22

بیشتر میزان توانایی مغز از دوران جنینی به وجود می آید و این که بخواید توانایی آن را بعد از تولد افزایش دهید اندکی دشوار است ، اما نمی توان گفت غیر ممکن ! در این مطلب قصد داریم راهکار هایی را شرح دهیم که با به کار گیری آنها می توانید توانایی تمرکز خود را افزایش دهید.

متخصصان روانشناسی می گویند هر چند تقویت قدرت تمرکز کار نسبتا دشواری است اما غیرممکن نیست. توصیه های مفید و کارآمد برای کمک به افزایش قدرت تمرکز و کاهش آشفتگی ذهنی عبارتند از :

 

 

ذهن انسان طوری نیست که بتواند با هرج و مرج های فضای اطراف خود براحتی مقابله کند چون هر یک از حواس هر لحظه محرکی را از دنیای بیرون دریافت می کنند و همین روند، تمرکز انسان را براحتی مختل می کند.

 

۱ محیط مناسبی را برای کار کردن انتخاب کنید

فضایی که در آنجا کار می کنید نقش مهمی در افزایش تمرکز دارد. فضاهای راحت و دلچسب تاثیر فوق العاده در ایجاد تمرکز کامل دارند.

 

۲ افکار خود را کنترل کنید

کلید افزایش تمرکز این است که اجازه ندهید افکار خودآیند و بی ربط به ذهنتان رسوخ کرده، آن را آشفته سازد. وقتی این افکار به ذهنتان خطور کردند به آنها توجه نکنید و برای تمرکز فعال روی کار اصلی خود بیشتر تلاش نمایید.

 

۳ یک برنامه زمانی مشخص و منطقی داشته باشید

زمان بندی مناسب برای انجام کارها باعث ایجاد تعادل بین وقت کار و تفریح می شود و به آرامش ذهنی کمک می کند. در این حالت قدرت ذهن برای مقابله با عوامل آشفته کننده بیشتر می شود.

 

۴ هرگز منفی نباشید

هرگز نگویید که نمی توانم تمرکز کنم. این اظهارات منفی تمرکز کردن را دشوارتر می سازد چون ذهن خود را روی عدم توانایی، متمرکز می کنید.

 

۵ چند کار را همزمان با هم انجام ندهید

در این وضعیت هرگز نمی توانید روی یک کار متمرکز شوید. یک کار را تمام کنید و بعد سراغ کار بعدی بروید.

 

۶ صداهای اضافی را حذف کنید

صداهای اضافی در محیط کار تمرکز مناسب را تقریبا غیرممکن می کند و حذف آنها بسیار مهم است.

 

۷ رژیم غذایی مناسب و ورزش متعادل اثر زیادی در افزایش تمرکز دارد

کمبود ریزمغذی های ضروری موجب خستگی و آشفتگی ذهنی می شود. خوردن مغز خشکبار، ویتامین E و میوه ها برای بهبود تمرکز مفید است.

 

۸ وظیفه خود را خوب درک کنید

تردید داشتن درباره کاری که باید انجام دهید تمرکز کردن روی آن را دشوار می سازد.

 

۹ به احساس تعلل در کار کردن غلبه کنید

وظیفه خود را به تعویق نیندازید و تصمیم بگیرید که تا کار خود را طبق برنامه زمانی انجام نداده اید، صندلی خود را ترک نکنید.

 

۱۰ زمانهای بازدهی و کارآیی بیشتر با مشخص کنید.

مواقعی را که بیشترین بازده کاری را در طول ۲۴ ساعت شبانه روز دارید مشخص کنید. برای افراد مختلف این ساعات متفاوت است؛ پس ابتدا ساعت بیشترین بازده کاری مخصوص خود را پیدا کرده و سعی کنید کارهای سخت تر را که جذابیت کمتری برایتان دارند در این ساعت ها انجام دهید.

 

۱۱ مثبت باشید

وقتی نیاز به تمرکز دارید مدام به خود یادآوری کنید که بخوبی می توانید تمرکز کنید. این تکرار لفظی واقعا توانایی تمرکز را در شما افزایش می دهد.

 

۱۲ وظایف را تقسیم بندی کنید

کارهایی که آغاز و پایان مشخصی ندارند تمرکز شما را مختل می کنند. اگر پروژه بزرگی را باید انجام دهید مسیر انجام آن را مشخص کنید و با تقسیم بندی مناسب کارها تمرکز خود را افزایش دهید.

 

۱۳ نقش تمرین را فراموش نکنید.

تمرینات بدنی افزایش دهنده تمرکز را انجام دهید چون ورزش کردن به طور معمول تمرکز از دست رفته را با بهبود هماهنگی بین ذهن و بدن، بازمی گرداند.

 

۱۴ مراقبه کنید

هر چند مراقبه درمان نیست اما می تواند تمرینی بسیار مفید و موثر برای تقویت حافظه و کنترل ذهن باشد که بتدریج قدرت تمرکز را بالا می برد.

 

۱۵ آرام باشید

خود را به منظم بودن مقید کنید تا از زمان های بیشتری استفاده موثر نمایید. با وظایف کوچک تر شروع کنید اما اگر در ابتدا براحتی قادر به تمرکز نبودید ناامید نشوید؛ به همان کار کوچک بچسبید تا کم کم آرام تر شده و تمرکزتان بیشتر شود.

 

۱۶ مغز خود را تعمیم دهید

اگر نمی توانید بیش از چند ثانیه روی موضوعی متمرکز شوید، به محض آن که حواستان پرت شد، دوباره همان موضوع را در ذهن خود نگه دارید و به آن توجه کنید. با این تمرین ذهن را آموزش می دهید که بتواند برای مدت طولانی تری روی یک مطلب ثابت شود.

 

۱۷ مهلت انجام کار را مشخص کنید.

برای تقویت تمرکز، تعیین مهلت های مشخص برای انجام کار، بسیار خوب است و کاربرد زیادی دارد.

 

۱۸ به اندازه کافی بخوابید.

خواب کافی و منظم از عوامل موثر در تقویت قدرت تمرکز است.

 

۱۹ استقامت کنید

اگر در ابتدای تمرینات احساس کردید پیشرفتی در تقویت تمرکز خود نکرده اید، هرگز ناامید نشوید و ادامه دهید. هر هفته با تمرینات کوچک شروع کنید و موفقیت های کوچک را به یاد بسپارید.

 

۲۰ نیازهای خود را مدیریت کنید

قبل از آغاز هر کاری مطمئن شوید تمام کارها و وسایلی را که به آنها نیاز دارید مرتب و آماده کرده اید. این کار به کاهش حواس پرتی در حین کار کمک می کند.