مدیر آموزش انجمن علمی طب سنتی ایران، عملکرد اخلاط چهارگانه در بدن از دیدگاه طب سنتی تشریح کرد.
مریم ایران زاد اصل درباره اخلاط چهارگانه اظهار داشت: به اعتقاد مکتب طب ایرانی، بدن انسان از اخلاط چهارگانه با مزاجهای مختلف تشکیل شده است.
به گفته وی خلط صفرا که ضمن تغذیه برخی اندامها، به نفوذ مواد در مجاری بدن، هضم غذا و دفع مدفوع کمک میکند و مزاج گرم و خشک دارد.
این متخصص طب سنتی افزود: خلط خون یا دَم که عهده دار نقش اصلی تغذیه بدن است و مزاج گرم و تر دارد. خلط بلغم که ضمن ساده کردن حرکت برخی اندامها از جمله مفاصل، در مواقعی که بدن با کمبود مواد غذایی مواجه میشود، به عنوان جایگزین خلط خون مورد استفاده قرار میگیرد و مزاج سرد و تر دارد.
ایران زاد اصل ادامه داد: خلط سودا که ضمن کمک به استحکام اندامها، مسئول تغذیه برخی از آنها، از جمله استخوان است و مزاج سرد و خشک دارد.
وی عنوان کرد: همه اندامهای بدن انسان، از ترکیب این چهار خلط به وجود میآیند و بسته به اینکه در تشکیل آنها چه خلطی غالب باشد، دارای مزاجی ویژه میشود.
مدیر آموزش انجمن علمی طب سنتی ایران اضافه کرد: برای نمونه، عضله که خلط غالب تشکیل دهنده آن، خلط دم یا خون است، مزاج گرم و تر، و استخوان که بیشتر از سودا تشکیل شده است، مزاج سرد و خشک دارد.
ایران زاد اصل یاداور شد: حکما معتقدند، هر فرد بر اساس تعامل مزاجی اندامها و عوامل موثر در تشکیل نطفه و دوران جنینی، دارای مزاجی ویژه میشوند که به آن «مزاج جبلی» یا به اصطلاح امروزی، «مادرزادی» میگویند.
تسنیم