مدتی است که در هنگام خرید کردن چشممان به میوه های جدید و عجیب غریبی می خورد. یکی از این میوه ها که به تازگی وارد ایران شده است ، میوه ی کاکتوس است. این میوه طعم خاصی دارد و به ذائقه ی برخی افراد خوش نمی آید.
این میوه، بیضی شکل بوده و به رنگ قرمز بنفش است. سطح آن از خارهای ریزی پوشیده شده که اگر پوست زبر و ضخیم آن در زمان مصرف جدا نشود، می تواند ناراحتی هایی را در گلو، مری و معده ایجاد کند.
گوشت این میوه، شیرین مزه و آبدار و دانه های ترد سیاه رنگی در بافت آن پراکنده است. کاکتوس پخته طعم مارچوبه و یا فلفل دلمه ای سبز را می دهد.
سه نوع کاکتوس خوراکی وجود دارد که در زیر به شرح آن می پردازیم:
سان پدرو (Sanpedro): این کاکتوس دارای ارزش دارویی بالایی می باشد و آب به دست آمده از آن مانع سوزش مثانه و کلیه می شود و تب بالا و هپاتیت را درمان می کند.
هودیا (Hoodia): این نوع اغلب در آفریقای جنوبی به عمل می آید و به درمان چاقی مفرط کمک می کند.
اوپنتیا (Opuntia): سرشار از فلاوانوئیدز است که خاصیت آنتی اکسیدان دارد. آنتی اکسیدان تأثیر سم زدایی دارد و از آسیب سلولی که باعث سرطان و پیری می شود، جلوگیری می کند.
سوریه و لبنان از جمله کشورهایی است که این میوه را پرورش داده و مراکش بزرگ ترین کشور صادرکننده آن است.
این میوه یکی از غنی ترین غذاهای پستانداران نواحی کویری و بیابانی محسوب می شود و امروزه گیاه زینتی آن در خانه ها پرورش می یابد، اما این سۆال مطرح است مگر میوه کاکتوس چه فوایدی دارد که در کشورهای آمریکای مرکزی، هند، آفریقا و استرالیا طرفداران زیادی را به خود جلب کرده است؟
میوه کاکتوس به دلیل آن که در منطقه ای بیابانی و خشک پرورش می یابد، سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی است. خوب است بدانید آنتی اکسیدان ها سلاح گیاه در برابر مقابله با شرایط سخت و طاقت فرسای محیطی است. وجود این ترکیبات در میوه کاکتوس اثر سم زدایی قوی و ضدالتهاب داشته و از آسیب سلولی که باعث سرطان و پیری می شود جلوگیری و از سوی دیگر با تقویت سیستم دفاعی، بدن را در برابر عفونت ها مقاوم تر می کند.
یکی از کاربردهای رایج میوه کاکتوس مصرف آن در رژیم غذایی است که به دلیل غنی بودن از مواد فیبری باعث مهار گرسنگی می شود.
این میوه مقوی دستگاه گوارش بوده و خاصیت رونده داشته و باعث لینت مزاج می شود. مهم ترین فایده آن در معالجه کبد است و مصرف آن برای بیماران کبدی با نظر پزشک مربوط مفید است.
همچنین باعث سلامت قلب شده و در کاهش کلسترول بد خون نقش بسزایی دارد.
برخی منابع ادعا می کنند مصرف این میوه بعد از غذا باعث کاهش جذب انسولین می شود و برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ مفید است.
از عفونت های کلیوی جلوگیری کرده و تب بالا و هپاتیت را درمان می کند و با کمک به گردش خون به طور چشمگیری در التیام زخم ها موثر است.
این را هم بدانید از میوه کاکتوس روغنی تهیه می شود که غنی از ویتامین E بوده و میزان آنتی اکسیدان آن سه برابر سایر روغن ها و برای مبارزه با پیری پوست بسیار نافع است.
میوه کاکتوس در تنظیم قند خون بیماران دیابتی نوع دوم موثر است. دکتر سید محمود فرش پور رضایی، عضو هیئت علمی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و موسسه تحقیقات و سرم سازی رازی، با اعلام این خبر اظهار داشت: کاکتوس خوراکی، گیاهی پر طرفدار در کشورهای آمریکای مرکزی، اروپا، خاورمیانه، هند، آفریقای شمالی و استرالیاست.
وی اضافه کرد: برگ های این گیاه سرشار از بتاکاروتن، ویتامین های گروه B، ویتامین C و کلسیم است.
دکتر رضایی در تشریح جزئیات پژوهش خود اظهار داشت: میوه گیاه کاکتوس به دفعات مختلف به طور روزانه تا مدت ۲ ماه به موش خورانده شد، البته پیش از شروع مصرف میوه کاکتوس، این موش ها به دیابت مبتلا شده و قند خون آن ها اندازه گیری شده بود. پس از ۲ ماه مصرف میوه گیاه کاکتوس، دوباره قند خون این موش ها اندازه گیری شد که نتایج نشان داد میوه گیاه کاکتوس اثر ضددیابتی دارد و در تنظیم قند خون موثر است.
خلاصه این پژوهش در کنگره بین المللی داروسازی و بیوتکنولوژی خاورمیانه سال ۲۰۱۰ در دبی ارائه شده است.
خواص درمانی
کشف تأثیر میوه کاکتوس در تنظیم قند خون دیابتی ها