12

کله پاچه ، شاید از نظر خیلی از افراد این غذا ظاهری زشت داشته باشد و بسیاری از کشور ها آن را صبحانه ی عجیب می نامند. اما در ایران افراد یا از کله پاچه متنفرند یا به آن علاقه ی بسیاری دارند. حال آیا این صبحانه ی عجیب فایده دارد یا ضرر ؟

هیچ حد وسطی وجود ندارد. آدم ها یا از کله پاچه متنفرند یا دیوانه وار دوستش دارند…

 

گروه اول که بخش بزرگی از آن را بانوان تشکیل می دهند، با شکل، بو، طعم و خلاصه همه چیز این غذا مشکل دارند و از نزدیک کله پزی هم که رد می شوند، نفسشان را حبس می کنند تا خدای ناکرده بوی آن مشامشان را نیازارد، اما گروه دوم دقیقا در نقطه مقابل قرار دارند؛ کله پاچه را خوراکی لذیذ و چرب می دانند که کمتر غذایی می تواند در طعم و مزه با آن رقابت کند و اگر ولشان کنی و وضع مالی اجازه دهد هر روز صبح را با خوردن این چاشت سنگین و چرب و چیلی آغاز می کنند.

 

کله پاچه، یک خوراک ایرانی است که در سراسر خاورمیانه و قفقاز طرفدار دارد. در ترکیه به همین نام شناخته می شود. در کشورهای عربی آن را «باجه» – پاچه می نامند و در آذربایجان، ارمنستان و گرجستان به آن خاش می گویند. کله پاچه به جرات یکی از باستانی ترین خوراک های ایرانی است تا آنجا که امسال در اکتشافات باستان شناسی در شمال خراسان ظروفی محتوی این خوراک پیدا شد که قدمتش به حدود ۴هزار سال پیش بازمی گردد. با اینکه کله پاچه غذای محبوبی است و خواهان بسیاری دارد:

 

کله پاچه غذایی بسیار چرب و پرانرژی است. کلسترول و تری گلیسرید خون را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و دیرهضم است.

 

بخش های مختلف این غذا شامل زبان، چشم، بناگوش، مغز و پاچه است که در این میان پاچه به دلیل چربی کم، سالم?ترین بخش و مغز و چشم به دلیل چربی و کلسترول بالا مضر ترین قسمت ها شناخته می شوند.

 

مصرف ترشیجات مانند آبلیمو وآب نارنج به دلیل داشتن ویتامین C به جذب آهن موجود در این غذا کمک می کند، اما تاثیری در هضم و از بین بردن چربی آن ندارد و باعث به اصطلاح سبک تر شدن کله پاچه نمی شود.

 

افراد مبتلا به نقرس و چربی خون نباید کله و متعلقات آن را بخورند، اما مصرف پاچه به دلیل پایین بودن چربی آن هم با مشورت پزشک ایرادی ندارد.

 

کله پاچه غذایی پرانرژی است و برای کودکان که سوخت وساز بالایی دارند – در صورت سالم بودن – می تواند مفید باشد و تنها انرژی مورد نیازشان را تامین کند، البته به شرطی که تعداد دفعات مصرف آن از حداکثر یک بار در هر ۱۰ یا ۱۵ روز بیشتر نشود.

 

کله پاچه برای کسانی که سوخت وساز بالایی دارند و دچار ضعف عمومی بدن هستند در صورتی که مشکل چربی و فشارخون بالا ندارند، می تواند مفید باشد.

 

کله پاچه غذای سنگین و دیرهضمی است. به همین دلیل است که معمولا برای وعده صبحانه در نظر گرفته می شود تا در طول روز هضم و انرژی زیاد آن در بدن مصرف شود. در صورت خوردن کله پاچه بهتر است ۲ وعده غذایی دیگر سبک باشد.

 

 

روش طبخ کله پاچه

 

پختن کله پاچه تخصص و فن خاصی نمی خواهد. فقط کافی است یک دست کله پاچه را که شامل یک سر و چهار پاچه است با یک پیاز بزرگ چهار قاچ، نمک، فلفل، زردچوبه و یک مشت نخود که به آب آن لعاب داده و بوی زهم آن را می گیرد، داخل قابلمه بریزید و به اندازه ای آب سرد بریزید که روی کله پاچه را بگیرد، سپس با در بسته و روی شعله ملایم حداقل ۸ ۷ ساعت بپزید. استفاده از برگ بو و سیر به رفع بوی کله پاچه تا حدی کمک می کند. توجه داشته باشید که این غذا نباید موقع پخت با شعله زیاد بجوشد. این نکته در کیفیت و طعم غذا موثر است.

 

یکی از نکات مهم خرید کله پاچه این است که همیشه این محصول را از فروشگاه های معتبر و با بسته بندی بهداشتی و تاریخ دار تهیه کنید. کله پاچه ای را بخرید که سر آن شکافته شده و مغز و سایر اندام ها بیرون آورده شده است. قبل از طبخ داخل و خارج کله پاچه را کاملا بشویید و خون آن را پاک کنید.