امروزه چشم نقش بسیار مهمی را در انجام فعالیت های ما ایفا می کند ، شاید بتوان گفت چشم یکی از مهم ترین و کار آمد ترین اعضای بدن است. مطالعه ، انجام فعالیت کردن ها ، تجربه کردن بسیاری از لذت ها با چشم امکان پذیر است. پس حفظ سلامت آن بسیار ضروری و حائز اهمیت است.
مواد غذایی همواره یکی از نقش های حیاتی را در سلامت بدن ایفا می کنند و پزشکان در هر مشکل و بیماری خاصی، مصرف برخی مواد غذایی را توصیه و افراد را از خوردن موادی منع می کنند. چشم ها نیز مانند سایر اندام های بدن برای عملکرد خوب به تغذیه سالم نیاز دارد.
مصرف سبزیجات برگ سبز و تازه و انواع میوه ها و غلات و خودداری از مصرف غذاهای فرآوری شده و فست فودها تاثیر بسزایی در تقویت بینایی افراد دارد. مطالعات نشان می دهد با مصرف غذاهای سالم، خطر ابتلا به آب مروارید تا حد زیادی کاهش می یابد.
رژیم غذایی ناسالم روند پیری را تشدید می کند و به بافت های چشمی آسیب می زند. نقش آنتی اکسیدان ها و ویتامین های A ، C و E در بهبود بینایی چشمگیر است.
سیر: این ماده غذایی بسیار مفید برای طعم دادن به مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. سیر علاوه بر بهبود جریان خون، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و برای بینایی مفید است.
سیر، گوگرد فراوانی دارد که به تولید آنتی اکسیدان ها و در نتیجه حفاظت از عدسی چشم ها کمک می کند.
تخم مرغ: تخم مرغ، بخصوص زرده آن، مواد مغذی فراوانی دارد که برای چشم ها و سایر اندام های بدن مفید است. هر چه رنگ زرده تخم مرغ پررنگ تر باشد، مواد مغذی آن بیشتر است.
سبزیجات برگ سبز: سبزی هایی از جمله بروکلی و اسفناج که در گروه سبزیجات برگ سبز قرار می گیرند، با دارا بودن مقادیر فراوانی ویتامین های A، B۱۲،C و کلسیم بسیار مفیدند. اسفناج مملو از آنتی اکسیدان هایی از قبیل لوتئین است که به تقویت بینایی کمک می کند.
ماهی سالمون: این ماهی حاوی ویتامین هایA و D و مهم تر از همه مقادیر زیادی اسیدهای چرب امگا۳ است. این مواد مغذی از طریق تقویت قدرت مغزی باعث بهبود دید افراد می شود.
شکلات تلخ: افزودن شکلات تلخ به رژیم غذایی، مصرف مقدار فلاونوئیدها را در بدن افزایش می دهد که از عروق خونی چشم ها محافظت می کند و با بالا رفتن سن و ضعیف شدن چشم ها، سلامت عدسی و قرنیه همچنان حفظ می شود.
هویج: هویج مشهورترین میوه ای است که با تقویت بینایی ارتباط دارد. علاوه بر هویج، بسیاری از سبزیجات و میوه های زرد و نارنجی رنگ حاوی بتاکاروتن هستند که برای سلامت شبکیه مفیدند و از آسیب های چشمی ناشی از نور خورشید جلوگیری می کنند. این میوه مقادیر بسیاری ویتامین C، A و E دارد که خطر ابتلا به آب سیاه را کاهش می دهد. همچنین هویج و سبزیجات برگ سبزی از جمله اسفناج و کلم برگ مقادیر بسیاری آنتی اکسیدان لوتئین دارد که در تقویت دید بسیار مفید است.
آووکادو: این میوه مانند اسفناج غنی از آنتی اکسیدان است و بیش از هر میوه دیگری لوتئین دارد. لوتئین علاوه بر این که نقش مهمی در بهبود بینایی ایفا می کند، خطر آب مروارید را کاهش می دهد.
محققان همچنین افراد را از مصرف برخی مواد منع می کنند. موادی همچون شکر، غذاهای حاوی قند، پاستا، نان و غلات، چربی های ترانس و آرد تخلیص شده که مصرف بیش از حد آنها به بروز آب سیاه منجر می شود.
رژیم غذایی متعادل و غنی از سبزی و میوه و خودداری از مصرف موادی مانند چربی های اشباع تأثیر بسزایی در تقویت بینایی افراد دارد. علاوه بر مصرف انواع ویتامین ها، برخی مواد معدنی از قبیل روی و سدیم نیز در تقویت چشم موثر است.
چه ویتامین هایی در چه غذاهایی بیشتر یافت می شود؟
ویتامین A: هویج، کلم برگ، اسفناج، فرآورده های لبنی، زرده تخم مرغ، مرکبات بخصوص کیوی و فلفل سبز
ویتامینC : کلم بروکلی و سیب زمینی
ویتامینE : تخم مرغ، غلات، روغن سبزیجات و تخمه آفتابگردان
لوتئین: اسفناج، ذرت، کلم برگ و بروکلی
اسیدهای چرب: ماهی آب سرد مانند سالمون، روغن آفتابگردان و روغن ذرت
روی: گوشت قرمز، میگو، ماهی، غلات کامل و فرآورده های لبنی
به طور متوسط حدود ۶۰ درصد حجم کل بدن را آب تشکیل می دهد. برای حفظ رطوبت بدن باید در طول روز مقادیر کافی آب بنوشید. چشم ها نیز برای دید بهتر به رطوبت نیاز دارند و خشکی، خستگی و تاری دید نشانه کم آبی و نیاز بدن به آب است. مصرف اسید آمینه برای سلامت چشم ها لازم است. اسیدآمینه از چشم ها در برابر رادیکال های آزادی که باعث بروز صدمات چشمی می شوند، محافظت می کند و بافت چشم ها را سالم نگه می دارد.
معجزه ویتامین درمانی
مکمل های ویتامین B نقش بسیار مؤثری در جلوگیری از کاهش دید ناشی از افزایش سن بخصوص در زنان ایفا می کند. از بین رفتن لکه زرد شایع ترین علت نابینایی در افراد بالای ۶۵ سال است که مصرف ویتامین B و مکمل های آن از بروز چنین مشکلی جلوگیری می کند. در واقع مصرف خانواده ویتامین B متشکل از ویتامین B۶، B۱۲ و اسید فولیک می تواند مانع بروز کم بینایی شده و روند ابتلا و احتمال ایجاد این بیماری را تا حد زیادی کاهش می دهد. زنانی که در غذایشان ویتامین ها بخصوص مکمل های ویتامین B را گنجانده اند، ۳۴ درصد کمتر به بیماری از بین رفتن لکه زرد مبتلا شده و ۴۱ درصد خطر ابتلا به نابینایی ناشی از این مشکل کاهش می یابد. ویتامین های خانواده B گردش خون را بهبود بخشیده، اثر آنتی اکسیدان ها را بیشتر کرده و نقش مؤثری در کاهش مواد شیمیایی و میزان برخی هورمون ها در بدن ایفا می کند./ ضمیمه سیب