به تازگی متوجه افزایش آمار مصرف مواد مخدر در جوانان شده ایم وضعیت اعتیاد در کشور رو به افزایش است و جمعیت مبتلایان به این گونه مواد در حال افزایش هستند مهار و کنترل این پدیده بسیار نگران کننده شده است و گرایش به اعتیاد به مواد مخدر روز به روز طرفداران بیشتری به خود اختصاص داده است اعتیاد و بیکاری دو معضل مهم برای جوانان امروز هستند کنترل و مهار آسیبهای اعتیاد نیازمند برنامه ریزی های مسئولین است در ادامه با راهکارهای موثر در این زمینه اشاره خواهیم کرد.
آمار اعتیاد مدتی است بیشتر از قبل شده و در خصوص وضعیت اعتیاد و آمارهای تکاندهنده آن خبرهایی روی خروجی خبرگزاریها به نقل از مسوولان مختلف عنوان میشود.
از روزنامه جهان صنعت یکی از تازهترین اظهارنظرها از سوی علیهاشمی، رییس کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت عنوان شده است.
به گزارش ایسنا وی چندی پیش در خصوص وضعیت جدید اعتیاد و بیکاری در کشور بیان کرده: یقینا آمار معتادان قطعی کشور کمتر از 5/2 میلیون نفر نیست و با در نظر گرفتن مصرفکنندگان تفننی قطعا به چهار میلیون نفر خواهند رسید. به گفته وی، براساس آمارهای رسمی 11 میلیون و 200 هزار نفر جوان مجرد داریم نرخ واقعی بیکاری نیز در بعضی شهرهای کشور به 70 تا80 درصد رسیده است.
هاشمی تصریح کرده: حدود 15 سال پیش طی تحقیقی متوجه شدیم که 90 درصد افرادی که تحصیلات عالی نداشته و زیر دیپلم بودند به اعتیاد گرایش پیدا میکردند اما طی دهه گذشته شاهد مصرف مواد مخدر در میان افرادی با تحصیلات عالیه هستیم. طبق گزارشات ستاد مبارزه با مواد مخدر، 21درصد معتاد در جامعه 13 میلیونی کارگری وجود دارد.
یکی از نکات مهم حرفهای وی در خصوص وضعیت اعتیاد پیش از دولت نهم بوده که حالا نحوه مصرف بسیار تغییر کرده و خطرناک شده است. هاشمی تاکید میکند: در پایان دولت اصلاحات، به عنوان جانشین رییس ستاد مبارزه با مواد مخدر، حداکثر 10هزار معتاد صنعتی را به دولت نهم تحویل دادیم در آن زمان قیمت مواد مخدر هر کیلویی 170 میلیون تومان بود اما هشت سال بعد چشم باز کردیم و دیدیم دولت دهم هنگام تحویل ستاد رسما 335 هزار معتاد صنعتی، با قیمت کیلویی 9 میلیون تومان را به دولت یازدهم تحویل داد.
این آمار تکاندهنده حاکی از آن است که تعداد معتادان در کشور، بیش از 33 برابر شده است و هیچگاه رییس دولت نهم ودهم در این زمینه پاسخگو نبود. رییس کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت معتقد است نتیجه عدم وجود صنعت پیشرفته اوقات فراغت در کشور، باعث افزایش گرایش به اعتیاد شده است.
از سویی دیگر انوشیروان محسنی بندپی اعلام کرده: تعداد معتادان در آخرین شیوع شناسی اعتیاد دو برابر شده است.
رییس سازمان بهزیستی با بیان اینکه در شیوعشناسی اعتیاد سال ۹۰، تعداد معتادان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و در شیوعشناسی سال ۹۴، 5/2 میلیون نفر ثبت شد، تاکید کرد: این در حالی است که برخی معتقدند که این آمار حقیقی نبوده و آمار معتادان کشور بیش از اینهاست. محسنیبندپی با اشاره به اینکه پیشگیری، استراتژی اصلی سازمان بهزیستی کشور در مواجهه با آسیبهای اجتماعی است، عنوان کرده بود: شناسایی، غربالگری، آموزش، توانمندسازی، مداخلات استاندارد و مبتنی بر شواهد در دستور کار بهزیستی است و درصدد هستیم با انسجام، ساماندهی و حمایتهای اجتماعی و روانی با تکیه بر هویت انسانی سرمایههای اجتماعی را در کشور ارتقاء دهیم.
وی همچنین گفت: در حال حاضر برنامههای اجتماعمحور عوامل محافظ را تقویت و عوامل خطر را کاهش میدهند، بر این اساس برنامهریزی کردیم تا با برنامهریزی مشخص نسبت به مهار و کنترل این پدیده ناخوشایند، در جامعه اقدام کنیم.
