نوع خاصی از عفونت در دستگاه تتفسی را سرخک می نامند. عامل بیماری زا نوعی ویروس است که در دستگاه تنفسی فعال می شود. این بیماری با آبریزش بینی، تب، سرفه و راش پوستی همراه است. در گذشته سرخک سبب مرگ فرد می شد اما امروزه این بیماری کنترل شده است اما به این معنی نیست که خطر مرگ از فرد برداشته شده! با دکتر سلام همراه باشید.
بهگفته محققان، با اینکه بیماری سرخک معمولا طی یک دوره دوهفتهای از بین میرود، اما در بعضی از موارد میتواند به مغز سرایت کند. در این وضعیت، بیماری سرخک میتواند تا چندین سال خاموش بماند و بعد در قالب نوعی اختلال پیشرونده و ناتوانکننده مغز بهنام پانانسفالیت اسکلروزان تحت حاد (SSPE) بروز پیدا کند.
تا پیش از این مطالعه تصور میشد که SSPE فقط در هر ۱۰۰ هزار مورد اتفاق میافتد، اما شواهد علمی اخیر نشان میدهند که این رقم بسیار کمتر از است. درواقع، یک نفر از هر ۱۴۰۰ کودکی که قبل از ۵ سالگی به بیماری سرخک مبتلا میشوند، درنهایت به SSPE هم مبتلا میشود. این میزان در نوزادان زیر یک سال به یک نفر از هر ۶۰۰ نوزاد میرسد.
دکتر جیمز چری، از مسئولان مطالعه و از اعضای دانشگاه کالیفرنیا، میگوید: «SSPE، یکی از عوارض دیررس بیماری سرخک است. درواقع، فرد به سرخک مبتلا میشود، بعد بهبود پیدا میکند و سالها بعد (بهطور میانگین حدود ۱۰ سال) مشکل شروع میشود. این خطر کم است، اما قطعی است. بنابراین، همه کودکان باید در مقابل سرخک واکسینه شوند تا این عفونت به کودکان خردسال سرایت پیدا نکند».