امروزه یکی از پر تنوع ترین مواد غذایی روغن است. به علت وجود اطلاعات گوناگون و نادرست ، افراد نمی دانند که بهتر است از چه روغنی استفاده کنند. در این مطلب بهترین روغن برای پخت و پز و مصرف طولنی را به شما معرفی می کنیم.
چه روغنی بخرید و چطور نگهداری کنید
روغن هایی که از منابع گیاهی، مغزها و دانه ها گرفته می شوند، به صورت کلی از اسیدهای چربی تهیه می شوند که برخی از آنها برای عملکرد دستگاه عصبی و مغز مضر هستند. برخی از روغن های گیاهی ای که به وفور در سوپرمارکت ها یافت می شوند، در زنجیره تولید تحت مواد شیمیایی و فرآوری حرارتی ای مانند سفیدکنندگی، پخت، ضد جوشیدن، تقطیر، عصاره گیری و اضافه کردن نگهدارنده قرار گرفته اند که بسیاری از ویژگی های خوب کیفی آن را از بین می برد.
به علاوه، بسیاری از این روغن ها در معرض نور و هوا قرار می گیرند که این هم بر کیفیت آنها تاثیر می گذارد.تمامی اینها سبب ایجاد رادیکال های آزاد می شوند و اسیدهای چرب ضروری را کم کم از بین می برند.
برای اطمینان از دریافت تمامی فواید احتمالی اسیدهای چرب ضروری، روغن های ارگانیک، فشرده شده با سرما و دارای کمترین میزان فرآوری را از فروشگاه های مواد غذایی سلامت محل خود خریداری کنید. برای جلوگیری از فساد، آن را در یک ظرف تیره شیشه ای در یخچال نگهداری کنید و حداکثر تا ۳ماه آن را مصرف کنید.
چربی های خوب بد و زشت
در کل سه نوع چربی وجود دارد: چربی های اشباع نشده تک حلقه ای، چربی های دارای حلقه های چندتایی اشباع نشده و چربی های اشباع شده. چربی های اشباع نشده تک حلقه ای که عبارتند از روغن زیتون، روغن کنجد، روغن کانولا، روغن بادام، روغن درخت کتان و روغن ماهی، چربی های خوب و مفیدی هستند. این روغن ها دارای مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا۳ و اسید گاما لینولنیک (GLA)هستند که برای رشد و عملکرد بهتر مغز،سلامت پوست، سلامت عروق، عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن و باروری لازم است. چربی های دارای حلقه های اشباع نشده، مانند مارگارین، روغن ذرت، روغن گلرنگ هیدروژنه، و روغن آفتابگردان نیز دارای اسیدهای چرب مهمی هستند. متاسفانه این نوع چربی ها اغلب در حد بالایی تصفیه شده اند و حاوی مقدار زیادی چربی ترانس هستند. چربی ترانس، که توسط روغن گیاهی هیدروژنه برای ایجاد قابلیت پراکندگی درست شده است، می تواند باعث به وجود آمدن بیماری های قلبی و برخی از انواع سرطان شود. در کل می توان گفت که چربی های اشباع شده بدترین نوع چربی هستند که در این دسته کره، روغن بادام زمینی، روغن هسته خرما و چربی گوشت قرار می گیرند. این چربی های اشباع شده سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون را به شدت بالا برده و سبب افزایش حمله قلبی و سکته مغزی می شود. پس بهتر است همیشه از مصرف این چربی ها دوری کنید.
۲ روغنی که باید به خانه بیاورید
از ترکیبات مهم رژیم غذایی مدیترانه ای که یکی از سالم ترین رژیم های غذای ارزیابی می شود روغن زیتون است که دریافته اند دارای تاثیرات مفیدی بر چربی خون است و حتی بر اساس برخی مطالعات می تواند فشارخون را نیز کاهش دهد. بر طبق آمار ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی، حدود ۶۰ درصد از سکته ها و ۵۰ درصد بیماری های قلبی مربوط به فشارخون بالاست.
در کل افزایش فشارخون علت مرگ ۱/۷ میلیون نفر در کل دنیا در هر سال تخمین زده شده است. پژوهش اخیر به این نتیجه رسیده است که مصرف روغن زیتون «در رابطه با فشارخون سیستولیک یا انقباضی و فشارخون دیاستولیک یا انبساطی به طور معکوس عمل و به تنظیم فشار خون کمک می کند.» نتیجه این است که مصرف بیشتر روغن زیتون به کاهش فشارخون کمک عمده ای می کند. روغن کنجد هم که بر اساس تحقیقات رایج ترین روغن مصرفی توسط افراد صد ساله چینی بوده است، دارای طعم آجیلی لذیذی بوده و نیز دارای خواص درمانی قابل توجهی است. پزشکان چینی کنجد را به عنوان یک ماده خون ساز و مقوی برای کلیه و کبد و نگهدارنده و تنظیم کننده روده معرفی کرده اند. این ماده سرشار از اسید فایتیک و آنتی اکسیدان قوی است که می تواند از ایجاد سرطان جلوگیری کند.
همه گزینه های مفید
برای افزایش سلامت و بالا بردن ارزش غذایی، به غذا و سالاد خود کمی روغن زیتون اضافه کنید و روی بشقاب غذای تان نیز کمی کنجد بپاشید. برخی دیگر از گزینه های عالی در میان روغن ها عبارت است از روغن گردو، روغن بذر کتان و روغن سویا. امیدوارم توانسته باشم کمی از سردرگمی شما پیرامون انتخاب روغن ها را کم کنم. عمری طولانی، زندگی ای پایدار و شاد داشته باشید!