اسفناج از دسته سبزیجات خوراکی به شمار می آید که خواص و فواید باورنکردنی بسیاری دارد. در این مطلب قصد داریم به بررسی ویتامین های موجود در این گیاه و همچنین مواد معدنی آن بپردازیم ، با ما همراه باشید.
اگر عاشق اسفناج هستید که درود بر شما! چون یک ماده غذایی مفید را وارد برنامه غذایی تان کرده اید و احتمالاً تغذیه سالمی هم دارید. با مطالعه این مطلب بیشتر متوجه می شوید چه خیری به بدنتان می رسانید. اما روی سخن ما با کسانی است که اسفناج نمی خورند. شاید این مطلب بتواند تشویقی باشد تا روی خوش به سبزی مورد علاقه ملوان زبل بدهید. با مصرف اسفناج کالری کمی نصیبتان می شود اما در عوض فیبر، ویتامین A، ویتامین C، اسیدفولیک و مواد معدنی خوبی عایدتان می شود. ادامه مطلب را از دست ندهید تا با هم مروری بر خواص این سبزی خوش رنگ و پرخاصیت داشته باشیم. قبل از هر چیز بهتر است بدانید که هر ۲۰۰ گرم اسفناج پخته معادل ۲۵۰ گرم اسفناج خام حدود ۵۰ کیلوکالری دارد اما میزان فیبر آن به ۷ گرم می رسد.
اسفناج سرشار از ویتامین ها
۲۰۰ گرم اسفناج پخته حداقل ۸ میلی گرم پیش ساز ویتامین A به بدنتان می رسد (بد نیست بدانید که نیاز روزانه ما به این ویتامین ۳ تا ۵ میلی گرم است) و حدود ۳۰ تا ۴۰ میلی گرم ویتامین C که در عمل نصف نیاز روزانه ما را تامین می کند. همین میزان اسفناج سه چهارم نیاز بدن ما به اسیدفولیک را تامین می کند. باید بدانید که این ویتامین به خصوص برای خانم های باردار بسیار لازم و ضروری است.
اسفناج سرشار از مواد معدنی
اسفناج نقش مهمی در پر کردن باک املاح بدن دارد. این ماده غذایی حاوی میزان زیادی آهن، کلسیم، منیزیم و مواد معدنی دیگر است. درست است که وجود فیبر و همچنین اسید اگزالیک موجود در این سبزی اجازه نمی دهد که ترکیبات مفید آن به خوبی جذب شود اما با این حال میزان قابل توجهی از این مواد معدنی در بدن باقی می ماند به خصوص منیزیم، زینک، مس، منگنز و سلنیوم آن. باید بدانید که هر ۲۰۰ گرم اسفناج پخته حاوی حدود ۱۴۰ میلی گرم منیزیم است که ۴۰ درصد نیاز روزانه ما به این ماده معدنی را تامین می کند.در خصوص آهن موجود در اسفناج باید بگوییم که ۱۰۰ گرم اسفناج حاوی ۷/۲ میلی گرم آهن دارد که در حدود ۵ درصد آن جذب بدن می شود. اسفناج و فلاوونوئیدها
اسفناج علاوه بر داشتن رنگدانه های سبز و کاروتنوئیدها (همان پیش سازهای ویتامین A) حاوی فلاوونوئیدها هم می باشد. این ترکیبات مغذی مقاومت مویرگ ها را افزایش داده و اگر با ویتامین C مصرف شود خاصیت ضداسکوربوتی (بیماری کمبود ویتامین C) دارد.
اسفناج و نیترات
اسفناج مانند سبزیجات سبزرنگ دیگر حاوی میزان قابل توجهی نیترات است. اگر دقیق تر بگوییم هر ۱۰۰ گرم اسفناج حاوی ۸۰ تا ۱۰۰ میلی گرم از این ترکیبات می باشد. البته در حین پخت و پز ۳۰ درصد از این نیترات ها کاهش می یابد. بهتر است بدانید که باید میزان جذب نیترات های غذایی را محدود کرد به خاطر اینکه احتمال دارد این ترکیبات به نیتریت ها تبدیل شوند. برای پیشگیری از این مساله بهتر است تا حد ممکن اسفناج تازه را انتخاب کنید. هنگام شستشو آن ها را در آب نخیسانید و بعد از طبخ بلافاصله مصرف کنید. اسفناج و بیماری ها
داشتن یک برنامه غذایی سرشار از سبزیجات سبز مانند اسفناج که حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مختلف از جمله ویتامین A، C و E و همچنین منیزیم و سلنیوم است و می تواند سدی در برابر ابتلا به سرطان بسازد. باید بدانید که مصرف مداوم اسفناج از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری می کند. از این گذشته «بتائین» موجود در اسفناج خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش داده و عملکرد ورزشکاران را بالا می برد. کاروتنوئید موجود در این سبزی نیز از ابتلا به بیماری های چشمی مانند دژنراسیون ماکولای چشم، آب مروارید و غیره پیشگیری می کند.
