معاون مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه میزان ابتلا به سل در ایران بسیار کاهش یافته است، تاکید کرد: ۹۰ درصد موارد ابتلا به سل قابل درمان است…
دکتر محمود نبوی با اشاره به روز جهانی مقابله با سل افزود: بطور کلی به دلیل اثرگذاری برنامه های شبکه بهداشت، سل در کشور ما قفل کرده است، اما از نظر شیوع، موارد بسیاری کمی از ابتلا به سل در استان های جنوب شرقی دیده می شود.
این متخصص بیماری های عفونی با اشاره به اینکه در سال های دور، گاهی بیش از ۹۰ هزار نفر مبتلا به سل در طول سال داشتیم، افزود: در حال حاضر سالانه حدود ۱۰ هزارنفر مبتلا به سل داریم و این نشان می دهد که ابتلا به سل افت کلی کرده است.
معاون مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه سل نه تنها در ایران بلکه در همه جای دنیا دیده می شود، تصریح کرد: عامل این بیماری می تواند ۹۰ سال مخفی بماند و بعد فعال شود .
وی با بیان اینکه میزان بروز سل در کشورهای پیشرفته هفت تا ۱۱ درصد است، خاطر نشان کرد : اما در کشورهای کمتر توسعه یافته مثل کشورهای آفریقایی که شیوع ایدز نیز در آنجا زیاد است، میزان ابتلا به سل به ۴۰۰ در ۱۰۰ هزار هم می رسد.
نبوی یادآور شد: میزان بروز سل را در کشورمان چیزی حدود ۱۳.۵ در صد هزار است که این میزان بروز شناخته شده نشان دهنده شیوع پایین این بیماری است. در بسیاری از کشورهای دنیا شیوع بیماری سل به دلیل ابتلا به ایدز است که خوشبختانه HIV خیلی در جامعه ما شایع نیست.
وی درباره بیشترین گروه سنی که در معرض خطر بیماری سل هستند افزود: اطفال اگر در معرض بیماری قرار بگیرند بیشترین گروه سنی در خطر را تشکیل می دهند. به همین خاطر حدود ۲۰ سال است که نوزادان را در بدو تولد واکسن «ب ث ژ» می زنند و این باعث شده عوارضی مثل مننژیت سلی که قبلا در نوزادان دیده می شد دیگر دیده نشود.
معاون مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی دیگر از گروه های در معرض خطر سل را افراد مسن تشکیل می دهند یادآورشد: در افراد مسن هم به علت کاهش سطح ایمنی، فعال شدن سل های قدیمی دیده می شود.
وی با اشاره به اینکه میزان ابتلا به سل به دلیل واکسناسیون در نوزادان ناچیز شده است اظهار داشت : اما این میزان در بزرگسالان به خاطر بیماری های تضعیف کننده ایمنی مثل سرطان ، مثل دیابت و کاهش سیستم ایمنی بعد از ۶۵ سال دیده می شود.
نبوی در مورد مقایسه ابتلای بیماری سل در ایران با کشورهای منطقه خاطر نشان کرد: در کشورهایی مثل پاکستان و افغانستان، میزان ابتلا به سل بالا است، اما در کشوری مثل ترکیه این میزان کاهش یافته و پایین است . همچنین در جمهوری های تازه استقلال یافته نیز به دلیل قطع و وصل شدن واکسن سل ، سل مقاوم زیاد است.
وی در مورد نشانه های ابتلا به سل نیز توضیح داد: در شبکه بهداشت در این باره دستور العمل هایی وجود دارد. در اکثر موارد ابتلا با سل ریوی روبرو هستیم، طوری که هر کسی بیش از سه هفته مداوم سرفه بکند، می تواند از علائم سل باشد که با مراجعه به بهورزان نیز آزمایش سل وی برای بررسی فرستاده می شود و در صورت ابتلا به سل به نزد پزشک ارجاع داده می شود.
معاون مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت افزود: در گذشته و در زمانی که داروی این بیماری در دسترس نبود، بیش از ۵۰ درصد موارد ابتلا به سل فوت می کردند، اما در حال حاضر با وجود داروهای فعلی، میزان مرگ میر زیر سه درصد است و در بیش از ۹۰ درصد موارد این بیماری قابل درمان است.
وی خاطرنشان کرد : دوره درمان این بیماری حداقل شش ماه است، چرا که باسیل سل، باسیل کند رشد است و در جاهای خاصی مثل استخوان و مننژ اگر درگیر شوند بین ۹ تا ۱۲ ماه، دوره درمان طول می کشد و اگر هم سل مقاوم باشد گاهی تا دو سال هم درمان به طول می انجامد.