گفته میشود تاریخ استفاده از اولین لاکها به 3هزار سال قبل از میلاد مسیح بازمیگردد. در آن زمان، چینیها ناخنهایشان را با صمغ عربی و سفیده تخممرغ به رنگ قرمز یا صورتی درمیآوردند. بعد از آن، مصریها از حنا استفاده کردند و نوک انگشتان و ناخنهایشان را رنگ زدند. لاک ناخن به شکلی که در حال حاضر در بازار وجود دارد، در سال 1920 میلادی تولید شد و میشل منارد، مبدع آن بود.جالب است بدانید که این زمان مصادف است با تولید اولین رنگ اتومبیل در دنیا.توصیه میشود هرگز برای کودکان زیر 7سال که عادت به انگشت مکیدن یا جویدن ناخن دارند، لاک نزنید زیرا تحقیقات ثابت کرده که خوردن این ترکیبات میتواند روی ضریب هوشی کودکان و رشد آنها اثر منفی بگذاردسمی بودن لاک موضوعی قطعی و بهاثباترسیده است. لاکها حاوی ترکیباتی هستند که به 3 THE BIG معروفند و میتوانند عامل مشکلات مغزی و برخی سرطانها باشند. بسیاری از پزشکان توصیه میکنند برای کودکان از لاک و لوازم آرایشی استفاده نکنید زیرا این 3 ترکیب میتوانند توان ذهنی و بهره هوشی کودکان را پایین آورده و عامل بروز برخی حساسیتها و بیماریها در آنها باشند. با دکتر محمدعلی نیلفروشزاده،متخصص پوست و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره استفاده از لاک برای کودکان و لاکهای مخصوصی که ادعا میشود متخصص کودکان و از این مواد سمی مبرا هستند، گفتوگو کردهایم.
: آیا این موضوع صحت دارد که لاک، حاوی مواد سمی و سرطانزاست؟
بله، لاک حاوی 3 نوع ترکیب مضر است؛ تولوئن که نوعی رزین است و باعث روان شدن لاک میشود. این ترکیب در مجاورت هوا به بخاری با بوی تند و شیرین تبدیل میشود و عامل حساسیت پوستی و تنفسی است. ترکیب مضر بعدی دیبوتیل فتالات است که در واقع مایعی چرب است و مقادیر زیاد آن میتواند روی هورمونهای جنسی اثر منفی بگذارد و باعث خارش چشم و پوست و حتی حلق شود. ترکیب سوم هم فرمالدییدها هستند. این مواد بهعنوان سرطانزا معرفی شدهاند. فرمالدییدها عامل سفتی لاک هستند و از نفوذ باکتری به لاک پیشگیری میکنند. اگر میزان فرمالدییدی که وارد بدن میشود، کم باشد، مشکلی ایجاد نمیشود اما حتی میزان کم آن هم میتواند باعث بروز حساسیت شود و عامل آبریزش چشم و بینی باشد.
: بر این اساس، استفاده از لاکها میتواند به شدت مشکلساز باشد و باید ممنوع شود. درست است؟
ببینید، مشکل اصلی را آرایشگران در سالنهای آرایش پیدا میکنند که تهویه هوای آن مطبوع نیست. در ضمن توصیه میشود برای کودکان زیر 7 سال که عادت به انگشت مکیدن یا جویدن ناخن دارند نیز لاک نزنید زیرا تحقیقات ثابت کرده، خوردن این ترکیبات میتواند روی ضریب هوشی کودکان و رشد آنها اثر منفی بگذارد. این موضوع در مورد خانمهای باردار نیز صحت دارد؛ یعنی بهتر است در دوران بارداری لاک نزنند زیرا ترکیبات مضر لاک میتواند روی توان هوشی جنین اثر منفی داشته باشد.