زعفران ، گیاهی که در کشور ما به مقدار زیادی کشت می شود. این گیاه بیشتر به عنوان چاشنی در غذا ها استفاده می شود ، ترکیبات تشکیل دهنده ی زعفران همان تركيبات زرد رنگ، تلخ و معطر است ، این ترکیبات می توانند اختلالا قاعدگی و همچنین افسردگی را تا حد زیادی درمان کنند.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه خراسان، يک بررسي علمي که توسط سحر کامران ساماني، مهندس علوم و صنايع غذايي و رقيه کامران ساماني، کارشناس تکنولوژي پرتوشناسي (راديولوژي) انجام شد، نشان داد مصرف صحيح زعفران كه حاوي تركيبات زردرنگ (مشتقات كروستين) است ميتواند توليد سروتونين را در مغز کنترل و درمان اختلالات قاعدگي و افسردگي را در بر داشته باشد.
ترکيبات زرد رنگ زعفران (مشتقات كروستين) به خوبي در آب محلولاند؛ پيكروكروسين از جمله تركيبات تلخ است و مهمترين تركيب مواد معطر (اسانس) سافرانال ميباشد.
زعفران داري خواص نيرو بخش و قاعدهآور بوده به طوري که دم کرده پانزده گرم زعفران در يک ليتر آب و مصرف هر روز دو تا سه فنجان از آن در سه نوبت آثار مهمي در معالجه اختلالات قاعدگي دارد؛ زعفران قاعدگي را تحريک کرده و درد کمر ناشي از اختلال قاعدگي را آرام ميکند.
اين پژوهش نشان ميدهد علت عوارض پيش از قاعدگي و علايم افسردگي، تغييرات در فعاليت سروتونين ميباشد كه زعفران روي ماده شيميايي سروتونين در مغز و نحوه فعاليت آن اثر ميگذارد.
سروتونين نوعي انتقال دهنده عصبي است که نقش مهمي در خوابيدن، تعديل حالت و رفتار، اشتها و… دارد. اتصال سروتونين به برخي سلولهاي تحريک کننده، نشان دهنده علايم افسردگي ميباشد به علاوه شرايط بيولوژيك و عوامل خاصي مانند توليد مثل، هورمونهاي ژنتيك، بارداري، زايمان و يائسگي درافسردگي تاثيردارند.
بررسي اين دو محقق بيانگر اين است که در فرايند افسردگي در مغز با کمبود غلظت سروتونين رو به رو هستيم. افرادي که ميزان توليد سروتونين در مغز آنها پايين است براي بهبود روحيه خود بيشتر به غذا رنگين (زعفران) روي ميآورند که سروتونين را در مغز زياد ميکند، در نتيجه کاهش افسردگي را در پي خواهد داشت.