بسیار خب، بالاخره تصمیم خودتان را گرفتهاید که یک رژیم غذایی را شروع کنید. اما باید بدانید که عوامل زیادی در اضافه وزن شما دخیلاند، پس فقط اتخاذ یک رژیم غذایی، سالها سبک زندگی ناسالم ما را درست نخواهد کرد.
به همین جهت، تصمیم گرفتیم در این راهنما دربارهی عوامل که منجر به افزایش وزن میشوند، و اینکه پیش از شروع رژیم غذایی باید چه مراحلی را طی کنیم صحبتی داشته باشیم.
چرا وزن ما زیاد میشود؟
حتی اگر در نگاه اول، دلیل اصلی، رژیم غذایی ناسالم باشد، اما بهرحال امکانش هست که پشت چاقی ما برخی علل پزشکی هم نهفته باشد. تشخیص و درمان صحیح این ناهماهنگیها، و پیوند آن با یک رژیم غذایی مناسب، و فعالیت فیزیکی، معمولا تنها راه حل برای بدنی سالم و خوش اندام است.
چه عواملی میتوانند باعث افزایش وزن بشوند؟
- استرس: استرس، واکنشهایی را در بدن ما موجب خواهد شد که باعث افزایش کورتیزول میگردند. این تغییر، میتواند مسبب افزایش وزن باشد.
- نادیده گرفتن وعدههای غذایی: اگر تنها یکی دو وعده در روز، و آن هم مقدار کمی غذای بخوریم، بدن ما عکسالعمل نشان داده و به حالت بقا خواهد رفت، بنابراین سوخت و ساز بدنمان کاهش پیدا خواهد کرد. بدین ترتیب هر چه که بخوریم تبدیل به چربی خواهد شد!
- ابتلا به تیروئید: کم کاری تیروئید
- زندگی بدون تحرک: اگر تصمیم بگیریم بدون هیچ فعالیتی، فقط یک رژیم غذایی را اجرا کنیم، روند کاهش وزنمان خیلی طولانیتر خواهد شد، و زمانی هم که وزنمان کم شد، بدنی خوش اندام نخواهیم داشت.
- اختلالات هورمونهای جنسی
- افسردگی
- نخوابیدن به اندازهی کافی (حداقل ۸ ساعت در هر شب)
- عوامل ژنتیکی
مراحل پزشکی پیش از شروع یک رژیم غذایی
همیشه پیش از اینکه تغییرات بزرگی در سبک زندگیتان ایجاد کنید، باید مطمئن شوید که بدن شما سالم بوده و پذیرای این تغییرات است. بعلاوه قبل از شروع یک رژیم غذایی، باید دلیل اضافه وزنتان را نیز بدانید.
باید کمی آزمایشهای پزشکی مهم انجام دهید
سطح قند خونتان را اندازه گیری کنید (اگر دیابت دارید، به انواع خاص رژیمهای غذایی نیاز دارید) و تحقیق کنید که کلسیم و مواد مغذی دیگر همچون منیزیم و آهن به اندازهی کافی داشته باشید.
۱. سونوگرافی کل شکم
سونوگرافی شکم اطلاعاتی دربارهی اندام درون شکم فراهم میآورد. بنابراین میتواند بیماریهای کبدی یا کلیوی، سنگ کیسه صفرا، بیماریهای دستگاه تناسلی و حتی بارداری را آشکار کند.
مثلا کسی که سنگ صفرا دارد، باید نوع خاصی رژیم غذایی بگیرد که به افزایش سنگش کمک نکند، چرا که عوارض وخیمی داشته و منجر به پانکراتیت خواهد شد.
۲. تجزیه تحلیل قلب و عروق
اندازه گیری ضربان قلب، فشار بطنها و نوار قلب جزو این آزمایشها هستند. این آزمایشها اطلاعات با ارزشی دربارهی وضعیت قلب و سیستم گردش خون شما فراهم میآورند.
بعنوان مثال کسی که فشار خون دارد، باید از رژیمهای خاصی دوری کند و انتخابهایی انجام دهد که پزشک وی با توجه به شرایطش به او توصیه کرده است.
۳. تجزیه تحلیل و بررسی اختلالات غدد درون ریز
تستهای تیروئید الزامی هستند، مخصوصا با توجه به اینکه کم کاری تیروئید فراگیر میباشد.
اگر پس از انجام این آزمایشها به نتیجه رسیدید که در سطح سلامتی خوبی به سر میبرید، آنگاه میتوانید یک رژیم غذایی مناسب اتخاذ نمایید، اما بهرحال از رژیمهای سریع لاغری پرهیز کنید. دریافت مشاوره از متخصصان تغذیه همیشه مفید خواهد بود.
منبع-http://fitnessmagazine.ir