می خواهیم در این مطلب به بررسی فواید درمانی بلغور جو دوسر اشاره کنیم این ماده غذایی چه ارزش تغذیه ای دارد و در چه زمینه هایی کاربرد دارد ؟ چرا مصرف آن توسط پزشکان به برخی بیماران توصیه می شود ؟درمان بیماری سلیاک،کاهش فشار خون،کاهش وزن،درمان یبوست و جلوگیری از هموروئید،تقویت سیستم دفاعی بدن و مبارزه با سرطان برخی از فایده ای مصرف بلغور جو دوسر به شمار می روند .
- جو دو سر (Oat) یا بلغور جو دو سر ، با نام علمی (Avena sativa) ، غله ای رژیمی است که سلطان فیبر غلات محسوب می شود و کاملاً با جو معمولی (Barley) متفاوت است. نام فارسی جو دو سر ، یولاف است.
- جو دو سر منبع خوبی از انرژی ، مواد مغذی و فیبر و به ویژه پروتئین برای انسان ، مخصوصاً کودکان و ورزشکاران و افرادی است که می خواهند لاغر شوند. مصرف روزانه یک کاسه بلغور جو دو سر ، انرژی و استقامت مورد نیاز بدن در طول روز را تامین می کند.
- بلغور جو دو سر نیز همانند پرک این غله حاوی فیبر بالا و آنتی اکسیدان های قوی و ویتامین هایی اعم از B و E و املاح معدنی است. البته میزان فیبر بلغور جو دو سر از پرک جو دو سر بیشتر و از سبوس جو دو سر کمتر است .
- فیبر این غله رژیمی به دو صورت محلول و غیر محلول است.
- بلغور جو دو سر ، بر خلاف غلات دیگر ، فاقد گلوتن می باشد. گلوتن نوعی پروتئین است که در گندم ، جو و جو چاودار یافت می شود که در انواع مختلف نان نیز موجود است. اگر به گلوتن حساس باشید ، بدن شما قادر به تحمل آن نبوده و دچار آسیب های قابل ملاحظه ای در دستگاه گوارش خواهید شد. به همین جهت بهترین غله برای این بیماران بلغور و سبوس و پرک جو دو سر می باشد.
بلغور جو دو سر نیز همانند جو دو سر پرک دارای خواص بسیاری است شامل:
مناسب برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک :
بسته به میزان حساسیت افراد مبتلا به سلیاک (Celiac Disease) ، به گلوتن موجود در انواع گندم و جو و سایر غلات ، مصرف بلغور جو دو سر و سبوس جو دو سر به دلیل نداشتن گلوتن ، بهترین غله انتخابی برای این دسته از افراد است .
کاهش کلسترول خون :
فیبر محلول به پایین آمدن سطح کلسترول خون کمک شایانی می نماید . تحقیقات نشان داده است که فیبرهای غذایی محلول موجود در جو دوسر و سبوس آن که از نوع بتا- گلوکان هستند ، 20 درصد از میزان کلسترول بد خون (LDL) را کاسته و سطح کلسترول خوب ( HDL) را حداقل 15 درصد افزایش می دهند.
کاهش فشار خون :
مصرف بلغور جو دو سر در پایین آوردن فشار خون موثر بوده و احتمال سکته های قلبی و مغزی را کاهش داده و در بهبود کارآیی قلب بسیار مفید است .به ویژه این که بلغور جو دو سر حاوی فیبر بیشتری نسبت به پرک جو دو سر است و پروتئین بیشتری دارد.
تنظیم قند خون :
مصرف این غله در حفظ تعادل قند و انسولین خون بسیار موثر است ، زیرا هضم نشاسته را کند کرده و عوارض ناشی از افزایش گلوکز خون که پس از خوردن غذا در این بیماران ایجاد می شود را کاهش می دهد ، به همین دلیل با فیبر بالایی که دارد ، بهترین غله برای افراد دارای دیابت نوع دوم است.
کاهش وزن :
خوردن بلغور جو دو سر نه تنها فیبرهای مورد نیاز روزانه را به بدنتان می رساند ، بلکه در کاهش وزن شما نیز موثر است. از آنجا که این غله آب زیادی را به خود جذب می کند ، مصرف کم آن باعث پر شدن معده و احساس سیری می شود در نتیجه اشتهای شما نیز تنظیم می شود . به همین جهت مصرف این غله را به ورزشکاران توصیه می نماییم.
درمان یبوست و جلوگیری از هموروئید :
فیبر نامحلول این غله باعث بهبود کار دستگاه گوارش شده، فعالیت روده ها را توان بخشیده و در درمان یبوست و جلوگیری از هموروئید بسیار مفید است .
مبارزه با سرطان :
از خواص مهم بلغور جو دو سر، خاصیت ضد سرطانی آن است که به دلیل وجود فیبر زیاد در این غله است. فیبرهای غذایی با سلول های سرطانی مقابله کرده و از فعالیت آنها می کاهند و به بدن کمک می کنند تا با انواع سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ مقابله کند.
تقویت سیستم دفاعی بدن :
فیبر بتا گلوکان موجود در جو دو سر نه تنها از قلب شما محافظت می کند ، بلکه سیستم دفاعی بدن شما را نیز تقویت می کند . همچنین جو دو سر با کمک به سلول های خاصی که اولین سلولهای دفاعی بدن هستنند باعث می شود تا بافت های عفونی سریعتر شناسایی شده و بهبود یابند .
رفع مشکلات پوستی :
انواع ویتامینها ، الیستاسین ، ویتامین E ، کلاژن و آهن موجود در این غله مانع پیری و چین و چروک پوست می گردند و از فعالیت رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و فرایند پیری را به تعویق می اندازند.
ویتامین E موجود در این غله در التیام مشکلات پوستی مفید بوده وسبب شادابی و جوانی پوست می گردد.
با استفاده از بلغور جو دو سر شما می توانید مقویترین و لذیذترین سوپها ، آش ها ، غذاها همانند انواع خورش ، کتلت ، دلمه و کوکو ها را با فیبر بالا و ویتامین B تهیه نمایید.
همچنین یکی از مهمترین موارد مصرف بلغور جو دو سر در پخت و دم کردن به همراه برنج می باشد که باعث لذیذ شدن هرچه بیشتر برنح می شود.