همانطور که میدانید در دوران جنینی، بند ناف تبدیل به حیاتی ترین عضو میشود و دلیل این اهمیت، تبادل غذا و فاکتورهای رشد جنین، از مادر به فرزند میباشد. در گذشته، بعد از زایمان بند ناف را دور می انداختند؛ دریغ از اینکه بند ناف میتواند در درمان بیماری های مختلف مفید واقع شود، به طوری که یک متخصص خون و سرطان گفت: نگهداری از نمونههای خون بندناف نوزادان برای درمان بیماری خود یا بستگان به درمان بیماری های آنها کمک بسیاری می کند.
محمد رضایی متخصص خون و سرطان در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره منشا سلولهای بنیادی گفت: اهدای سلول های بنیادی از طریق مغز و استخوان و بند ناف انجام می شود.
وی درباره سلول بنیادی خون بندناف ابراز داشت: این سلولهااز طریق جفت جنین تهیه می شود و با نگهداری از خون بندناف نوزاد بیماریهایی که سلامت کودک را در آینده به خطر می اندازند، درمان می شوند.
این متخصص خون و سرطان درباره نحوه نگهداری خون بندناف اظهار داشت: سلول های خون بندناف قبل از فرایند انجماد با استفاده از روش رسوب یا توسط دستگاه سانتریفوژ، از یکدیگر جدا میشوند که پس از آن، سلول های قرمز و سفید خون و پلاسما از یکدیگر جدا می شوند.
وی بیان کرد: سلولهای بنیادی خون بند ناف در یخچال های مخصوص و دردمای منفی 200 درجه سانتی گراد نگهداری می شوند که در هنگام نیاز به فرد اهدا می گردد.
رضایی با بیان اینکه نگهداری این سلولها مزایای زیادی دارد، تصریح کرد: حضور سلولهای اولیه و نابالغ سیستم ایمنی در خون بند ناف سبب کاهش رد ایمنولوژیک پیوند نسبت به مغز استخوان میشود که میزان واکنشهای رد پیوند علیه گیرندگان سلول های بنیادی خون بندناف نسبت به مغز استخوان کمتر است
وی افزود: اهدای خون بندناف خطری برای اهداکننده آن (جنین و مادر) به دنبال ندارد و این سلولها نسبت به مغز استخوان دارای قدرت تکثیر یشتری هستند و میزان عفونتهای ویروسی در اهداکنندگان کمتر از خون مغز و استخوان است
وی درباره درمان بعضی بیماری ها از طریق اهدای این سلول ابراز داشت: بیماری های همچون نقص در تولید لنفوسیت ها: لنفوم غیرهوچکین، لنفوم هوچکین، نقص ارثی پلاکتی، کم خونی های مادرزادی، تالاسمی، سکتههای قلبی، کبدی، آلزایمر، هیپوپلازی غضروف و اختلالات سیستم ایمنی مادرزادی را می توان از طریق اهدای سلول ها بنیادی خون بند ناف درمان کرد.
این متخصص خون و سرطان افزود: سلولهای بنیادی خون بند ناف نسبت به مغز استخوان، سلولهای خونی بیشتری تولید میکنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان