مغز را می توان از سری فعال ترین اعضای بدن به حساب آورد ، این عضو در طول شبانه روز فعالیت بسیار زیادی را انجام می دهد ، به علاوه بر روی فعالیت دیگر اعضای بدن نیز نظارت دارد. به همین علت باید برای سلامت آن مسائلی را در نظر گرفت.
قوزک پای خود را معاینه کنید. متخصصان می گویند افت جریان خون در پاها می تواند نشانه ای از وجود مشکل در مغز باشد. اما یک تست ساده می تواند وضعیت ذهنی و ادراکی مغز را آشکار سازد و احتمال بروز سکته مغزی یا زوال عقل را در فرد نشان دهد. فرض بر این است که وضعیت سلامت عروق خونی در سرتاسر بدن مشابه است. به بیان دیگر میزان انسداد عروق در پاها می تواند نمایانگر میزان تصلب شرائین و سفتی رگهای موجود در مغز باشد.
از غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان مصرف کنید. مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان می توانند روند تحلیل رفتن و ضعف حافظه را کندتر کنند. تمام میوه ها و سبزی ها منابع غذایی مطلوبی از این نظر هستند اما توت های سیاه، کشمش و تمشک آبی از نظر محتوای بالای آنتی اکسیدانی در راس این فهرست قرار می گیرند.
از چربی های بد و مضر غافل نشوید. نوع چربی که می خورید می تواند روی عملکرد مغز تاثیر بگذارد و متناسب با خوب یا بد بودن چربی فعالیت مغز نیز تغییر می کند. از چربی های اشباع شده دوری کنید چون فعالیت سلولهای مغزی را مختل می کنند و در عوض از فرآورده های لبنی کم چرب یا فاقد چربی استفاده کنید و با غذاهای سرخ کرده خداحافظی کنید. رشد مغزی خود را افزایش دهید. مغز انسان به طور طبیعی در سنین ۳۰ یا ۴۰ سالگی شروع به کوچک تر شدن می کند و اندازه آن کوچک تر می شود. اما شما می توانید از طریق آموزش و یادگیری اندازه مغز خود را افزایش داده و آن را بزرگتر کنید. سعی کنید با مطالعه و یادگیری مطالب و مهارت های جدید و یا افزایش تعداد دوستانتان تحریکات مغزی بهتری داشته باشید. علاوه بر این با بالا رفتن سن میزان ویتامین B۱۲ در خون افت می کند و احتمال بروز آلزایمر تشدید می شود. افت ویتامین B۱۲ باعث تحلیل رفتن و کوچک شدن اندازه مغز می شود و در نهایت مغز دچار آتروفی (تحلیل رفتن) می شود. برای پیشگیری از این عارضه بهترین اقدام مصرف منظم مکمل B۱۲ از سن ۴۰ سالگی به بعد است.
معجزه رژیم غذایی مدیترانه ای را دست کم نگیرید. بارها و بارها ثابت شده است که نوع تغذیه مردم ایتالیا و یونان متناسب با سلامت مغز است. در واقع رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند از مغز در برابر ضعف و تحلیل رفتن محافظت کند. بنابراین سبزیجات دارای برگهای سبز و پهن، ماهی، میوه ها، عدس، مغزها و روغن زیتون را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. هم چنین سرکه همراه با غذا زیاد بخورید چون در پیشگیری از ضعف حافظه معجزه می کند. وزن خود را متناسب نگه دارید. افراد چاق و دارای اضافه وزن بافت مغزی کمتری دارند و بیشتر مستعد ابتلا به آلزایمر هستند.
شکلات درمانی یکی دیگر از روشهای مفید در پیشگیری از آلزایمر است.
کاکائو که ماده اصلی تشکیل دهنده شکلات تلخ است از منابع غنی از آنتی اکسیدانی موسوم به فلاوانول ها به شمار می آید و این آنتی اکسیدان به نوبه خود خاصیت تقویت کنندگی قلب و حفاظت از مغز دارد.
قهوه وچای تاثیرات بیماری زای کلسترول در مغز را متوقف کرده و در نتیجه خطر سکته مغزی، دیابت و تمام عوامل موثر در زوال عقل را کاهش می دهند.
علائم اولیه را فورا شناسایی کرده و روند بیماری را کنترل کنید. مشکلات حافظه به صورت آنی و ناگهانی ایجاد نمی شوند. اگر از علائم این بیماری مطلع باشید می توانید به محض مشاهده و درک ابتدایی ترین علائم مثل از دست دادن حس بویایی، بیماری را تحت کنترل بگیرید و پیشرفت آن را به تعویق بیندازید.
مثل یک فرشته، آرام بخوابید. کمبود خواب برای سلولهای مغزی سمی است در حالی که خواب کافی نیروی شگفت انگیزی در مراقبت از مغز در برابر ضعف حافظه دارد.