بیایید واقع بین باشیم ، ما ایرانی ها در مصرف برخی از مواد غذایی و یا در انجام برخی کار ها بیش از اندازه زیاده روی می کنیم. کسی نمی تواند منکر این مسئله شود که در ایران مصرف نوشابه از بسیاری از کشور ها بالاتر است.
براساس این آمار مصرف نوشابه در ایران بیش از ۴ برابر استاندارد جهانی بود. آن هم در وضعیتی که مصرف سالیانه ۱۰ لیتر نوشابه در دنیا هم به قدر کافی خطرناک است، چه برسد به مصرف سالیانه ۴۲ لیتر نوشابه در ایران. به این بهانه سراغ دیگر آمارهای تغذیه مردم در ایران رفتیم و البته آنها را با سرانه جهانی شان مقایسه کردیم. آماری که غیر از مصرف زیاد میوه بین ایرانی ها، بقیه همه خطرناک بود. اگر در هر وعده غذایی نوشابه می خورید، اگر همیشه نمکدان دستتان است و اگر دوست دارید غذای چرب بخورید یا به شیرینی ها علاقه زیادی دارید، خواندن این آمار را از دست ندهید. آماری که پس از خواندن آن، شاید بعضی از عادت های غذایی بدمان را کنار بگذاریم. در کنار این به بعضی دیگر از رکوردهای ایرانی هم اشاره کردیم که البته آن بخش هم خواندنی است.
نوشابه
سرانه مصرف نوشابه در ایران برای یک سال ۴۲ و در جهان تنها ۱۰ لیتر است! یعنی ما ۴ برابر استانداردها نوشابه می نوشیم! ایرانیان سالیانه بیش از ۴ هزار میلیارد تومان برای نوشابه هزینه می کنند. رقمی بیش از یک ماه یارانه نقدی تمام ۷۰ میلیون نفر
ما در ایران ۶ برابر آنچه در که دنیا نان خورده می شود، نان می خوریم. اگر هر نان بربری را ۲۰۰ گرم فرض کنیم، ما در سال ۸۰۰ نان بربری می خوریم. یعنی تقریبا روزی بیش از ۲ نان. البته همه می دانیم که چه میزانی از این آمار را دور می ریزیم. در ایران سالیانه ۲۵ میلیارد قرص نان پخته می شود.
تخم مرغ
هر ایرانی در سال ۸ کیلوگرم تخم مرغ مصرف می کند. با فرض اینکه هر تخم مرغ ۶۰ گرم است، آمار مصرف تخم مرغ برای هر ایرانی در سال ۱۳۳ عدد می شود. یعنی هر ۳ روز یک تخم مرغ. در آمار جهانی هر فرد ۲۴ کیلوگرم تخم مرغ مصرف می کند. ۴۰۰ عدد در سال. به صورت میانگین روزی یک عدد.
شیر
ما در ایران یک سوم اروپایی ها شیر می خوریم. مصرف لبنیات در ایران برای هر فرد روزانه ۱۳۹ گرم است که فقط ۲۸ گرم از آن را شیر تشکیل می دهد. در حالی که مصرف مطلوب لبنیات هر فرد باید روزانه ۲۲۵ تا ۲۴۰ گرم باشد.
ماهی
ایران به ۲ دریا مشرف است؛ دریای خزر و خلیج فارس. میزان صید ماهی در ایران جایگاه خوبی بین کشورهای دیگر دنیا دارد، اما هنوز ماهی وارد سبد غذایی مردم ایران نشده است. همه ما چند نفری را می شناسیم که از مزه آن متنفر هستند.
میوه:
ایران در تولید ۱۵ میوه اصلی کره زمین مقام اول تا دهم را دارد و بیش از ۴ درصد از میوه دنیا را تولید می کند. به همین دلیل میوه بیشتری نسبت به کشورهای دیگر دنیا مصرف می کنیم. ۲ برابر مردم دنیا و ۵/۱ برابر مردم اروپا. رکورددار مصرف میوه در دنیا دومنیکن است که روزانه یک کیلوگرم میوه می خورند.
آب
در مصرف آب آمار قابل دفاعی داریم. البته بخشی از مصرف بالای آب بین ایرانی ها، به هزینه پایین و آب و هوای گرمسیری ایران برمی گردد. ما ۲ برابر مردم دنیا آب می نوشیم. تقریبا روزی یک لیتر.
برنج
شاید همه تصور کنیم که از برنج خورترین مردم دنیا هستیم، اما آمار چیز دیگری را ثابت می کند. تا ۳۰ سال پیش مصرف سرانه برنج ۱۵ تا۲۰ کیلوگرم بوده در حالی که طی چند ساله گذشته این میزان به ۳۹ تا ۴۰ کیلوگرم افزایش داشته است. مصرف برنج در ایران کمتر از نصف کشورهای دیگر آسیاست.
فضای ورزشی
سرانه فضای ورزشی برای هر ایرانی کمتر از یک کمتر مربع است؛ یعنی یک سوم میانگین جهانی! سرانه فضاهای ورزشی در هر کشور یکی از عوامل زندگی سالم است که در ایران اصلا وضعیت خوبی ندارد.
مکالمه تلفنی
ایرانی ها روزانه ۴۰ دقیقه تلفن حرف می زنند. بخش زیادی از بیماری های مفصلی در ناحیه گردن به خاطر همین عادت بد گریبان ایرانی ها را می گیرد. این آمار در مقایسه با دیگر مردم دنیا ۴ برابر است.
مصرف دارو
در ۸ سال گذشته، متوسط تعداد داروهای تجویز شده در هر نسخه، بیش از ۴ قلم بوده است که در حال حاضر متوسط کشوری آن به ۶ قلم رسیده. میانگین جهانی کمتر از ۲ قلم در هر نسخه است. یعنی در ایران بیش از ۳ برابر متوسط جهانی است.
شکر
در این بخش از همه دنیا جلوتر هستیم. سرانه مصرف شکر ما در سال نگران کننده است. هر ایرانی در روز ۱۰۰ گرم شکر مصرف می کند که کارشناسان تغذیه آن را دلیل اصلی اضافه وزن ایرانی ها می دانند.
نمک
ایرانی ها در مصرف سم سفید هم رکورددار هستند. شاید باور نکنید اما ما روزانه ۲۰گرم نمک مصرف می کنیم. ۲ برابر آنچه که در دنیا نمک استفاده می کنند و ۴ برابر آنچه که کارشناسان تغذیه آن را استاندارد می دانند.