65

تخمه را میتوان یکی از پرطرفدار ترین تنقلات به ویژه در دور همی های خانوادگی به شمار آورد. خوردن تخمه فواید و معایبی دارد که در این مطلب به بررسی خواص و مضرات چهار نوع تخمه می پردازیم. توضیه می شود در بین وعده های غذایی یک یا دو قاشق تخمه استفاده کنید.

تخمه کدو

 

محتویات: تخمه کدو هم مانند تخمه هندوانه و البته سایر مغزها و دانه ها، حاوی کالری بالایی است. به طوری که هر ۱۰۰ گرم از آن، حدود ۶۰۰ کیلوکالری انرژی دارد. این تخمه پرطرفدار، حجم بالایی از چربی های غیراشباع و مقداری هم چربی اشباع، سدیم، پتاسیم، کربوهیدرات، فیبر، مس، روی، پروتئین، کلسیم، آهن و منیزیم را هم در خود جای داده است.

 

مزایا: تخمه کدو جزو دانه هایی است که می تواند به عمل خونسازی در بدن کمک بکند. این دانه مغذی با تنظیم ترشح انسولین در بدن، قادر به تنظیم سطح قند خون در بدن افراد مبتلا به دیابت و حتی افراد سالم است. مس فراوان موجود در آن می تواند باعث حفظ سلامت پوست و موی ما بشود. ضمن اینکه منیزیم و پتاسیم موجود در تخمه کدو هم باعث شده متخصصان، مصرف حجم متعادلی از آن را به بیماران قلبی یا آنهایی که مستعد ابتلا به ناراحتی های قلبی هستند توصیه بکنند.

 

تخمه آفتابگردان

 

 

محتویات:

 

تخمه آفتابگردان یکی از مغذی ترین دانه های طبیعی است که مصرف آن باعث دریافت مقادیر مناسبی از ویتامین های E، B۱، B۶، فسفر، منگنز، مس، تریپتوفان، منیزیم، سلنیوم و فولات در بدن می شود. هر یک چهارم فنجان از این تخمه، می تواند ۱۱ درصد نیاز بدن به انرژی را تامین بکند. ۱۰۰ گرم مغز تخمه آفتابگردان، حدود ۵۸۰ کیلوکالری انرژی دارد.

 

مزایا: تخمه آفتابگردان، سرشار از ویتامین E، نوعی آنتی اکسیدان محلول در چربی است. ویتامین E با عبور از رگ های خونی، جلوی تجمع چربی در دیواره های عروق را می گیرد و رادیکال های آزاد سر راه خود را هم تخریب می کند. به همین دلیل هم این دانه مغذی، یکی از میان وعده های مفید برای آنهایی است که به سلامت قلب و مغز خود اهمیت می دهند و می خواهند جلوی حمله و سکته های ناگهانی را بگیرند. تخمه آفتابگردان، ماده ای به نام فیتوسترول هم دارد و بنابراین، مصرف حجم متعادلی از آن در طول ماه، باعث پیشگیری از افزایش فشار خون می شود. ضمن اینکه همین خاصیت تخمه آفتابگردان است که جلوی تشدید علایم یائسگی را می گیرد و باعث می شود متخصصان به خانم های یائسه و آنهایی که در شرف یائسه شدن هستند، توصیه بکنند اگر می توانند، روزی حدود ۱۰ عدد تخمه آفتابگردان بخورند. نکته دیگر اینجاست که منیزیم فراوان موجود در تخمه آفتابگردان، می تواند باعث تخفیف علایم آسم شود؛ فشار خون را پایین بیاورد، از تشدید یا ابتلا به حمله های میگرنی جلوگیری کند و درنهایت، بازهم شانس ابتلا به حمله های قلبی را کم کند. این را هم یادتان باشد که سلنیوم موجود در تخمه آفتابگردان، می تواند باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان و پیشگیری از پیشرفت سلول های سرطانی در بدن بشود.

