یکی از نشانه های مهم برای ابتلا به بیماری صرع و اسکیزوفرنی دژاوو نام دارد این اختلال در بیشتر افراد مبتلا ممکن است پدید بیاید می خواهیم به ۱۰ نکته درباره دژاوو اشاره کنیم اضطراب یا خستگی شدید این عارضه را تشدید خواهد کرد ادراک اولیه و ثانویه چگونه اتفاق می افتند چه نشانه هایی رفتاری در افراد به همراه دارند
کلمه دژاوو توسط دکتر ورنون پنه در سال ۱۹۷۹ تبدیل به یک واژه جهانی شد. دژاوو در معنی به معنای “هر تصور ذهنی نامناسب از آشنایی تجربه حاضر در گذشته نامعلوم” .
در دایره درمانی دژاوو از بهترین نشانه بیماری صرع و اسکیزوفرنی است. هر دوی این بیماران دژاوو را به صورتهای مختلفی تجربه میکنند. مثلا در افراد اسکیزوفرن تجربه دژاوو میتواند طولانیتر باشد و شامل احساسهای روانگسیختگی بیشتری است. البته دژاوو توسط افراد دیگری که دچار بیماری جسمانی و روانی نیستندهم اتفاق میافتد. از هر سه نفر دو نفر ادعا میکنند که این آشناپذیری یا دژاوو را تجربه کردهاند.
و اما ۱۰ نکته درباره دژاوو
۱- بطور میانگین هر فردی سالی یک بار تجربه دژاوو دارد.
۲- دژاوو در اکثر اوقات زمانی رخ میدهد که فرد دچار اضطراب یا خستگی شدید است.
۳- تقریبا بین زن و مردها بطور مساوی اتفاق میافتد.
۴- تجربه آن با افزایش سن کاهش پیدا میکند.
۵- افرادی که تحصیلکرده و وضعیت اقتصادی بیشتری دارند، بیشتر تجربه میکنند.
۶-این تجربه را با تحریک الکتریکی در قشر عمیقتر مغز میتوان ایجاد کرد.
۷-افرادی بیشتر سفر میکنند دژاوو را بیشتر تجربه میکنند. احتمالا به این خاطر که فرصتهای بیشتری برای دیدن مکانهای نو و جدید دارند.
۸-برخی از افراد این تجربه را به یک خواب نسبت میدهند.
۹-درمقابل دژاوو ، جاماییس وو یا هرگز دیده نشده قرار دارد که به زمانی گفته میشود که پدیده آشنا به نظرمان کاملا غریبه و ناآشنا میآید.
۱۰-برای توضیح دژاوو مدلهای متفاوتی ارائه شده است. بطور مثال ادراک جداشده یعنی پدیده ای که در آن توجه فرد به فعالیتی توسط عاملی به دو قسمت مختلف تقسیم شده که به اندازه چشم بر هم زدنی احساس میشود.
ادراک اولیه در زیر آستانه زمانی رخ میدهد که توجه فرد کاهش یافته. مثلا زمانی که میخواهید ماشینتان را روشن کنید درست در همان لحظه مگسی در ماشین حواس شما را پرت میکند. لحظه ای که برمیگردید تا ماشین را روشن کنید، ادراک اولیه شما در زمان قرار دادن سویچ ممکن است مانند جرقهای عمل کند و اینطور ادراک شود که انگار در گذشته آنرا تجربه کردهاید.
* روانشناس