خانمهای حامله با زیاد شدن خطر ابتلا به بیماری قلبی زودهنگام در نتیجه مبتلا به دیابت حاملگی روبرو هستند. نتایج این پژوهش در مجله the American Heart Association چاپ شده است
دیابت بارداری که تنها در طی حاملگی حادث می شود، معمولاً با اتمام دوره ی بارداری ناپدید می گردد اما سبب افزایش خطر ابتلا مادران به دیابت نوع 2 در ادامه ی زندگی می شود. دیابت بارداری با مدیریت رژیم غذایی، فعالیت بدنی و گاهی انسولین کنترل می گردد.
دراین تحقیق که به مدت 20 سال بطول انجامید، محققین دریافتند سابقه ی ابتلا به دیابت بارداری می تواند به عنوان فاکتور خطری برای آترواسکلروز زودهنگام در زنان در میان سالی قبل از ابتلا به دیابت و بیماریهای متابولیک باشد.
پرفسور Gundersonمی گوید: تحقیقات ما نشان می دهد که داشتن سابقه دیابت بارداری سبب افزایش خطر ابتلا به آترواسکلروز تحت بالینی (غیر قابل تشخیص درمعاینات بالینی) قبل از ابتلا به دیابت نوع 2 یا سندرم متابولیک می شود. دوره ی بارداری به عنوان زمان مهمی برای تشخیص خطر ابتلا زنان به بیماری قلبی درآینده محسوب می شود، این خطر بر اساس ابتلا به دیابت بارداری ارزیابی می گردد.
درشروع تحقیق، محققین فاکتورهای خطر بیماری قلبی را قبل از بارداری در 898 زن 18 تا 30 ساله که در بعدا قصد بارداری داشتند، اندازه گیری نمودند. سپس این افراد بصورت دوره ای برای ابتلا به بیماری دیابت و متابولیک قبل و بعد از بارداری در طی 20 سال بررسی شدند.
ضخامت دیواره ی رگ کاروتید بطور متوسط 12 سال بعد از بارداری زمانیکه زنان 38 تا 50 سال سن داشتند، اندازه گیری گردید. دراین تحقیق سن، نژاد، تعداد زایمانها ، نمایه ی توده ی بدنی قبل از بارداری و مقدار قند خون، انسولین و چربی ناشتا و فشار خون درنظر گرفته شد.
شرکت کنندگان به دو گروه تقسیم شدند کسانیکه به دیابت بارداری مبتلا شدند و افرادی که به این بیماری مبتلا نشدند. درمجموع 119 زن (13 درصد) به دیابت بارداری مبتلا شدند(7.6در100 زایمان).
ضخامت پوشش میانی سرخرگ کاروتید یکی از معیارهای ابتدایی تشخیص آترواسکلروز تحت بالینی است و می تواند نشاندهنده ی خطر حمله ی قلبی و سکته در زنان باشد. محققین با استفاده از سونوگرافی برای تصویر برداری از سرخرگ کاروتید، به 4 اندازه گیری از ضخامت دیواره ی نزدیک و دور سرخرگ کاروتید دست یافتند.
درمیان زنانی که در طی 20 سال به دیابت و سندرم متابولیک مبتلا نشده بودند، متوسط ضخامت درونی ترین پوشش رگ کاروتید 0.023میلی متر در زنانی که به دیابت بارداری مبتلا بودند بیش از زنانی بود که به دیابت بارداری مبتلا نشده بودند. این تفاوت منجر به بروز چاقی یا بالا رفتن قند خون قبل از بارداری نشده بود.
این یافته ها نشان دهنده ی تأثیر دیابت بارداری بر ابتلا زود هنگام به آترواسکلروز قبل از آغاز دیابت و بیماریهای متابولیکی است که قبلاً ارتباط آنها با بیماری قلبی کشف شده است.
دکتر Gundersonمی گوید: دیابت بارداری می تواند یک فاکتور خطر زود هنگام برای ابتلا به بیماری قلبی در زنان باشد.
بعد از اتمام تحقیقات 13 نفر از این زنان وقایع قلبی عروقی را تجربه کردند که یکی از آنها در گروه مبتلایان به دیابت بارداری قرار داشت.
دکتر Gundersonمی افزاید: تشخیص خصوصیات تولید مثلی که می تواند منجر به افزایش خطر بیماری در زنان شود، باید به عنوان مداخلاتی برای پیشگیری زود هنگام بکار گرفته شود.
با این نتایج تغییری در چگونگی شناسایی افراد در معرض خطر آترواسکروز زود هنگام حاصل شد، این مفهوم که عوارض بارداری می تواند در پیش بینی خطر ابتلا به بیماری قلبی بکار رود.
دکتر Gundersonدر ادامه ی تحقیقات خود در حال بررسی سایر فاکتورهای خطر در زنان باردار است. درحال حاضر توصیه های یکسانی برای غربالگری فاکتورهای خطر بیماری قلبی در بارداری برای تعیین خطر ابتلا به بیماری قلبی درمراحل بعدی زندگی وجود ندارد.
منبع-http://diabetestma.org