سرما خوردگی یکی از بیماری های بسیار شایع در بین تمام افراد است. میلیون ها نوع ویروس سرماخوردگی در دنیا وجود دارد. بیشتر اوقات برای جلوگیری از سرما خوردگی از قرص های شیمایی استفاده می کنیم. اما راه های آسان تری نیز وجود دارد.
تخمه کدو یکی از انواع دانه هاست که تنوع زیادی دارد. حدود ۵ نوع تخمه کدو داریم که ارزش تغذیه ای تمام آنها تقریبا با هم برابر است. باارزش ترین نوع تخمه کدو، تخمه کدو تنبل یا همان کدو حلوایی است که کمی پهن تر از سایر تخمه های کدو هم است. هر ۶۴ گرم (یک فنجان) تخمه کدو، ۲۸۵ کیلوکالری انرژی، ۱۲ گرم چربی، ۲/۳ گرم چربی اشباع،..
۶ گرم چربی چندزنجیره ای غیراشباع، ۳/۹ گرم چربی تک زنجیره ای غیراشباع، ۱۲ میلی گرم سدیم، ۵۸۸ میلی گرم پتاسیم، ۱۲ گرم فیبر غذایی، ۲۱/۵ درصد مس، ۱۷ درصد روی، ۱۲ گرم پروتئین، ۳ درصد کلسیم، ۱۱ درصد آهن و ۴۲ درصد منیزیم دارد.
تخمه کدو تنبل که مغذی ترین نوع تخمه کدوست، بومی آمریکای شمالی است و طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارد. در «صنایع غذایی» این هفته به بررسی ارزش تغذیه ای این دانه پرداخته ایم.
ضددیابت
نتیجه تازه ترین تحقیقاتی که در مورد رابطه مصرف تخمه کدو و دیابت روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده، نشان می دهد مصرف حجم متعادلی از این ماده غذایی در طول روز می تواند باعث پیشگیری از ابتلا یا کنترل سریع تر بیماری دیابت شود. تخمه کدو باعث بهبود ترشح انسولین و تنظیم سطح قندخون در بدن هم می شود و می تواند کاهش استرس های اکسیداتیو را در پی داشته باشد. استرس اکسیداتیو، یکی از عوامل بر هم خوردن میزان قندخون و اختلال در ترشح انسولین در بدن افراد مبتلا به دیابت است.
ضدعفونت
ترکیب های پروتئین و ریزمغذی های موجود در تخمه کدو و روغن تخمه کدو، می تواند باعث دفع عوامل میکروبی، قارچی و ویروسی از بدن شود. به همین دلیل معمولا به افراد بیمار، به خصوص آنهایی که به بیماری های عفونی مبتلا هستند، توصیه می شود از پودر تخمه کدو ی خام یا روغن تخمه کدو در سالادها یا سس های سالاد استفاده کنند.
منبع منیزیم
تخمه کدو یکی از بهترین منابع دریافت منیزیم محسوب می شود، به طوری که هر یک چهارم فنجان از مغز این تخمه، می تواند تمام نیاز یک روز بدنمان به منیزیم را تامین کند.
منیزیم می تواند نقش موثری در سنتز RNA و DNA در بدن داشته باشد و به پمپاژ بهتر قلب هم کمک کند. ضمن اینکه این ماده معدنی نقش برجسته ای هم در گردش بهتر خون و اکسیژن در رگ ها و بهبود عملکرد سیستم قلبی عروقی دارد. به علاوه، دریافت حجم مناسبی از منیزیم از طریق مصرف خوراکی های طبیعی حاوی این ماده معدنی می تواند به تنظیم فشارخون و پیشگیری از سکته و حمله های قلبی ناگهانی هم کمک کند.
بد نیست بدانید که بیش از ۶۰ درصد مردم دنیا از کمبود منیزیم و مشکلات قلبی ناشی از آن رنج می برند.