 

تخمه هندوانه

 

 

محتویات: تخمه هندوانه هم یکی دیگر از دانه های مغذی است که حدود ۵۰ گرم از آن می تواند به عنوان یک میان وعده خوب و سالم محسوب بشود. مهم ترین دارایی تخمه هندوانه، میزان آهن بالای آن است به طوری که با خوردن حدود ۱۵۰ گرم از مغز آن می توانید نیمی از نیاز روزانه بدنتان به آهن را تامین کنید و این یعنی یک خبر خوب برای گیاهخواران. تخمه هندوانه علاوه بر آهن، حاوی مقادیر زیادی سدیم، کلسیم، کربوهیدرات، مس، منیزیم و پروتئین گیاهی هم است. البته ناگفته نماند هر ۱۰۰ گرم از این دانه، حدود ۶۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و همین کالری بالا باعث می شود مصرف آن با احتیاط بیشتری به افراد چاق و دارای اضافه وزن توصیه شود.

 

مزایا: آهن موجود در تخمه هندوانه می تواند به ساخت پروتئین های هموگلوبین و میوگلوبین در بدن کمک بکند. وظیفه این پروتئین ها، حمل و نقل و ذخیره اکسیژن در بافت های مختلف بدن است. ضمن اینکه مصرف حجم متعادلی از تخمه هندوانه که سرشار از آهن است، می تواند سلامت کبد و ارتقای قدرت سیستم دفاعی بدن را هم در پی داشته باشد. منیزیم موجود در این دانه مفید هم می تواند به تنظیم متابولیسم بدن و پیشگیری از افت انرژی در طول روز کمک کند. هر ۳۰ گرم تخمه هندوانه بوداده حدود ۳۵ درصد از نیاز روزانه بدن آقایان و ۴۶ درصد از نیاز روزانه بدن خانم ها به منیزیم را هم تامین می کند. به علاوه، متخصصان آمریکایی ثابت کرده اند که مس فراوان موجود در تخمه هندوانه، نقش بسزایی در حفظ سلامت و شادابی پوست و مو دارد.

 

تخمه خربزه

 

محتویات: تخمه خربزه جزو دانه هایی است که تحقیقات زیادی روی آن انجام نشده و بیشتر در کشورهای آسیایی مانند هند و پاکستان مصرف می شود. این دانه حاوی مقادیری از ویتامین های A و C، کربوهیدرات، پروتئین، پتاسیم، فسفر، منیزیم و کلسیم است و هر ۱۰۰ گرم از آن کمتر از ۴۰ کیلوکالری انرژی دارد. با این حساب، تخمه خربزه می تواند یک میان وعده مناسب برای افرادی باشد که دچار اضافه وزن یا چاقی هستند و می خواهند از مزایای مصرف دانه ها در طول روز هم بهره مند بشوند.

 

مزایا: ویتامین C موجود در تخمه خربزه چندان زیاد نیست اما همین مقدار کم هم می تواند به ارتقای قدرت سیستم دفاعی بدن کمک بکند. این در حالی است که ما می توانیم روی افزایش سلامت چشم هایمان با مصرف خوراکی هایی مانند تخمه خربزه یا هویج که حاوی ویتامین A یا پیش ساز ویتامین A در بدن هستند، حساب کنیم. این دانه باارزش و کم کالری می تواند به کاهش و تنظیم کلسترول خون هم کمک بکند. جالب است بدانید شانس ابتلا به عفونت های ادراری در آن گروه از افرادی که به مصرف تخمه خربزه علاقه دارند، نصف افرادی است که هرگز لب به آن نزده اند. ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و املاح موجود در این دانه هم برای سلامت موها و پیشگیری از اختلالات عصبی مفید هستند. راستی! تا یادمان نرفته این را هم بگوییم که فیبر فراوان موجود در تخمه های خربزه و طالبی، این دانه ها را تبدیل به خوراکی هایی ملین و مدر هم کرده است. فسفر و کلسیم تخمه خربزه هم به حفظ سلامت استخوان ها و دندان ها کمک می کنند.