دانستنی های اسفناجی
گفتیم که اسفناج حاوی میزان چشمگیری ویتامین C می باشد. البته باید بدانید که این میزان بسته به فصل و نوع اسفناج متفاوت است. به عنوان مثال در تابستان میزان ویتامین C اسفناج حدود ۴۰ میلی گرم، در پاییز ۷۲ و در زمستان ۱۲۰ میلی گرم تخمین زده شده است. حواستان باشد که دمای محیط و له شدگی برگ ها از عواملی هستند که میزان ویتامین C اسفناج را کاهش می دهند.
اینو هیچکی نمیدونسته که اسفناج منبع خوبه امینو اسید گلوتامیه
۲۰۰ گرم اسفناج پخته حداقل ۸ میلی گرم پیش ساز ویتامین A به بدنتان می رسد (بد نیست بدانید که نیاز روزانه ما به این ویتامین ۳ تا ۵ میلی گرم است) و حدود ۳۰ تا ۴۰ میلی گرم ویتامین C که در عمل نصف نیاز روزانه ما را تامین می کند. همین میزان اسفناج سه چهارم نیاز بدن ما به اسیدفولیک را تامین می کند.
اسفناج نقش مهمی در پر کردن باک املاح بدن دارد. این ماده غذایی حاوی میزان زیادی آهن، کلسیم، منیزیم و مواد معدنی دیگر است. درست است که وجود فیبر و همچنین اسید اگزالیک موجود در این سبزی اجازه نمی دهد که ترکیبات مفید آن به خوبی جذب شود اما با این حال میزان قابل توجهی از این مواد معدنی در بدن باقی می ماند به خصوص منیزیم، زینک، مس، منگنز و سلنیوم آن. هر ۲۰۰ گرم اسفناج پخته حاوی حدود ۱۴۰ میلی گرم منیزیم است که ۴۰ درصد نیاز روزانه ما به این ماده معدنی را تامین می کند.در خصوص آهن موجود در اسفناج <۱۰۰ گرم اسفناج حاوی ۷/۲ میلی گرم آهن دارد که در حدود ۵ درصد آن جذب بدن می شود. اسفناج علاوه بر داشتن رنگدانه های سبز و کاروتنوئیدها (همان پیش سازهای ویتامین A) حاوی فلاوونوئیدها هم می باشد. این ترکیبات مغذی مقاومت مویرگ ها را افزایش داده و اگر با ویتامین C مصرف شود خاصیت ضداسکوربوتی (بیماری کمبود ویتامین C) دارد. اسفناج مانند سبزیجات سبزرنگ دیگر حاوی میزان قابل توجهی نیترات است. هر ۱۰۰ گرم اسفناج حاوی ۸۰ تا ۱۰۰ میلی گرم از این ترکیبات می باشد. البته در حین پخت و پز ۳۰ درصد از این نیترات ها کاهش می یابد. بهتر است بدانید که باید میزان جذب نیترات های غذایی را محدود کرد به خاطر اینکه احتمال دارد این ترکیبات به نیتریت ها تبدیل شوند. برای پیشگیری از این مساله بهتر است تا حد ممکن اسفناج تازه را انتخاب کنید. هنگام شستشو آن ها را در آب نخیسانید و بعد از طبخ بلافاصله مصرف کنید. داشتن یک برنامه غذایی سرشار از سبزیجات سبز مانند اسفناج که حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مختلف از جمله ویتامین A، C و E و همچنین منیزیم و سلنیوم است و می تواند سدی در برابر ابتلا به سرطان بسازد. باید بدانید که مصرف مداوم اسفناج از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری می کند. از این گذشته «بتائین» موجود در اسفناج خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش داده و عملکرد ورزشکاران را بالا می برد. کاروتنوئید موجود در این سبزی نیز از ابتلا به بیماری های چشمی مانند دژنراسیون ماکولای چشم، آب مروارید و غیره پیشگیری می کند. اسفناج حاوی میزان چشمگیری ویتامین C می باشد که این میزان بسته به فصل و نوع اسفناج متفاوت است. به عنوان مثال در تابستان میزان ویتامین C اسفناج حدود ۴۰ میلی گرم، در پاییز ۷۲ و در زمستان ۱۲۰ میلی گرم تخمین زده شده است.دمای محیط و له شدگی برگ ها از عواملی هستند که میزان ویتامین C اسفناج را کاهش می دهند.