slide_49

 

 

افرادی که از عارضه صرع رنج میبرند با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند گاهی اوقات تشنج های ناگهانی حادثه های ناگواری برای آن ها رقم میزند خانمی در حین آشپزی با حمله صرع روی گاز می افتد و نیمی از جانش در آتش میسوزد این بیمار دچار فقدان های حرکتی و پوستی زیادی شده است می خواهیم به روش های درمانی برای این فرد اشاره کنیم این افراد محدودیت های زیادی برای زندگی و حضور در اجتماع دارند پای صحیت های متخصصین پوست و همچنین نورولوژیست در این باره نشسته ایم.

«میزگرد زیبایی» درباره مشکل طبی و پوستی خانم فاطمه با حضور دکتر مجتبی امیری و دکتر مسعود داوودی متخصصان پوست و دکتر مسعود مهرپور نورولوژیست
فاطمه 2 فرزند دارد و به صرع مبتلاست. او چند ماه قبل دچار حادثه سوختگی شدیدی شد؛ هنگام پختن غذا حمله صرع به او دست داد و روی گاز افتاد. متاسفانه پنجه دست راستش روی شعله آتش و گردنش نیز نزدیک شعله افتاد. از کل پنجه دست فقط یک انگشت باقی مانده و گردن نیز در اثر سوختگی به سمت راست متمایل و این اتفاق باعث دردهای شدید در این ناحیه شده است. در «میزگرد زیبایی» این هفته قصد داریم راهکارهایی برای بالا بردن کیفیت زندگی و اصلاح بدشکلی‌های ایجادشده ایشان و دیگرانی که مشکلی مشابه دارند، ارائه دهیم و مهم‌تر از همه پیام پیشگیرانه‌ای داشته باشیم برای افرادی که صرع دارند و ممکن است دچار حوادث این‌چنینی شوند.
پرنیان پناهی
سوختگی و محدودیت حرکتی
بعد از سوختگی‌های شدید در زیر پوست طناب‌هایی به نام باند فیبروتیک ایجاد می‌شود که باعث می‌شوند عضو حالت جمع‌شده و چروک پیدا کند و دچار کوتاهی شود. در واقع، نوعی عدم تقارن بین 2 طرف بدن ایجاد می‌شود اما در مورد این خانم که دچار کجی گردن شده باید باند فیبروتیک آزاد شود. معمولا با آزاد کردن باند، محدودیت حرکتی از بین می‌رود. گاهی شرایط بافت دچار سوختگی به گونه‌ای است که پزشک مجبور است از پوست پیوندی استفاده کند. پوست پیوندی، معمولا از پا یا پهلوی بیمار گرفته می‌شود. این کار علاوه بر زیباتر کردن محل باعث می‌شود محدودیت حرکتی تا حد زیادی از بین برود. البته باید به بدن کمی فرصت داد زیرا بدن انسان سعی می‌کند محل آسیب‌دیده را ترمیم کند. این بیمار نیز بهتر است 6 ماه صبر کند. ترمیم پوست معمولا تا 1سال بعد از سوختگی ادامه پیدا می‌کند. اگر طی این مدت روند بهبودی در کار نبود و تغییری در پوست و کشش ایجادشده در آن دیده نشد، می‌توان اقدامات مربوط به بازسازی را انجام داد ولی از بین بردن کامل آثار سوختگی‌های شدید در پوست تقریبا غیرممکن است. سوختگی در نواحی غیرمفصلی که حرکت آنچنانی ندارند به جراحی نیاز ندارد اما در مکان‌هایی که حرکت وجود دارد به‌تدریج باعث ضعف عضلات و حتی درد می‌شود. در این موارد حتما باید دخالت کرد تا محدودیت از بین برود.
دکتر مسعود داوودی
عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم‌پزشکی بقیه‌ا…(عج)
سوختگی و بازسازی پوست
پوست از 3 لایه تشکیل شده است. اگر سوختگی خفیف یا در حد درجه 1 و 2 باشد، ضمائم پوستی حفظ می‌شود. پوست علاوه بر سلول‌های پوششی، ضمائم مختلفی مثل غدد چربی‌ساز، مو، عرق، رشته‌های حسی و سلول‌های ایمنی و… دارد. تا زمانی که این اجزا سالم باشند، پوستی که دچار سوختگی شده سلامت خود را به دست خواهد آورد و به مرور ترمیم خواهد شد. اگر سوختگی از سطحی فراتر رود، یعنی لایه سطحی و میانی پوست صدمه ببیند، علاوه بر ساختمان طبیعی پوست، ضمائم پوستی هم از بین می‌رود و پوست نمی‌تواند بازسازی شود. بنابراین