تقویت کننده سیستم ایمنی
تخمه کدو یکی از منابع خوب دریافت روی محسوب می شود. هر ۳۱ گرم از این دانه مغذی، حاوی ۲ میلی گرم روی است. دریافت مقادیر مناسبی از روی در بدن باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی، رشد و تقسیم سلولی بهتر، داشتن خواب آرام تر، خلق وخوی بهتر، افزایش عملکرد قدرت چشایی و بویایی، حفظ سلامت چشم و پوست و تنظیم ترشح انسولین می شود. برخی پزشکان و متخصصان تغذیه توصیه می کنند تمام دانش آموزان، بیمارانی که ضعف سیستم ایمنی دارند، بچه های
۲ تا ۳ ساله ای که با وزن پایین متولد شده اند، افرادی که زیاد سرما می خورند، سالمندان و کودکان بالای ۳ سال بهتر است حداقل روزی ۱۰ عدد تخمه کدو بخورند.
منبع امگا۳
تخمه کدوی خام و روغن تخمه کدو، حاوی یکی از بهترین انواع چربی به نام اسیدهای چرب امگا۳ هستند. این تخمه و روغن آن، مقداری امگا۶ و ۹ هم دارند. از این رو مصرف حجم متعادلی از آن به بیماران قلبی، دانش آموزان و دانشجویان، افراد افسرده، مادران شیرده و خانم های باردار برای رشد بهتر سلول های مغزی جنین آنها، توصیه می شود.
حفظ سلامت پروستات
تخمه کدو یکی از بهترین خوراکی ها برای حفظ سلامت آقایان است. روی فراوان موجود در این دانه، به حفظ سلامت پروستات کمک می کند. ضمن اینکه مصرف منظم روغن تخمه کدو می تواند تا حد چشمگیری باعث کاهش خطر ابتلا به بزرگی خوش خیم پروستات هم شود. متخصصان اورولوژی به تمام آقایان توصیه می کنند حداقل هفته ای ۱ تا ۲ فنجان مغز تخمه کدوی خام یا روزی یک قاشق مرباخوری روغن تخمه کدو مصرف کنند. البته در صورتی که از چاقی و اضافه وزن رنج نبرند.
کاهش عوارض یائسگی
تخمه کدو و روغن آن، حاوی استروژن گیاهی است و یکی از مشکلاتی که خانم های یائسه از آن رنج می برند، عوارض ناشی از کاهش ترشح استروژن در بدن آنهاست. کاهش استروژن با عوارضی مانند خشکی واژن، چروکیدگی سریع تر پوست و افزایش فشار و چربی خون همراه است ولی اگر خانم های یائسه روزی یک مشت (حدود ۱۰ تا ۱۵ عدد) مغز تخمه کدو یا یک قاشق مرباخوری روغن آن را مصرف کنند، تاحدی از برخی عوارض یائسگی در امان می مانند. ضمن اینکه استروژن، روی، منیزیم، امگا۳ و سایر ریزمغذی های موجود در تخمه کدو و روغن آن باعث افزایش کلسترول خوب خون (HDL)، کاهش فشارخون، پیشگیری از گرگرفتگی، سردرد و دردهای مفصلی هم می شود.
خواب راحت
تخمه کدو سرشار از آمینواسیدی به نام تریپتوفان است. مصرف حد متعادلی از خوراکی های حاوی تریپتوفان مانند تخمه کدو تنبل می تواند باعث افزایش ترشح سروتونین در بدن شود. سروتونین هم در بدن به ملاتونین تبدیل می شود. ملاتونین، نوعی هورمون خواب است که ترشح مقدار مناسبی از آن در بدن، می تواند به داشتن خوابی راحت تر کمک کند. به همین دلیل مصرف مقداری تخمه کدو همراه تکه ای میوه (به دلیل کربوهیدراتی که دارد)، کمی قبل از خواب، می تواند به ترشح بیشتر و بهتر سروتونین و ملاتونین کمک کند و باعث خواب راحت تری هم شود.
روش نگهداری
تخمه کدو تا زمانی که مغزنکرده، خام و در پوست خود باشد، تا حدود ۶ ماه قابلیت نگهداری داخل ظرفی دربسته و در جایی خشک و خنک دارد. تخمه کدوی مغزشده را می توان حدود یک هفته، آن هم داخل ظرفی دربسته و تیره رنگ نگهداری کرد تا روغن موجود در آن در تماس با هوای محیط اکسیده نشود. روغن تخمه کدو هم باید مانند سایر روغن ها داخل ظرف های شیشه ای تیره رنگ و در جایی خشک و خنک نگهداری شود.