به منظور آموزش و فرهنگ سازی صحیح پیرامون تغذیه صحیح و آشنایی و فراگیری همه به تغذیه صحیح و اصولی طرح ملی بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه صحیح به گفته مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت از دی ماه شروع می شود.
به گزارش ایسنا، دکتر زهرا عبداللهی ضمن اعلام این خبر اظهار کرد: با توجه به ضرورت تداوم و استمرار اجرای طرح بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه صحیح و نقش با اهمیت همکاری های بین بخشی با هدف کاهش مصرف قند، نمک و چربی و افزایش مصرف میوه و سبزی ، شیر و لبنیات و غلات سبوس دار این طرح در دی ماه سال جاری در سطح کشور به مورد اجرا گذاشته می شود.
وی ادامه داد: بیماریهای غیر واگیر مهمترین علت مرگ و میر در کشور به شمار میروند؛ به طوریکه 76 درصد کل بار بیماریها در ایران به بیماریهای غیرواگیر اختصاص دارد. یکی از مهمترین عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است. مطالعات نشان میدهد تغذیه نامناسب و الگوی غذایی بیشترین علت بروز اضافه وزن و چاقی، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و برخی از انواع سرطانها است. بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم، معادل یک قاشق چایخوری است؛ در حالی که میزان مصرف نمک در خانوارهای ایرانی دو تا سه برابر این مقدار برآورد شده است. همچنین سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که 33 درصد بزرگسالان در دنیا به فشار خون بالا مبتلا هستند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در ادامه عنوان کرد: بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت، کمتر از 10 درصد انرژی روزانه باید از قندهای ساده تامین شود، در حال حاضر به علت شیوع روز افزون بیماری دیابت، اضافه وزن و چاقی بر تامین کمتر از پنج درصد انرژی روزانه از قندهای ساده تاکید میکند ، که بطور متوسط برای یک فرد سالم 25 گرم شکر در روز است.
عبداللهی با بیان اینکه در ایران شیوع دیابت در حدود 10 درصد گزارش شده است، ادامه داد: مصرف قند و شکر روزانه در ایران 66 گرم است، در حالیکه بر اساس سبد مطلوب غذایی مصرف روزانه قند و شکر حداکثر 40 گرم توصیه شده است. تحقیقات نشان میدهد مصرف یک قوطی نوشابه در روز منجربه حدود 7 کیلوگرم اضافه وزن در سال می شود. سرطان پانکراس، بیماریهای کلیوی، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی به خصوص در زنان، نقرس، اختلال حواس و آلزایمر از دیگر عوارض مصرف زیاد مواد قندی و شیرین است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، همچنین اضافه کرد: افزایش مصرف روغن و چربی به ویژه چربیهای اشباع از طریق مصرف بی رویه فست فودها و غذاهای چرب و سرخ شده نیز موجب افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر نظیر بیماریهای قلبی عروقی، برخی سرطانها از جمله سرطان پستان، سرطان پروستات و دیابت شده است.مطالعات سبد غذایی مطلوب در سال 1391نیز نشان دادهاست که سرانه مصرف روزانه روغن و چربی 46 گرم است که از سبد مطلوب غذایی 35 گرم بیشتر است.
بنابر گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت، وی اظهار کرد: مصرف کم میوه و سبزی نیز عامل خطر مهم بیماری های غیر واگیر و مرگ ومیر ناشی از این بیماری هاست . میوه و سبزی بدلیل وجود انواع ویتامین، مواد معدنی و فیبر که مکانیسم اثر آنها شامل کاهش فشار خون بالا، کاهش استرس آنتی اکسیدانی، بهبود پروفایل لیپوپروتئین ها و افزایش حساسیت به انسولین است دارای اهمیت ویژهای است.
منبع/ایسنا