همین چند وقت پیش وقتی مادر علی به او گفت کتابهایش را بردارد، او در جواب گفت: «بیخیال!» این جمله پدر و مادر علی را حسابی شوکه کرد زیرا آنها هیچ وقت در خانه به این روش صحبت نمیکردند و نمیدانستند او از کجا این عبارت را یاد گرفته است. اما علی 8 ساله خودش میداند که این را مدرسه به او آموخته، نه معلمان و عوامل مدرسه، بلکه بچههای دیگر. فرزند شما هم مانند علی ممکن است از زمانی که وارد مدرسه میشود چیزهایی را یاد بگیرد که شما انتظارش را ندارید. کودکان با مشاهده و تقلید از دیگران دانش کسب میکنند. وقتی آنها در محیط مدرسه قرار میگیرند با کودکان زیادی که همسنشان یا کمی از آنها بزرگتر هستند ارتباط برقرار کرده و از آنها تقلید میکنند. بهتر است در مواجهه با این موضوع بدانید چطور باید درسهایی را که فرزندتان نباید یاد بگیرد، مدیریت کنید.
ناامید نشوید
کشیدن یک آه سنگین و گفتن این عبارت که «امروز یکی از بدترین روزهای زندگی من بود» در طول سالهای مدرسه بسیار اتفاق میافتد؛ روزهایی که شما در نقش والدین تمام آنچه برای تربیت فرزندتان به کار گرفتید، را نقش بر آب شده میبینید. ناامید نشوید، میتوانید به کودک بیاموزید راههای بهتری برای ابراز عقیدهاش وجود دارد. هرچند نباید این کار را با داد و فریاد و پرخاشگری انجام دهید. هیچکس در عصبانیت چیزی نمیفهمد.
از این جمله استفاده نکنید
هیچ وقت از عبارت «میدونم منظوری نداشتی!» برای توجیه رفتار فرزندتان استفاده نکنید. چنین پاسخی منجر به کاهش مسئولیتپذیری کودک میشود. در چنین حالتی پدر و مادر نشان میدهند که برای خودشان احترام لازم را قائل نیستند و اقتدار اخلاقیشان را تضعیف میکنند.
توضیح دهید
بچهها ممکن است بارها کلمه «احمق» یا «نفهم» یا حتی کلمات بدتر را در واکنش به رفتارهای همکلاسیهایشان تکرار کنند. سعی کنید کمکم برایش توضیح دهید که این کلمات مناسب نیست. به او بگویید«آدمهای خوب نباید این کلمات را به کار ببرن، در عوض میتونی بگی…» و بعد کلمه قابل قبولی را جایگزین آن کنید.
از تحریم استفاده کنید
اگر استفاده از کلمات زشت برایش تبدیل به عادت شده به او یاد بدهید که مدتی این کلمات را فقط در ذهن خود یا زیر لب بگوید و اگر همچنان به گفتن آنها اصرار داشت از تنبیهی مانند کم کردن پول توجیبی استفاده کنید و بگویید: «با هر کلمه زشتی که به زبون میاری… تومان از پول تو جیبیت کم میشه.» یا تنبیه مشابه برای او در نظر بگیرید.
قاطع باشید اما مهربان
حالا که کودک عادت به بیان بعضی کلمات و کارهای زشت کرده باید حواستان باشد که نه به او باج بدهید و نه بیش از حد سختگیری کنید. اگر او را به دلیل اشتباهش تحقیر کنید او اعتماد به نفسش را از دست میدهد.
خسته نباشید