IBS ( آی بی اِس ) یا همان سندروم روده تحریک پذیر به اختلالی در عملکرد روده میگویند که یبوست یا اسهال میتوانند از علائمش باشند.امکان دارد سندروم روده تحریک پذیر بعد از یک عفونت بوجود بیاید که نام انتخاب شده برای آن IBS-PI ( آی بی اس بعد از عفونت ) میباشد.در ادامه به خوردنی هایی اشاره میکنیم که میتوانند علائم سندروم روده تحریک پذیر را بدتر کنند و بر آن اثر بگذارند.
سندروم روده تحریک پذیر با درد و ناراحتی همراه است، اما اگر می خواهید به بهبودش کمک کنید و اوضاع را برای خود بدتر نکنید بعضی خوراکی ها هستند که باید از خوردنشان پرهیز کنید. در این مقاله می خواهیم مروری داشته باشیم بر خوراکی هایی که علائم سندروم روده تحریک پذیر را بدتر می کنند.
سیب، هلو، موز و توت
فیبر غیرمحلول موجود در پوست برخی میوه ها و سبزیجات می تواند علائم سندروم روده تحریک پذیر یا IBS را بدتر کند. افراد بالغ باید روزانه حدود 22 تا 34 گرم فیبر بخورند اما اگر سندروم روده تحریک پذیر داشته باشید باید به دنبال غذاهایی بروید که دارای فیبر محلول باشند. میوه هایی مانند سیب، هلو، گلابی، موز و توت ها را استفاده نکنید و به جای آنها میوه های خشک یا برنج قهوه ای بخورید. اگر هوس کردید سیب یا هلو میل کنید توصیه می کنیم پوستش را بگیرید و فقط گوشت میوه را استفاده کنید.
غلات
هر غذایی که درونش چاودار، گندم یا جو داشته باشد گلوتن دارد. در یک آزمایش که توسط موسسه ملی بهداشت آمریکا انجام شد محققان به این نتیجه رسیدند که آلرژی های غذایی مانند عدم تحمل گلوتن می توانند از دلایل پنهان سندروم روده تحریک پذیر باشند. بنابراین حذف آن از برنامه غذایی می تواند تا حدود زیادی به بهبود علائمتان کمک کند. تخمین زده شده که نیمی از بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر، مشکل عدم تحمل گلوتن را هم دارند و به خاطر آسیبی که گلوتن به روده می زند، باید از این غذاها پرهیز کنند.
لبنیات
بسیاری از لبنیات، دارای مقدار زیادی چربی هستند که در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر می تواند باعث بروز ورم و درد شود. برای کمک به کاهش علائم IBS توصیه می شود از لبنیات کم چرب یا بدون چربی استفاده کنید. به علاوه بسیاری از افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر، مشکل عدم تحمل لاکتوز را هم دارند و شاید بهتر باشد از شیر و پنیر سویا استفاده کنند. بسیاری از پزشکان توصیه می کنند انواع لبنیات را تست کنید تا ببینید کدام یک باعث تحریک علائم IBS می شود. اگر یک محصول لبنی باعث شعله ور شدن علائم سندروم روده تحریک پذیر شد، سعی کنید دیگر کمتر از آن غذا استفاده نمایید. احتمالا ماست را بهتر از دیگر لبنیات بتوانید تحمل کنید چون حاوی باکتری هایی است که آنزیم های مورد نیاز برای هضم لاکتوز را حمایت می کند. لاکتوز قندی است که در شیر و محصولات آن یافت می شود.
غذاهای سرخ شده و چرب
حتی برای سالم ترین فرد هم مقاومت در برابر سیب زمینی سرخ کرده دشوار است اما در افراد مبتلا به IBS می تواند باعث تحریک روده ها و حتی اسهال شود. در بررسی ای که روی گزارش بیماران سندروم روده تحریک پذیر انجام شد محققان دریافتند غذاهای سرخ کرده، شایع ترین موارد تحریک این بیماری هستند. به جای سرخ کردن غذا سعی کنید گریلش کنید یا به سبکی دیگر آن را بپزید.
منبع : دکتر کرمانی