رییس سازمان بهزیستی کشور در ادامه ضمن بیان آنکه پس از انقلاب سالانه شش ماه بر میزان امید به زندگی آحاد جامعه اضافه شده به طوری که در حال حاضر امید به زندگی در کشور به ۷۸ سال رسیده است، گفت: این در حالی است که درخصوص سلامت اجتماعی اقدامات اثربخش و تحولآفرینی را انجام ندادهایم به طوری که اگر بگیر و ببندها را کنار بگذاریم، هیچ نتیجه شاخصی در این حوزه شاهد نخواهیم بود و نتیجه همین نادیده انگاریها و اقدامات غیرکارشناسی باعث افزایش روزافزون اعتیاد، طلاق، حاشیهنشینی، اختلالات روحی و روانی و. . . در کشور شده است.
همچنین به گفته بندپی قرار است جهت پیشگیری از بروز و افزایش اعتیاد در میان دانشآموزان، طرح نماد با همکاری وزارت کشور، وزارت بهداشت، وزارت رفاه و سازمان بهزیستی کشور در مدارس کشور راه اندازی شود. در این طرح نظام مراقبتهای اجتماعی دانشآموزان در مدارس کشور مستقر خواهد شد زیرا دانشآموزان در سن حساسی بوده و از طرفی انتقال مفاهیم به آنها راحتتر از سایر گروههای در معرض خطر است.
در این طرح نماد در سه محور شناسایی و غربالگری به هنگام، آموزش و توانمندسازی، مداخلات استاندارد و مبتنی بر شواهد تاکید داریم و آنچه را که در این طرح متصور هستیم و انتظار داریم، انسجام و ساماندهی حمایتهای اجتماعی و روانی با هویت و کرامت انسانی و ظرفیتهای جامعه هدف است، این در حالی است که تاکنون نتوانستهایم ساختار آموزشی خود را به طور منسجم شکل دهیم.
یکی از مورادی که از سوی مسوولان مختلف حوزه اعتیاد بر آن تاکید میشود، این است که باید در اجرای طرحهای مشارکتی به جامعه هدف خود اعتماد کرد. چنانچه به جامعه هدف اعتماد کرده و آنها را به میدان آوریم، میتوانیم مشارکت آنان را دریافت کرده و از این طریق سرمایه اجتماعی خود را افزایش دهیم و با افزایش این سرمایههای اجتماعی میتوانیم شاهد نتایج مطلوب در کشور باشیم.
به گفته بندپی اولویت بهزیستی در دولت تدبیر و امید، پیشگیری است. برهمین اساس به منظور تولد ۲۵ تا ۳۰ هزار معلول به طور سالانه در کشور طرح اجباری کردن مشاورههای ژنتیک را به منظور پیشگیری از اختلالات ژنتیکی و معلولیتها ارائه دادیم و همچنین غربالگریهای شنوایی و بینایی را نیز توسعه دادهایم این در حالی است که اگر در آسیبهای اجتماعی به همین شکل عمل کنیم، میتوانیم شاهد کاهش آنها در کشور باشیم.
وی در ادامه ضمن بیان آنکه کنترل و مهار آسیبهای اجتماعی در حال حاضر به دغدغه مسوولان کشور بدل شده است، گفت: امیدوارم در سالهای آتی با کاهش عوامل خطر و افزایش عوامل محافظتکننده در برنامه زمانی مشخص نسبت به کنترل و مهار آسیبها اقدام کنیم.
رییس سازمان بهزیستی کشور تاکید کرده: ناراحت نیستیم درحال حاضر 2/5 درصد جامعه معتاد هستند بلکه ناراحتیم که 97/5 درصد دیگر جامعه در معرض شدید آسیب بوده و سال به سال به تعداد معتادان کشور اضافه میشود. با این اوصاف و اظهار نظرات این آمار اعتیاد است که هر روز افزایش مییابد و تمام پیگیریهای نیم بند و راهکارهایی که سازمانهای مختلف در این خصوص اندیشیدهاند، تاکنون مثمرثمر نبوده و حتی معتادان به وادی خطرناکتر و کشندهتر مصرف مواد صنعتی وارد شدهاند.
موقعیتی که حل آن و بهبود وضعیت معتادانش و شناسایی آنها به خصوص در میان طیف انبوه جوانان مصرفکننده، امری بسیار دشوارتر از بهبود و ترک معتادان سنتی است. همین عامل باعث از بین رفتن بیشتر مصرفکنندگان در این حوزه میشود. اگر کسی با مصرف تریاک تا 20 سال هم زندگی کند، جوانی با مصرف یک یا دو ساله شیشه میتواند از بین رود