی ایمان دارند. ولی مسئله ای که وجود دارد این است که عموم مردم به جای مراجعه به دکتر گیاهی به عطار رجوع میکنند و از آن بدتر گاهی اوقات افراد دست به خود درمانی میزنند. برای این که بیشتر با طب سنتی آشنا شویم و جایگاه باورهای عمومی را درباره مصارف خودسرانه و عارضه های استفاده از داروهای گیاهی بدانیم، به سراغ یک دکترای طب سنتی رفتیم و نظر وی را جویا شدیم. با ما همراه باشید.

* اخیرا مردم برای رفع مشکلات مختلف جسمی به داروهای گیاهی روی می آورند. به نظر شما علتش چیست؟
ما در زمینه طب سنتی قدمتی هفت هزار ساله داریم که نمی توانیم آن را نادیده بگیریم. با توجه به عوارضی که داروهای شیمیایی و روش های درمانی طب نوین دارد، خیلی از افراد متوجه شده اند که از روش های سنتی بهتر نتیجه می گیرند؛ این موضوع می تواند از دلایل محبوبیت طب سنتی باشد. البته این موضوع فقط مختص کشور ما نیست، در کشور های خارجی که طب سنتی بیشتر معرفی شده ، تمایل مردم به درمان های سنتی زیاد است.
* آیا گران بودن داروهای شیمیایی نمی تواند دلیل محبوبیت روش های سنتی باشد؟
ببینید بیمار حاضر است به هر قیمتی به سلامتی برسد، اما این موضوع هم بی تاثیر نیست. با این حال افراد به این نتیجه رسیده اند که می توان جایگزین خوبی برای داروهای شیمیایی پیدا کرد. مثلا می توان به  جای آنتی بیوتیک از نعناع و آویشن استفاده کرد یا برای پیشگیری از بیماری در فصل سرد می توان از شربت عسل استفاده کرد؛ هم اکنون بخش زیادی از بودجه کشور صرف دارو و درمان می شود و نتیجه رضایت بخشی برای مردم و مسئولان ندارد، به همین خاطر است که خیلی ها به سراغ روش های قدیمی می روند.
* چرا با وجود این شناخت ها، به محض این که با بیماری جدی مواجه می شویم به سراغ دارو و درمان شیمیایی می رویم؟
کشور ما در بحث گیاهان دارویی، ظرفیت و تنوع زیادی دارد به طوری که تنوع گیاهان در کوه دنا با کل اروپا برابری می کند و این گنجینه ای ارزشمند است. در کشور های پیشرفته، درمانگاه ها یا بیمارستان هایی وجود دارد که صرفا روش های درمانی آن ها طب سنتی است. ولی ما در ایران چنین امکانی نداریم. و ای کاش پیوند بیشتری بین طب سنتی و طب مدرن برقرار باشد.
* برای استفاده از گیاهان دارویی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
مهم این است که بدانیم از این داروها چه وقت استفاده کنیم و این طور نباشد که با تجویز بعضی عطارهای بی تجربه دارو مصرف کنیم. مصرف داروی گیاهی حتما باید زیر نظر کارشناس دارویی باشد. در واقع گیاهان دارویی هم عوارض دارد. به طور مثال اگر کسی گل گاو زبان یا به لیمو را به میزان زیاد استفاده کند، دچار فشار خون پایین می شود. یا مثلا دارچین یا شیرین بیان که ارزش غذایی بسیار بالایی دارد اگر بیش از حد مصرف شود، فشار خون را بالا می برد. همچنین داروهای کارخانه ای با پایه های گیاهی نیز خالص نیست و درصدی هم مواد شیمیایی دارد. بنابراین استفاده از داروهای گیاهی و ترکیب آن ها مستلزم کسب اطلاعاتی است که حتما باید با مشورت متخصص انجام گیرد به ویژه برای افرادی که بیمار هستند. برای موارد ساده تر هم، بعضی منابع مانند کتاب ها و سایت های معتبر مورد تایید پزشکان طب سنتی می تواند راهنمای خوبی باشد.
* آیا خوددرمانی در بحث طب سنتی عواقبی دارد؟
مشروط بر این که فرد اطلاعات اولیه ای داشته باشد و خط مشی ابوعلی سینا و حکمای این زمینه را در پیش بگیرد، خوددرمانی خوب است. همان طور که ابوعلی سینا، تغذیه را در اولویت قرار می دهد و می گوید با غذا خود را درمان کنید، خوددرمانی باید از آشپزخانه ها شروع شود. افراد مزاج خود را با مقداری مطالعه بشناسند و غذا را بر اساس آن تنظیم کنند. در واقع اصلاح تغذیه همان خوددرمانی است. هیچ کس با سوپ خوردن مشکلی برایش پیش نمی آید. استفاده از گیاهانی مثل نعناع و پونه و خاکشیر که از قدیم چاشنی غذا هم بوده مشکلی ندارد اما به محض این که بحث دارو و درمان مطرح شود، حتما باید از متخصص این رشته مشاوره گرفت. بعد از اصلاح تغذیه، می توان از داروی گیاهی به عنوان مکمل های سلامتی کمک گرفت نه این که دارو را محوریت قرار داد. دارو محوری چه شیمیایی و چه گیاهی اشتباه است و سبک درستی برای درمان نیست.
* آقای دکتر با توجه به این که فصل پاییز در راه است، برای کسانی که دچار حساسیت  هستند چه توصیه ای دارید؟
حساسیت ها را می توان با پرهیز، درمان کرد. بدترین غذا برای فرد مبتلا به حساسیت، غذاهای سرخ شده، فست فودها و غذاهای فریز شده است. عطر و اسانس های شیمیایی و آب یخ و به طور کلی مواد غذایی که در آن مواد نگه دارنده به کار رفته حساسیت زاست و باید از استفاده از آن پرهیز شود. مصرف چای کوهی یا چای پشمی، که خاصیت گرم کننده و ضد حساسیت دارد و همچنین مصرف روزانه عسل در پیشگیری و درمان حساسیت فصلی موثر است.

 

منبع: زندگی آنلاین