australian-shepherd

شاید یکی از کمیاب ترین گونه ها و الگوهای رنگی سگ در ایران همین مرل ها باشند. مرل ها در گونه های مختلف و نژادهای متفاوتی دیده میشوند ولی بیشتر در بردر کلی ها (border collie) و شپهردهای استرالیایی (australian shepherd) و … وجود دارند. مرل ها علاوه بر پوششی رنگارنگ ،ژن های حاصل از این الگوی رنگی بر روی رنگدانه های چشم و یا حتی بینی نیز تاثیر میگذارند و اغلب چشم نیز به رنگ آبی ،کهربایی و یا قهوه ای در می آید؛ این مسئله باعث منحصر به فرد شدن سگ میشود و به آن جلوه خاصی میبخشد.

شرح رنگ مرل

 

ژنی که موجب میشود الگوی رنگی مرل بوجود بیاید ،یک ژن رقیق شده است .رنگ پایه یا اصلی این الگو خاکستری روشن مایل به ابی است که روی ان خال های مشکی یا قهوه ای به صورت پراکنده وجود دارد .بعضی از سگ های مرل رنگی روشن و ساده تر دارند و بعضی دیگر رنگی شلوغ و تیره تر دارند .

 

چشم های ابی

 

ژن های رنگ مرل به همان شیوه ای که در الگوبندی رنگ پوشش عمل میکنند ،در تعیین رنگ چشم نیز عمل میکنند و رنگ عنبیه ی چشم را رقیق میکنند .در برخی از موارد نیز ژن ها فقط بر روی یک چشم تاثیر میگذارند ودر نتیجه حیوان اد آیز میشود یعنی یکی از چشمانش رقیق میشود و دیگری حالت طبیعی خود را حفظ میکند .چشم های ابی در قدرت دید و چشم انداز سگ تاثیر خاصی نمیگذارند.

blue-merle

مشکلات مرل ها

 

 

سگ هایی که تنها یک نمونه از ژن مرل را به ارث میبرند مشکل خاصی ندارند اما سگهایی که دو نسخه از این ژن را به ارث میبرند اغلب دچار مشکلات شنوایی و بینایی هستند و معمولا چشم هایشان از اندازه ی طبیعی کوچک تر میشود .بنابراین باید از جفت اندازی دو سگ مرل جلوگیری شود تا توله ها از این مشکلات ارثی رنج نبرند .

blue-merle-border-collie

نژاد های مرل

به غیر از استرالیان شپرد که رنگ مرل در انها رایج است چندین نژاد دیگر نیز حامل ژن های مرل هستند و رنگ مرل در انها قابل تایید است ،ان نژاد ها عبارت اند از :کاتاهولا،چی هوا هوا ،کالی،شتلند شپرد،بردر کالی،داکس هاند،گریت دین ،پیت بول ،پامرانین،کاردیگان ولش کورگی،کوکر اسپانیل،نوروژین هاند و بوسوران شپرد.
منبع: پرشین پت