از این زمان به بعد هر درمانی که برای پوست انجام می‌شود فقط برای حفظ ظاهر فرد است. گاهی هم مانند بیمار این هفته سوختگی آنقدر شدید است که عملکرد عضو را تغییر می‌دهد یا حتی مختل می‌کند. اگر وسعت محل کم باشد، می‌توان ناحیه سوخته را برداشت و از پوست اطراف برای ترمیم آن ناحیه استفاده کرد. گاهی هم بافت جوشگاه زیاد است و باعث ایجاد درد در بیمار می‌شود. در این مواقع به کمک تزریق یا لیزر می‌توان عملکرد عضو را بهتر کرد و درد بیمار را تسکین داد. شدت ضایعه براساس نوع ضایعه است و پزشک حتما باید بیمار را ویزیت کند. امروزه طیف درمانی متنوعی برای مشکلات اینچنینی وجود دارد. مرحله آخر نیز پیوند پوست است که معمولا در مواقعی که سوختگی کمی گسترده است از این روش استفاده می‌شود.
دکتر مجتبی امیری
عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم‌پزشکی بقیه‌ا…
مهم‌ترین توصیه‌ها و هشدارهای ایمنی به
مبتلایان به صرع
بروز اختلال در سیستم عصبی مرکزی باعث بیماری صرع می‌شود که در آن بخشی از فعالیت سلول‌های عصبی مختل می‌شود و فرد به‌طور ناگهانی علائم غیرعادی از خود نشان می‌دهد. علائم صرع مختلف است. ممکن است حمله تشنجی در فرد فقط به صورت خیره شدن به یک نقطه اتفاق بیفتد ولی در بیمار دیگر حرکات غیرعادی در دست‌ها و پاها دیده شود یا شیوه صحبت و گفتار بیمار تغییر کند ولی در بعضی مواقع بیمار به‌طور ناگهانی هوشیاری خود را از دست می‌دهد و در بی‌خبری کامل قرار می‌گیرد. این نوع صرع بسیار خطرناک است و اگر حملات تشنجی در چنین افرادی کنترل نشود، ممکن است خطر جانی نیز برای آنها داشته باشد. بنابراین کنترل بیماری جزو ملزومات است. گاهی بیماری صرع در فردی کنترل نمی‌شود و با وجود مصرف دارو حمله‌های تشنجی به او دست می‌دهد. در این مواقع حتما قبل از اینکه اتفاق ناگواری برای بیمار بیفتد باید علت کنترل نشدن بیماری را پیدا کرد. وقتی بیماری صرع در فردی کنترل نمی‌شود و با وجود مصرف دارو حمله دست می‌دهد، باید علت را مشخص کرد. گاهی داروی مناسبی برای بیمار تجویز نشده. گاهی هم ممکن است میزان داروهای مصرفی کافی نباشد. بیشتر بیماران به‌دلیل خسته شدن از مصرف مداوم دارو یا ترس از ضرر زیادی مصرف دارو به‌طور خودسر دوز دارو یا میزان آن را کاهش می‌دهند. البته در موارد معدود گاهی صرع مقاوم به درمان است. در این مواقع تعداد داروهای مصرفی بیشتر و گاهی هم نیاز به عمل جراحی است. بنابراین بیماران حتما باید به ساعت مصرف، دوز و تعداد داروها دقت کنند ولی برخی عوامل محیطی هم می‌توانند باعث تشدید تشنج شوند. یکی از مهم‌ترین آنها بی‌خوابی و خستگی است. بیماران مبتلا به صرع باید به‌موقع و به اندازه کافی بخوابند. مشاغلی که به صورت کشیک شبانه هستند، اصلا برای مبتلایان به صرع مناسب نیستند. این افراد باید از قرار گرفتن در معرض فلش دوربین خودداری کنند و به هیچ وجه در میهمانی‌هایی که در آن رقص نور وجود دارد، حاضر نشوند. حتی هنگام رانندگی در شب نباید به نور خیره شوند. این افراد به هیچ وجه نباید در محیط خطرناک مانند مکان‌های مرتفع، استخر عمیق، کنار آتش و… قرار گیرند و در این مواقع حتما باید یک فرد به‌عنوان کمک کنار آنها باشد. نباید این افراد در انجام کارهای خانه تنها باشند. همیشه خوب است کسی برای یاری آنها کنارشان باشد. سقوط ناگهانی بیمار هنگام بروز حمله حتی احتمال ضربه به سر و آسیب‌های مغزی را بالا می‌برد بنابراین باید موارد احتیاط رعایت شود.
دکتر مسعود مهرپور
عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم‌پزشکی ایران

سلامت