اعتیاد به خرید چه نشانه های رفتاری دارد برخی افراد تمایل به خرج کردن پول و ولخرجی دارند و در واقع ه این کار اعتیاد دارند آن ها به صورت معمول و مانند افراد عادی خرید نمی کنند از هر چیز پوشیدنی 10 مدل تهیه می کنند و مدام به دنبال نمونه جدیدتر هستند خرید زیاد و پول خرج کردنهای افراطی از جمله نشانه های اعتیاد به خرید است .
تفاوت میان خرید معمولی و اعتیاد خرید
مثل تمامی اعتیادهای دیگر، خرید روشی میشود که فرد با آن بر استرس خود غلبه میکند و هرگاه دچار یک حس منفی و یا ناراحتی شود، شروع به خرید کردن میکند تا بر آن ناراحتی غلبه کند! در این میان افراد عادی هم معمولاً نگران این موضوع هستند که چون در ابتدای سال جدید زیاد پول خرج کرده و خرید میکنند، آیا ممکن است آنها هم معتاد به خرید شوند؟ پاسخ واضح است؛ خیر.
اگر در هنگام خرید کردن خودتان را کنترل میکنید (نه اینکه خرید شما را کنترل کند)، به این مشکل دچار نخواهید شد. مثل تمامی رفتارهای وسواسی دیگر، اعتیاد به خرید نیز یک نظریه بحثبرانگیز است. بسیاری از پژوهشگران شک دارند که ولخرجی بیش از حد را بتوان اعتیاد دانست و عدهای دیگر با بررسی شباهتهای این رفتار با اعتیادهای دیگر، آن را در این گروه طبقهبندی میکنند.
نشانهها و خصوصیات افراد مبتلا
دکتر انگلس میگوید: درست مثل بیماران الکلی که سعی میکنند شیشههای مشروب خود را مخفی نگه دارند، افراد معتاد به خرید نیز خریدهایشان را از اطرافیانشان مخفی میکنند. معمولاً این افراد حسابهای بانکی مخفیانهای دارند تا بتوانند بدون بازجویی اطرافیان پول خرج کنند. معمولاً تمام درآمد آنها صرف خرید میشود و مرزی برای خریدنشان وجود ندارد. بیماران بیش از نیاز خود خرید میکنند؛ مثلاً به مغازه میروند تا یک جفت کفش بخرند، ولی با 10 جفت کفش به خانه باز میگردند!
بیماران مبتلا بیشتر از دو تا سه بار در سال (زمان حراج فروشگاهها که معمولاً افراد بیش از نیازشان خرید میکنند) با این روش زندگی میکنند. در واقع آنها در طول سال دغدغه دیگری به جز خرید ندارند. بعضی از بیماران بعد از خرید دچار عذاب وجدان شده و خود را گناهکار میدانند؛ بنابراین گاه خریدهای خود را به فروشنده پس میدهند؛ ولی این روند همچنان ادامه خواهد یافت، بدون اینکه اصل مشکل حل شده باشد.
خرید زیاد و پول خرج کردنهای افراطی منجر به از دست دادن روابط میشود. دکتر «Richzeh»، مدیر مرکز اعتیاد و اختلالات رفتاری بیمارستان«Proetor» معتقد است، از آنجایی که فرد دائماً در حال خرید و در راه خانه تا فروشگاه است برای اینکه اطرافیان به او شک نکنند، مجبور است به آنها دروغ بگوید و از لحاظ عاطفی و فیزیکی از آنها دور و منزوی شود. خرج کردن بیش از درآمد اغلب کمد این افراد معمولاً پر از لباسها و وسایلی است که بعضی از آنها اصلاً استفاده هم نمیشوند.
بیماران مرد بیشتر تمایل به خرید لوازم الکتریکی و دیسک و کتاب دارند و خانمها علاقهمند به خرید لباس، لوازم آرایشی و صنایع دستی هستند. پژوهشها نشان میدهد که سهچهارم بیماران در زندگی شخصی و خانوادگی خود، به علت مسائل مالی و عاطفی دچار مشکل خواهند شد.
روشهای درمانی
اولین قدم، مشاوره با یک روانپزشک و استفاده از شیوههای رفتاردرمانی است. دکتر «بلاک» معتقد است که هیچ راه سریع و آسانی برای حل مشکل وجود ندارد و هرچه سریعتر باید رفتار شخص تغییر کند. البته این تغییر زمانبر است، ولی استفاده از شیوههای زیر میتواند کمککننده باشد: بعضی از بیماران به تنهایی میتوانند مشکلشان را حل کنند، در حالی که بعضی دیگر نیاز به فردی دارند تا در این راه به آنها کمک و امور مالی آنها را کنترل کند.
مشاوره با یک مدیر مالی ندیدن شبکههای تبلیغاتی تلویزیون و صفحات تبلیغات مجلات کنار گذاشتن دسته چک و کارتهای بانکی که وجود آنها بیماری را وخیمتر میکند. همراه داشتن پول کافی در زمان خرید، نه بیشتر از حد نیاز هر زمان که به فکر خرید افتادید، به پیادهروی رفته و یا ورزش کنید. تنهایی خرید نروید، زیرا اگر فرد دیگری که البته بیمار نباشد به خرید بروید، کمتر پول خرج میکنید. اوقات فراغت خودتان را با کارهای دیگر پر کنید.
قبل از رفتن به خرید، فهرستی تهیه کنید و هیچ چیزی مازاد بر آن نخرید. اگر از دیدن ویترین مغازهها لذت میبرید، زمانی این کار را انجام دهید که مغازهها نیمهتعطیل باشند.
زندگی آنلاین