25

طبق امار های به دست آمده ، زنان بیشتر از مردان به پزشک روانشناس مراجعه می کنند ، این موضوع باعث شده که بسیاری این فکر را داشته باشند که زنان بیشتر از مردان به مشکلات روانی دچار می شوند ، اما این موضوع کاملا غلط بوده ، در ادامه بیشتر درمورد این مسئله توضیح می دهیم.

تجربه نشان می دهد که بخشی از این موضوع به مساله فرهنگی نهادینه شده در آقایان ایرانی و طرز تفکر آنها مربوط است.

 

بر اساس پژوهش های انجام شده، مشخص شده خانم ها به دلیل خصوصیت های شخصیتی شان، کمی تلقین پذیرتر از آقایان هستند و به همین دلیل، حس تغییر و یادگرفتن چیزهای جدید در آنها بالاتر است.

 

البته آقایان در کشور ما به دلیل مسایل فرهنگی و اجتماعی، کمی خودشان را از یادگیری چیزهای جدید کنار می کشند و چندان دوست ندارند اسرار زندگی شان را با فرد دیگری مانند یک روان پزشک، روان شناس یا مشاور در میان بگذارند و از کمک های او استفاده کنند و معمولا بیشتر آنها اعتقاد دارند خودشان مشاور هستند و همه چیز را می دانند بنابراین نیازی به کمک گرفتن از راهنمایی های فرد دیگری ندارند.

 

با این حساب نمی توان مراجعه بیشتر خانم ها به روان پزشک، روان شناس یا مشاور را نسبت به آقایان ناشی از رنج بردن تعداد بیشتری از آنها از بیماری های روان پزشکی دانست.

 

معمولا تمام خانم هایی هم که به روان پزشک، روان شناس یا مشاور مراجعه می کنند، به درمان شخصی نیاز ندارند. یعنی یا همسرشان نیاز به مشاوره داشته و مراجعه نکرده یا هر دوی آنها به کمک مشاور نیاز داشته اند و به دلیل مراجعه نکردن آقا، خانم مجبور به مراجعه فردی شده است.

 

در برخی از موارد هم که خانم و آقا با یکدیگر مراجعه می کنند، آقا عنوان می کند من مشکلی ندارم و آمده ام ببینم مشکل همسرم چیست!

 

اختلالات خلقی در میان زنان بیشتر است

 

دکتر حامد محمدی کنگرانی

 

روان پزشک، مشاور خانواده و ازدواج، عضو کمیته رسانه و کمیته روان درمانی انجمن روان پزشکان ایران

 

با توجه به تمام بررسی های انجام شده، آمار بیماری های روان پزشکی مانند افسردگی، اضطراب و… در ایران نسبت با کشورهای جهان، تفاوت چندان چشمگیری ندارد.

 

البته ناگفته نماند برخی آمارها مانند میزان شادی، رضایتمندی از زندگی و فرهنگ زندگی در ایران نسبت به خیلی از کشورهای دیگر پایین تر است و این عوامل می توانند ریسک فاکتوری برای ابتلا به افسردگی محسوب شوند. معمولا آمار خانم ها در سراسر دنیا از نظر ابتلا به بیماری های اضطرابی و اختلالات خلقی مانند افسردگی، از آقایان بیشتر است در حالی که آقایان بیشتر از خانم ها درگیر بیماری هایی مانند اختلال دوقطبی یا اسکیزوفرنی می شوند.

 

این تفاوت در ابتلا به بیماری های روان پزشکی را می توان به تفاوت های ژنتیکی و تغییرات هورمونی ربط داد.

 

خانم ها به علت سپری کردن دوران قاعدگی و تغییرات هورمونی ناشی از آن و استرس های بارداری و زایمان بیشتر در معرض اختلالات خلقی قرار می گیرند ضمن اینکه در سراسر دنیا از نظر اجتماعی تحت فشار بیشتری قرار دارند؛ مثلا با سطح سواد و تحصیلات برابر، حقوق کمتری نسبت به مردان دریافت می کنند و این استرس ها هم می توانند در ابتلای آنها به اضطراب و افسردگی نقش داشته باشند.

 

در بسیاری از کشورهای دنیا، به خصوص کشورهای جهان سوم، خانم ها به رغم داشتن تحصیلات بیشتر موقعیت های شغلی و اجتماعی پایین تری دارند و استفاده نکردن از مدارک تحصیلی شان می تواند بر کاهش سطح خلق وخویشان تاثیر بگذارد. بالا رفتن سن و کاهش موقعیت های ازدواج هم می تواند شانس ابتلا به اضطراب و افسردگی را در خانم ها افزایش دهد.