میوه ها در تمام فصول به خصوص در فصل تابستان پس از چند روز کم کم شروع به پوسیده شدن می کنند ، کاری که اکثر ما انجام می دهیم ، دور ریختن این میوه ها است. اما باید بدانید که می توان به کمک همین میوه ها لواشک های پرطرفداری را تولید کرد.
بچه که بودیم، همیشه به سینی لواشکی که مادربزرگ آن را برای خشک شدن در پشت?بام می گذاشت، ناخنک می زدیم. هنوز لواشک ها کاملا آماده نشده بودند که ما با قاشق سراغ آنها می رفتیم و تا زمانی که کسی به دنبالمان نمی آمد، می خوردیم و گاهی تمام محتوای سینی را به آخر می رساندیم…
در زمستان هم برش های لواشک، یکی از دلچسب ترین خوراکی هایی بود که می توانست ما را دقایقی آرام نگه دارد. بله، انتخاب این هفته صفحه «دستور آشپزی» لواشک است. با ما همراه شوید.
مقدار کالری
مواد تشکیل دهنده لواشک در مجموع ۱۸۴۰ کیلوکالری انرژی دارند و در صورت تقسیم لواشک به ۳۰ تکه مساوی، هر یک از این تکه ها تقریبا ۶۰ کیلوکالری انرژی خواهد داشت. البته از آنجا که سیب پخته?شده را صاف می کنید و قسمتی از آن را به صورت تفاله دور می ریزید، باید در نظر داشته باشید مقداری از کالری آن کم می شود که می تواند حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوکالری باشد. به هر حال، هر برش از لواشک کالری دارد و این تصور که چون لواشک از میوه تهیه می شود، کالری ندارد، اشتباه است و زیاده روی در مصرف این خوراکی می تواند انرژی مازادی به بدن برساند و باعث اضافه وزن شود بنابراین باید حتی در مصرف لواشک نیز حد اعتدال را رعایت کرد. نکته دیگر اینکه حرارت دیدن میوه طی پخت باعث می شود مقدار زیادی از ویتامین های موجود در آن از بین برود بنابراین نمی توان این خوراکی را یکی از منابع تامین کننده ویتامین ها و جایگزینی برای میوه های تازه در نظر گرفت.
طـرز تـهـیـه
ابتدا سیب ها را با دقت بشویید، از وسط به دو نیم تقسیم کنید و چوب و دانه آنها را بگیرید و با پوست ۳ ساعت در قابلمه ای با یک لیتر آب و یک قاشق غذاخوری شکر حرارت دهید. توجه کنید که حرارت اجاق ملایم باشد. در مرحله بعد، سیب های پخته شده را از یک آبکش عبور دهید و مایه صاف شده را دوباره ۲۰ دقیقه حرارت دهید و بگذارید غلیظ شود، به طوری که هنگام حباب زدن، مقداری از مایه به بیرون پرتاب شود. در این حالت، دیگر غلظت آن مناسب است و می توانید آن را از روی اجاق بردارید و در سینی فلزی پهن کنید. ۱ تا ۲ هفته مایه لواشک پهن شده را در فضای باز قرار دهید و بگذارید خشک و آماده شود.
پیشنهاد سرآشپز
سامان گلریز
مدرس آشپزی
۸ راز لواشک
لواشک یکی از راه های مصرف میوه هایی است که طراوت و تازگی خود را از دست داده اند. وقتی حجم زیادی میوه دارید که احتمال خراب شدن آنها وجود دارد، می توانید از آنها لواشک تهیه کنید. البته باید دقت کنید که هر میوه ای را نمی توان لواشک کرد زیرا همه میوه ها قابل صاف کردن نیستند. مثلا نمی توان آناناس و موز را صاف کرد زیرا در این صورت تمام حجم میوه در صافی باقی می ماند و از آن نمی گذرد. این روش نگهداری مواد غذایی، در کشورهای دیگر هم رایج است مثلا در گرجستان لواشک کیوی که به رنگ سبز تهیه می شود، طرفداران زیادی دارد. هنگام تهیه لواشک نکته هایی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
۱. شما می توانید میوه های لک دار و بی کیفیت را برای تهیه لواشک استفاده کنید اما توجه داشته باشید که میوه ها خراب نباشند و طعمشان بر اثر کپک زدگی تغییر نکرده باشد.
۲. هنگام پخت میوه ها در قابلمه، آنها را با قاشق چوبی هم بزنید چون این کار به کیفیت و طعم بهتر لواشک کمک می کند.
۳ وقتی مایه صاف شده را در سینی پهن می کنید، توجه داشته باشید که لایه ای ضخیم نباشد زیرا در این صورت احتمال کپک زدگی آن در طول مدت خشک شدن بالا خواهد رفت.
۴. سینی ای که برای پهن کردن مایه لواشک استفاده می کنید، خوب بشویید زیرا وجود آلودگی در سینی، زمینه کپک زدن مایه را فراهم می کند. البته در برخی مناطق کشور، مایه لواشک را روی سفره ای تمیز که از قبل روی آن را چرب کرده اند، می ریزند تا جداکردن لواشک به دست آمده از آن راحت تر باشد.
۵. اگر طعم ترش را برای لواشک بیشتر می پسندید، می توانید در مایه لواشک میوه هایی که کمی شیرین تر هستند، ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری آبلیموی تازه بریزید.
۶. بهتر است در روزهای ابتدایی پهن کردن لواشک، آن را در فضای باز یا در مقابل نور آفتاب قرار دهید و در هفته دوم آن را در اتاق بگذارید تا کامل خشک شود.
۷. لواشک های تهیه شده را به برش های مساوی تقسیم و در یخچال و حتی فریزر قرار دهید تا در زمان دلخواه مصرف کنید.
۸. یادتان باشد که لواشک را فقط به عنوان یکی از مصرف تنقلات نمی کنند بلکه می توان آن را به عنوان چاشنی در تهیه غذاهای مختلفی نظیر ماهی به کار برد.
اگر یبوست دارید
بهتر است لواشک آلو بخورید زیرا این میوه به بهبود عملکرد
دستگاه گوارش کمک می کند و از شدت یبوست خواهد کاست. البته میوه هایی مانند زردآلو و گلابی نیز به همین منظور می توانند به صورت لواشک تهیه و مصرف شوند.
اگر دیابت دارید
میوه های ترش را برای تهیه لواشک انتخاب کنید زیرا این میوه ها قند کمتری دارند. در ضمن، بهتر است به مایه لواشکتان شکر هم اضافه نکنید.
اگر لاغر هستید
بهتر است لواشک میوه های شیرین تر را که قند بیشتری دارند به عنوان میان وعده میل کنید تا مقدار کالری ای که به بدنتان می رسد، افزایش یابد. در ضمن، بهتر است قبل از صرف وعده غذایی اصلی، برشی از لواشک ترش میل کنید تا اشتهایتان برای خوردن غذا بیشتر شود.