دکتر حبیب آریامنش متخصص کلیه و مجاری ادرار در رابطه با مشکلات کلیوی افراد بیان کرد: رژیم غذایی و مصرف زیاد آب بخصوص در افرادی که کلیه های سنگ سازی دارند بسیار حائز اهمیت است همچنین افراد دیابتی و کسانی که از پرفشاری خون رنج می برند هم از این قاعده مستثنا نیستند بنابراین در مواردی که علت های زمینه وجود داشته باشد فرد نیاز به اقدام ها پیشگیرانه دارد ، عوامل شغلی هم گاهی می توانند تهدید جدی برای کلیه باشد .
مصرف برخی از دارو ها ، مصرف بیش از حد نمک بخصوص در افرادی که فشار خون دارند می تواند آسیب های جبران ناپذیری را به افراد وارد کند و نهایتا به عفونت های دستگاه اداری منجر شود .وظیفه اصلی کلیهها دفع مواد زاید بدن،تصفیه خون ، تولید گلبول های قرمز ، تنظیم آب و املاح بدن، کمک به کنترل فشارخون، ساخت هورمون محرک خون سازی و … است.
تمام مواد زاید ، سموم و حتی داروهایی که مصرف میکنیم از کلیهها دفع می شوند بنابراین وظیفه اصلی کلیهها تصفیه آب و سموم موجود در بدن است و اگر این اقدام از طریق کلیه صورت نگیرد عوارضی مانند حالت تهوع، بی اشتهایی، بی حالی و ضعف را در پی خواهد داشت.
وی در رابطه با نشانه های هشدار دهنده بیماری کلیوی اظهار کرد : نشانه های هشدار دهنده بیماری های کلیوی و دستگاه ادراری عبارتند از فشار خون بالا، پیدایش خون با پروتئین در ادرار، کراتینین خون بالاتر از 2/1 میلی گرم در دسی لیتر در زنان و 4/1 میلی گرم در دسی لیتر در مردان، تکرار ادرار به ویژه در شب ، مشکل در ادرار کردن یا ادرار درد آور، تورم در چشم ها و دست ها و پاها است .
کراتینین ماده دفعی است که توسط کلیه های سالم از خون خارج می شود.
آریامنش در پاسخ به این سوال که بدن روزانه به چه میزان آب نیاز دارد بیان کرد : بهترین و اساسی ترین معیار در رابطه با میزان نوشیدن آب ، کنترل بر روی خروجی است . به عبارتی میزان تعرق ، ادرار و فعالیت های فیزیکی یک فرد است که تعیین می کند بدنش به چه میزان آب نیاز دارد .
اگر مایعات کافی در طی روز می نوشید به طوری که به ندرت احساس تشنگی می کنید و روزانه حدود 6 فنجان و یا بیشتر ادرار بی رنگ یا زرد خیلی کم رنگ از شما دفع می شود پس می توانید متوجه شوید که دریافت مایعات شما کافی بوده است . اما گاهی رنگ ادرار از این محدوده خارج میشود توصیه می شود اگر متوجه وجود خون در ادرار شدید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
هرگاه تعداد دفعات ادرار طی روز از 5 تا 7 بار بیشتر شود فرد اصطلاحا دچار تکرر ادرار شده است.
نکته قابل ذکر این است که رنگ ادرار از زرد کمرنگ تا زرد تیره تغییر میکند؛ البته این تفاوت رنگ میتواند تا حدی نشاندهنده غلیظ یا رقیق بودن ادرار باشد. رنگ طبیعی ادرار با توجه به میزان آبی که در طول روز مینوشید تغییر میکند؛ هر چه مایعات بیشتری بنوشید، ادرار رقیق تر و رنگ آن کمرنگتر میشود. در مقابل هرچه کمتر از مایعات استفاده کنید، ادرار غلیظتر میشود و رنگ تیرهتری پیدا میکند.
این متخصص در رابطه با عوامل پیشگیرانه تاکید کرد : با توجه به اینکه علل اصلی ایجاد نارساییهای کلیوی، قند خون کنترل نشده، فشارخون بالا، بیماریهای التهابی و مزمن کلیه، عفونتها و سنگ کلیه است بهترین روش پیشگیری، کنترل دیابت، فشارخون، درمان مناسب قندخون و فشارخون، رعایت تغذیه مناسب، کاهش مصرف نمک، چربی، گوشت قرمز و تشخیص و درمان به موقع عفونتها، کیستها و سنگها است همچنین ترک سیگار و دخانیات ، ترک مصرف مشروبات الکلی ، کنترل وزن مناسب ، مصرف غیر طولانی مُسّکن ها و برخی از داروها کمک شایانی به سلامت کلیه می کند .
این متخصص کلیه و مجاری ادرار در پایان خاطرنشان کرد: افراد به هیچ عنوان ادرار خود را به مدت طولانی نگه ندارند بخصوص در خانم ها که باعث بیماری های دردسرسازی در این می شود لذا هنگامی که ادرار خود را نگه می داریم مثانه قابلیت انقباضش را از دست می دهد و در نتیجه نمی تواند تخلیه شود نهایتا احتباس طول کشیده می تواند به کلیه ها آسیب جدی وارد کند .
به گفته او یکی از رفتارها که متخصصان کلیه به بیماران و همه مردم دارند به موقع ادرار کردن است چرا که همین به موقع تخلیه کردن ادرار جلوی خیلی از بیماری ها از قبیل تنبلی مثانه ، عدم انقباض در مثانه و عفونت های اداری بخصوص در خانم ها را می گیرد .
جام جم انلاین