با بروز اولین علائم بارداری در شخص ، شاید او در ابتدا شوکه شود ، اما بعد از این شوکه شدن تنها چیزی که ذهن مادر را به خودش مشغول می کند ، حفظ سلامت جنین است. یکی از مهم ترین مسائل که در حفظ سلامت جنین نقش دارد ، رژیم غذایی مناسب است.
بارداریتان مبارک! بدون شک اولین آرزویتان این است که یک فرزند سالم به دنیا بیاورید. برای همین حتماً کلی مراقب خودتان و فرزند در راهتان هستید. احتمالا توصیه های غذایی مختلفی از اطرافیانتان دریافت می کنید و حتماً می دانید که علاوه بر مصرف مواد غذایی مفید و سرشار از ویتامین که برای رشد جنین و سلامت خودتان مفیدند، باید حواستان باشد که در مصرف بعضی از خوردنی ها احتیاط کنید. به خاطر اینکه به جنین آسیب می زنند. توجه داشته باشید که مصرف بعضی از مواد غذایی با وجود اینکه به مادر آسیبی نمی زند اما می تواند خطر سقط جنین را بالا ببرد و برای رشد جنین مشکل ایجاد کند. با ما باشید تا با مواد غذایی ممنوعه در دوره بارداری بیشتر آشنا شوید.
سوسیس و کالباس
کلاً دور و بر فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس و غیره را خط بکشید به خاطر اینکه حاوی نیترات هستند. این ماده نگه دارنده که باعث پیشگیری از رشد باکتری ها می شود خطر ابتلا به سرطان کولون را بالا می برد. وجود باکتری لیستریا در این فراورده های گوشتی بزرگ ترین تهدید برای خانم های باردار محسوب می شود. باید بدانید که خانم های باردار به دلیل تغییرات هورمونی به میزان ۱۳ تا ۱۵ مرتبه بیشتر در معرض آسیب این قبیل باکتری ها هستند. البته توجه داشته باشید که وجود این باکتری برای هیچ کس خوب نیست اما در این میان، خانم های باردار به دلیل شرایط ویژه شان بیشتر از بقیه آسیب می بینند. توصیه می کنیم برای سلامت جنینتان از مصرف این مواد غذایی به شدت بپرهیزید.
تخم مرغ، گوشت و ماهی خام
در دوره بارداری با تخم مرغ، گوشت و ماهی خام خداحافظی کنید. به خاطر اینکه این مواد غذایی به صورت خام حاوی باکتری هایی به نام های سالمونلا، توکسوپلاسموز و کالیفرم ها هستند. سالمونلا می تواند باعث بروز عوارضی در سلامت نوزادان بشود. درست است که می شود به راحتی از مصرف گوشت و ماهی خام پرهیز کرد اما در مورد تخم مرغ خام کمی دشوارتر است. چون از این ماده غذایی به صورت خام در تهیه سس ها و بستنی های غیرپاستوریزه و برخی از شیرینیجات مانند شیرینی پفکی و غیره استفاده می شود. حواستان باشد که قبل از مصرف این مواد غذایی آن ها را به طور کامل بپزید.
چای به اندازه
اگر عادت دارید و تمام روز در حال چای خوردن هستید بدانید که امکان دارد دچار کم خونی شوید. به خاطر اینکه چای مانع از جذب کامل آهن مواد غذایی می شود. از این گذشته چای نیز همانند قهوه یک نوشیدنی تحریک کننده مغز است. برای همین توصیه می کنیم در نوشیدن آن زیاده روی نکنید. درست است که انواع دمنوش ها مفید هستند اما نباید در مصرف آن ها دچار افراط شوید. به عنوان مثال گیاه جینسنگ چینی خاصیت محرکی دارد و می تواند اثر داروها را تغییر دهد و بابونه باعث تحریک رحم می شود. توجه داشته باشید که نوشیدن جوشانده پوست مرکبات، زنجبیل، بادرنجبویه اگر به میزان دو تا سه فنجان باشد اشکالی ندارد.
کافئین به میزان کم
نتایج پژوهش ها نشان می دهند که مصرف ۶۰۰ میلی گرم کافئین در روز می تواند باعث شود که نوزاد کم وزنی به دنیا بیاورید. اگر این میزان به ۸۰۰ میلی گرم در روز برسد خطر آسیب به جنین جدی می شود. توصیه می کنیم در
مصرف قهوه و نوشیدنی های کافئینه زیاده روی نکنید. از نوشیدن قهوه غلیظ بپرهیزید. مصرف نوشابه ها که حاوی کافئین هستند را محدود کنید. کلاً در این دوره هر چه طبیعی تر غذا بخورید بیشتر به نفعتان خواهد بود.
شیرین کننده ها با احتیاط
نتایج پژوهش ها نشان می دهند که خطر آسپارتام در طول بارداری جدی است. آسپارتام نوعی شیرین کننده است که در تهیه نوشیدنی های گازدار استفاده می شود. نتایج یک پژوهش دانمارکی که در اواخر سال ۲۰۱۰ انجام
شده است نشان می دهد که با مصرف روزانه نوشیدنی های گازدار که حاوی این شیرین کننده هستند خطر زایمان زودتر از موعد به میزان ۷۸ درصد افزایش می یابد. توصیه می کنیم از مصرف این قبیل نوشیدنی ها بپرهیزید.
مغز و جگر
مغز حیوانات نیز حاوی باکتری لستریا هستند که روی خانم های باردار تأثیر منفی می گذارند و باید از مصرف آن بپرهیزید. جگر حاوی میزان زیادی ویتامین A می باشد که حتی بیش از نیاز روزانه خانم های باردار است. جذب میزان زیاد ویتامین A می تواند به رشد جنین آسیب بزند. برای جذب ویتامین A می توانید از سبزیجاتی مانند هویج یا میوه ها و سبزیجات رنگی دیگر، شیر، ماهی های چرب و تخم مرغ (البته پخته شده) استفاده کنید.
شیر غیرپاستوریزه
توجه داشته باشید که نباید در دوره بارداری لبنیات را از برنامه غذاییتان حذف کنید. فقط باید از مصرف محصولاتی مانند پنیر بز و همچنین محصولات لبنی غیرپاستوریزه مانند شیر خام بپرهیزید. این محصولات حاوی باکتری لیستریا هستند که برای سلامت جنین خوب نیست.